ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αρχές Ιουνίου σε λειτουργία το Πολυδύναμο του «Χατζηκώστα»

Ο μεγαλύτερος στόχος των τελευταίων ετών για το νοσοκομείο «Χατζηκώστα», η λειτουργία του Πολυδύναμου Κέντρου αντιμετώπισης του αλκοολισμού και της κρίσης των χρηστών ναρκωτικών ουσιών, φαίνεται πως είναι πλέον εφικτό να επιτευχθεί και, μάλιστα, έχει προσδιοριστεί για τις αρχές Ιουνίου.

Όπως είναι γνωστό, μετά από την τριμερή προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΕΣΥ, του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ, μια συνεργασία που αρχικά έμοιαζε «ακατόρθωτη», στο Πολυδύναμο Κέντρο πρόκειται να λειτουργήσει μονάδα σωματικής αποτοξίνωσης (detox), η δεύτερη σε όλη τη χώρα.
Η δομή αποτέλεσε προτεραιότητα για το υπουργείο Υγείας και για τους φορείς για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, που συμπράττουν, στο πλαίσιο της ανάπτυξης των δομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά και λόγω της αύξησης των αναγκών σε αυτών τον τομέα.
«Από τη στιγμή της ανακοίνωσης υπάρχει ενδιαφέρον από όλη τη χώρα, με ρωτούν για αυτό από την Κρήτη έως την Αλεξανδρούπολη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο διοικητής του νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Βαγγέλης Καρβούνης, σε δηλώσεις του με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στο ίδρυμα και τον καθιερωμένο απολογισμό.
Τις βάσεις για τη λειτουργία του Κέντρου τους επόμενους μήνες έβαλε αφενός η ολοκλήρωση των διαγωνισμών και η προμήθεια του ξενοδοχειακού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, αφετέρου η πρόσκληση από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020» για την πρόσληψη προσωπικού.
Τη Δευτέρα υποβλήθηκε ο φάκελος για τη στελέχωση της δομής με 26 άτομα, ενώ, όπως σημείωσε ο κ. Καρβούνης, θα διατεθεί και μόνιμο προσωπικό από το νοσοκομείο, καθώς ο Ψυχιατρικός Τομέας βρίσκεται πολύ κοντά στο εγχείρημα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από την πλευρά της Διαχειριστικής Αρχής, η διαδικασία έγκρισης του προσωπικού θα απαιτήσει περίπου έναν μήνα και θα ακολουθήσει η προκήρυξη για την πρόσληψη. «Η πρωτοποριακή αυτή μονάδα θα προσφέρει πολύ σημαντικό έργο», σημείωσε ο κ. Καρβούνης, ο οποίος κατά την διάρκεια του απολογισμού, ανέφερε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια βελτίωσης του κτιρίου και του εξοπλισμού.

Νέα χρονιά, νέες προκλήσεις

Με τον «αέρα» της επίτευξης ενός σημαντικού και πολύχρονου στόχου, η διοίκηση του νοσοκομείου προχωρά στα επόμενα βήματα. «Ο ένας στόχος φέρνει τον άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καρβούνης, στον αναλυτικό απολογισμό του.
Στους στόχους της φετινής χρονιάς εντάσσεται η εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενή, η ηλεκτρονική διαχείριση εγγράφων, αλλά και το νέο κυλικείο του νοσοκομείου. Το έργο βρίσκεται στη διαδικασία της προετοιμασίας των τευχών διακήρυξης και θα έχει προϋπολογισμό ύψους 500.000 ευρώ περίπου.
Επίσης, σημαντικός στόχος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του «Χατζηκώστα», ένα μεγάλο έργο της τάξης των 5-7 εκ. ευρώ, που βρίσκεται στο στάδιο των μελετών, με την πλήρη στήριξη της περιφέρειας Ηπείρου.
«Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια και αν υποστηριχθούν όλες οι δράσεις που προτείνουμε, θα μιλάμε για ένα πραγματικά “πράσινο” κτίριο», σημείωσε ο κ. Καρβούνης.
Στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας παραβρέθηκε ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Στέφος, ο οποίος στον χαιρετισμό του εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους εργαζόμενους για την δουλειά τους. «Είστε η ψυχή της δημόσιας υγείας», σημείωσε.
Τη στήριξη της περιφέρειας σε όλα τα νοσοκομειακά ιδρύματα και τα Κέντρα Υγείας της Ηπείρου, μέσα από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα αλλά και ίδιους πόρους, τόνισε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος συνεχάρη και ευχαρίστησε το προσωπικό, την εξαιρετική δουλειά του οποίου διαπίστωσε, όπως είπε, κατά την περίοδο νοσηλείας του πατέρα του, που έφυγε πέρυσι από την ζωή.
Αναγνωρίζοντας την προσφορά της περιφέρειας και ίδιου προσωπικά, η διοίκηση του νοσοκομείου βράβευσε τον κ. Καχριμάνη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, όπως και τις διευθύντριες της ιατρικής, νοσηλευτικής και διοικητικής υπηρεσίας.
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων Γιώργος Παπαδιώτης επίσης εξήρε τους εργαζόμενους και τόνισε την υψηλή θέση του νοσοκομείου στη συνείδηση της πόλης, ενώ το αίτημα για την ενίσχυση του νοσοκομείου με ιατρικό προσωπικό, αλλά και την αποπληρωμή των εφημεριών, μετέφερε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου Μαργαρίτα Κιτσανού.

Σχετικά άρθρα

Πρεμιέρα απογευματινών χειρουργείων και στο «Χατζηκώστα»

Μια «χαριστική βιβλιοθήκη» στην Παιδιατρική του «Χατζηκώστα»

Άλλοθι για τα απογευματινά χειρουργεία οι λίστες αναμονής