ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σπ. Κωνσταντόπουλος – Τρεις γενιές προσφοράς και αγάπης για τον τόπο

Τρεις γενιές ανθρώπων, που εργάστηκαν και μόχθησαν για να προσφέρουν στην κοινωνία των Ιωαννίνων μέσα από διάφορους τομείς, περιλαμβάνει η οικογένεια Κωνσταντόπουλου.

Το χαρακτηριστικό αυτό θέτει υπ’ όψιν της τοπικής κοινωνίας, με ένα σύντομο ιστορικό και βιογραφικό του, ο Σπύρος Κωνσταντόπουλος, που θα διεκδικήσει την ψήφο των Γιαννιωτών στις κρίσιμες εκλογές της 21ης Μαΐου, ως υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Σπύρος Κωνσταντόπουλος είναι πολιτικός μηχανικός με ειδίκευση στη διαχείριση και την οικονομία των κατασκευών (MSc in Construction Management & Economics- UCL 2002). Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον τομέα των κατασκευών δημοσίων έργων, καθώς και στη μελέτη, επίβλεψη και κατασκευή ιδιωτικών έργων. Εργάστηκε επί σειρά ετών ως ειδικός τεχνικός σύμβουλος και επιβλέπων μηχανικός στην εταιρεία «Εγνατία Οδός ΑΕ» στα έργα της Ηπείρου, ως πιστοποιημένος εκτιμητής ακινήτων της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος και ως αξιολογητής επενδυτικών προτάσεων στα πλαίσια ευρωπαϊκών προγραμμάτων (EIC- Fast Track to Innovation evaluator- EASME) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Χρημάτισε δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ιωαννιτών (2014-2019) και θήτευσε ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, μέλος της Επιτροπής Τουρισμού και μέλος του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών. Διετέλεσε πρόεδρος (αιρετός) του ΝΠΔΔ «Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου» και αιρετό μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Πανελληνίου Δικτύου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (2015-2020).
Ο πατέρας του Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, πολιτικός μηχανικός επίσης, υπήρξε ιστορικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας στον Νομό Ιωαννίνων, με ισχυρή παρουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση και αγώνες κατά τα λεγόμενα «πέτρινα χρόνια» του κόμματος, οργανώνοντας τοπικά και ενισχύοντας τη Νέα Δημοκρατία.
Έχοντας μεγάλη αγάπη για το ποδόσφαιρο, χρημάτισε πρόεδρος της ομάδας του ΠΑΣ Γιάννινα, την εποχή των διακεκριμένων προπονητών Αντώνη Γεωργιάδη και Γιάτσεκ Γκμόχ, και παικτών όπως ο Εδουάρδος Κοντογιωργάκης (Ριγκάνι), ο Αλφρέδος Γκλασμάνης (Γκλάσμαν), ο Χοσέ Παστερνάκης (Πάστερνακ), ο Εδουάρδος Λίσα, ο Χουάν Μόντες και ο Όσκαρ Άλβαρες, μέλη της ιστορικής ομάδας στην οποία αποδόθηκε και το προσωνύμιο «Άγιαξ της Ηπείρου», το οποίο έκτοτε ακολουθεί τον ΠΑΣ Γιάννινα.
Ο παππούς του Σπύρος Κωνσταντόπουλος (1902-1969) ήταν προϊστάμενος της Οικονομικής Εφορίας Ιωαννίνων (πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών). Ήταν γόνος στρατιωτικής οικογένειας, της οποίας όλα τα αρσενικά μέλη, πατέρας και τέσσερις υιοί, υπήρξαν αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού, με ενεργό συμμετοχή στην Εκστρατεία της Σμύρνης. Όλα τα μέλη της οικογένειας υπήρξαν, επίσης, αναγνωρισμένοι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης εναντίον των στρατευμάτων Κατοχής (1941-1945).
Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην τοπική κοινωνία ως πρόεδρος του «Ατρομήτου» (ομάδα που συνενώθηκε με τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΣ Αβέρωφ για να δημιουργήσουν το 1966 τον ΠΑΣ Γιάννινα). Στο έργο του «Φωτογραφική Διαδρομή Ηπειρώτικου Αθλητισμού 1918-1967», ο Γ. Φαρμάκης σχολιάζει: «Ο Σπύρος Κωνσταντόπουλος ήταν ίσως ο σημαντικότερος παράγων του Ατρομήτου, τον οποίο υπηρέτησε ως πρόεδρος επί μια δεκαετία…».
Μεγάλη αγάπη για τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο, όμως, είχε και η σύζυγός του Φωφώ Κωνσταντοπούλου, που η μοίρα της έγραψε να σβήσει σε προχωρημένη ηλικία στην αγκαλιά των φιλάθλων, σε ένα ταξίδι με το πούλμαν του Συνδέσμου για το ματς με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο.
Αυτή η αγάπη για το ποδόσφαιρο μεταλαμπαδεύτηκε στα παιδιά και στα εγγόνια της οικογένειας.

Σχετικά άρθρα

Σπ. Κωνσταντόπουλος – Στήριξη στην προσπάθεια ενίσχυσης του Πανεπιστημίου

Στήριξη Σπ. Κωνσταντόπουλου στα αιτήματα της Ένωσης Ξενοδόχων

Ηπειρωτικός Αγών

Μήνυμα αυτοδυναμίας ως προϋπόθεση για την σταθερότητα

Γεωργία Χαλάτση