ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στην ΕΗΜ τα αρχεία και προσωπικά αντικείμενα του Χρήστου Χριστοβασίλη

Αποδέκτης μιας σπουδαίας δωρεάς έγινε η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, καθώς η διδάκτωρ Δρόσω Κατσίλα, εγγονή του μεγάλου Ηπειρώτη λογοτέχνη Χρήστου Χρηστοβασίλη, δώρισε στην ΕΗΜ ένα πολυσχιδές, εκπληκτικό υλικό.

Το υλικό αυτό περιλαμβάνει τα –ογκώδη αριθμητικά– αρχεία του Χρηστοβασίλη, άριστα ταξινομημένα σε 76 ντοσιέ από την εγγονή του, που επιτέλεσε ένα έργο επίπονο και πολυετές. «Το αρχείο αυτό θα αποτελέσει θαυμάσιο υλικό για έρευνα από νέους επιστήμονες, φιλολόγους, ιστορικούς, δημοσιογράφους, αλλά και ερευνητές άλλων γνωστικών πεδίων», τονίζει η πρόεδρος της ΕΗΜ Κατερίνη Λιάμπη.
Στην ΕΗΜ περιήλθε, επίσης, πλήρης η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», που εξέδιδε ο Χρηστοβασίλης στα Γιάννινα από το 1923 με σύντομες διακοπές έως τον θάνατό του, το 1937.
«Ο πολυκύμαντος, περιπετειώδης και επικίνδυνος βίος του, οι χαρές και οι τραγωδίες της οικογένειάς του, οι πολιτικές του τάσεις, η γενναία θέση του για τους αγρότες της Θεσσαλίας, τους Γιαννιώτες Εβραίους, το γλωσσικό ζήτημα, για το οποίο πήρε θέση υπέρ της δημοτικής, και μια πλειάδα θεμάτων του καθημερινού γιαννιώτικου βίου αρδεύονται από τα λογοτεχνικά του έργα, τα οποία συναποτελούν μέρος της δωρεάς. Η βιβλιοθήκη του εμπλουτίζει έτι περαιτέρω την ΕΗΜ με σημαντικά περιοδικά εποχής, όπως το Μπουκέτο, η Εβδομάδα, η Οικογένεια, η Ελλάς κ.ά., στα οποία έγραφε κατά καιρούς και ο ίδιος, καθώς και βιβλία με προσωπικές αφιερώσεις προς τον Χρηστοβασίλη του Παλαμά, του Ψυχάρη, του Καμπούρογλου και άλλων συγχρόνων του προσωπικοτήτων των γραμμάτων», προσθέτει η κ. Λιάμπη, κάνοντας γνωστό ότι η Δρόσω Κατσίλα προσέφερε στην ΕΗΜ και όλα τα προσωπικά αντικείμενα του Χρηστοβασίλη από εκείνα του γραφείου του, γυαλιά, κονδηλοφόρους, ως τα κιάλια, το φράκο και τα μπαστούνια του!
Το υλικό διανθίζεται με πολυάριθμες σχολιασμένες φωτογραφίες, που συνιστούν άριστα τεκμήρια του βίου της οικογένειας κατά τους 19ο και 20ό αιώνα, καλαίσθητα οικογενειακά κειμήλια, τιμαλφή, πίνακες ζωγραφικής, χάρτες, αναμνηστικά από την παρουσία του Χρηστοβασίλη, ως ανταποκριτή της αθηναϊκής εφημερίδας «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» στην στέψη του τελευταίου τσάρου Νικολάου Β΄ Ρομανώφ, την αποστολή του στην Παλαιστίνη, οπότε ακολούθησε τον Γερμανό αυτοκράτορα (Kaiser) Γουλιέλμο Β΄ και πολλά άλλα πολύτιμα ντοκουμέντα μιας ολόκληρης εποχής, που σηματοδότησε με την πολυπαραγοντική παρουσία του ο Χρηστοβασίλης.
«Η δέσμευση όλων των μελών του Δ.Σ. της ΕΗΜ είναι σαφής και θα παραμείνει αδιασάλευτη: θα αξιοποιηθούν τα πάντα, ψηφιοποιώντας τα και προσφέροντάς τα άμεσα με διαφόρους τρόπους (έκθεση, συνέδριο, διαλέξεις, μελέτες) στο γιαννιώτικο, ηπειρωτικό και ευρύτερο ελληνικό κοινό. Ελπίζουμε ότι τιμούμε, με αυτόν τον τρόπο την μνήμη του Χρήστου Χρηστοβασίλη και παράλληλα ευχαριστούμε για τη δωρεά την κυρία Δρόσω Κατσίλα, η οποία μας επεσήμανε ότι εκπληρώνει την επιθυμία της μητέρας της Ανθούλας Χρηστοβασίλη – Κατσίλα», καταλήγει η πρόεδρος της ΕΗΜ Κατερίνη Λιάμπη.

Σχετικά άρθρα

«Χωρίς πυξίδα» στην ΕΗΜ

Πρεμιέρα χειμερινών εκδηλώσεων με ρεσιτάλ πιάνου της Ντόρας Μπακοπούλου

Φεστιβάλ μουσικής από την ΕΗΜ – Η μουσική δεν τελειώνει στα Γιάννενα

Λουκία Τζάλλα