ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Βήμα σημειωτόν για το Ιωάννινα – Κακαβιά

Εν αναμονή της εκδίκασης της προσφυγής κατά του διαγωνισμού για το έργο της επέκτασης της Ιόνιας Οδού από τα Ιωάννινα ως την Κακαβιά, που εκδικάζεται στις 7 Ιουλίου, τελεί η Περιφέρεια Ηπείρου.

Ο διαγωνισμός έχει ακυρωθεί ήδη μια φορά με απόφαση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ.), που έκανε δεκτή προσφυγή των εταιρειών Δομική Κρήτης, ΕΚΤΕΡ, ΕΡΕΤΒΟ και ΤΕ.ΝΑ. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στις αρχές Μαΐου, επαναπροκήρυξε το έργο, βάζοντας ως ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών τις 22 Ιουνίου, ωστόσο, οι ίδιες εταιρείες προσέφυγαν εκ νέου στην Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ. κατά και της νέας διακήρυξης. Η Αρχή αποδέχτηκε το αίτημα αναστολής και προσωρινών μέτρων, που περιλαμβάνεται στην προδικαστική προσφυγή τους, και ανέστειλε την εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας, έως την έκδοση οριστικής απόφασης επί της προδικαστικής προσφυγής.
Ερωτηθείς σχετικά, ο περιφερειάρχης Ηπείρου σημείωσε πως οι καθυστερήσεις δεν αφορούν το έργο, αλλά τη διακήρυξη, κατά της οποίας έχει προσφύγει κοινοπραξία από μικρές εταιρίες που θέλουν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, και πρόσθεσε πως πρόκειται για ζητήματα που προκύπτουν σε πολλά έργα. «Πάντα αυτό μπορεί να συμβεί σε μία διακήρυξη. Περιμένουμε την απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων που θα εξετάσει την ένσταση. Αν χρειαστεί αλλαγή, θα γίνει», τόνισε ο κ. Καχριμάνης.
Βέβαια, σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή η προσφυγή, θα υπάρξει νέα ακύρωση του διαγωνισμού και νέα καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου.

Κοντά σε συμφωνία με ιδιωτική τράπεζα

Πάντως για την ολοκλήρωση του έργου, όπως και για την στήριξη στο Πάρκο Έρευνας και Τεχνολογίας, επαναδεσμεύτηκε από τα Γιάννενα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την πρόσφατη περιοδεία του στην πόλη, ενώ αναφέρθηκε και στην παραχώρηση του Στρατοπέδου Βελισσαρίου, την οποία εξάλλου ο ίδιος είχε εξαγγείλει πριν λίγους μήνες.
Για το Πάρκο Τεχνολογίας ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την κάλυψη της χρηματοδότησης του 50%, που δεν καλύπτεται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για το 25% έχει ήδη σταλεί θετική απάντηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με αναφορά και στο μεγάλο ενδιαφέρον που έχει επιδείξει η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ η τελική απόφαση, με την οποία θα χορηγηθεί το 25% του απαιτούμενου προϋπολογισμού με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, αναμένεται να ληφθεί έως το τέλος του 2023. «Για το άλλο 25% είμαστε σε επαφή με 2-3 τράπεζες, μεταξύ των οποίων και της Συνεταιριστικής Ηπείρου. Πιστεύω ότι εντός των ημερών, μία από αυτές θα χορηγήσει το 25%, ώστε στη συνέχεια να πάρουμε την έγκριση της δημοπράτησης», τόνισε ο κ. Καχριμάνης.

Σύντομα εξελίξεις για το στρατόπεδο Βελισσαρίου

Σε ό,τι αφορά την παραχώρηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου, ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι οι συζητήσεις είχαν ξεκινήσει μαζί με τον αείμνηστο δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ και το τελικό έγγραφο συντάχθηκε από κοινού με τον τότε πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και νυν δήμαρχο Δημήτρη Παπαγεωργίου. «Τα πράγματα έχουν ξεκαθαριστεί με το Ταμείο Εθνικής Άμυνας και πιστεύω ότι το θέμα θα τελειώσει σύντομα», συμπλήρωσε.
Με αφορμή την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Φιλιππιάδα και τη δέσμευσή του για αξιοποίηση της λίμνης Ζηρού, ο κ. Καχριμάνης σημείωσε πως η Περιφέρεια Ηπείρου είναι στη διάθεση όλων, ενώ αναφέρθηκε στη θετική εξέλιξη καθορισμού της Κακαβιάς ως σημείου εξόδου προς την Αλβανία για εξαγωγές ζωικού κεφαλαίου.
«Τα περισσότερα χοιρινά της χώρας μας παράγονται στην περιοχή Άρτας – Πρέβεζας και όλα αυτά έχουν μια ασπίδα προστασίας από την άδεια που έδωσε η απελθούσα κυβέρνηση, ώστε για όλο το ζωικό κεφάλαιο σημείο εξόδου προς την Αλβανία να είναι η Κακαβιά. Αυτό είναι μεγάλη υπόθεση, γιατί, κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι τιμές των παραγωγών δε συμπιέζονται, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση και στη γειτονική χώρα», εξήγησε ο περιφερειάρχης.
Παράλληλα ο κ. Καχριμάνης, αναφερόμενος στις δεσμεύσεις για στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ζήτησε να υπάρξει και οριστική διευθέτηση της δήλωσης ΟΣΔΕ μέσω του gov.gr, καθώς ιδιωτικές εταιρίες πιέζουν για τη διατήρηση του δικού τους ρόλου στη διαδικασία.

Σχετικά άρθρα

Η ΑΒΑΞ μειοδότησε για το Ιωάννινα – Κακαβιά

Ηπειρωτικός Αγών

Επαναπροκηρύσσεται το οδικό έργο «Ιωάννινα – Κακαβιά»

Ηπειρωτικός Αγών

Νέο στοπ στον διαγωνισμό για το Ιωάννινα- Κακαβιά