ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στους δρόμους με τις κυψέλες και τα καπνιστήρια

Πορεία με τα οχήματά τους αλλά και με πλήρη εξάρτυση, όπως στολές, κυψέλες και καπνιστήρια, πραγματοποίησαν οι μελισσοκόμοι των Ιωαννίνων, διαμαρτυρόμενοι για το υψηλό κόστος παραγωγής και τις ελληνοποιήσεις μελιών.

H μηχανοκίνητη πορεία ξεκίνησε από το Γιαννιώτικο Σαλόνι και κατέληξε στην κεντρική πλατεία, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της χώρας.
Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ιωαννίνων «Ο Αρισταίος», μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας, διοργάνωσε μια από τις ελάχιστες των τελευταίων ετών –αν όχι μοναδική – μαζικές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου.
Το οικονομικό ζήτημα, καθώς ο κλάδος δεν έχει λάβει καμία ενίσχυση παρά την αύξηση των πρώτων υλών και της τιμής των καυσίμων, απειλεί τη βιωσιμότητα των μελισσοκόμων και του ζωικού τους κεφαλαίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. «Μόνο υποσχέσεις επί υποσχέσεων έχουμε ακούσει», σημείωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αναστάσιος Ποντίκης, σημειώνοντας πως το αίτημα για οικονομική στήριξη εκκρεμεί από τον περασμένο Μάιο, ενώ πρόσθεσε πως, εάν δεν εισακουστούν, οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν.
«Χορτάσαμε υποσχέσεις», ανέφερε ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ιωαννίνων Νίκος Κωνής, τονίζοντας πως οι ελληνοποιήσεις πλήττουν την ελληνική παραγωγή, καθώς καθίσταται οικονομικά μη ανταγωνιστική.
Στα αιτήματα του κλάδου περιλαμβάνονται ακόμη η ένταξη των μελισσοκόμων στους δικαιούχους του αγροτικού πετρελαίου, αλλά και θεσμικά ζητήματα, όπως η θέσπιση ειδικού σήματος για τα προϊόντα Ελλήνων παραγωγών.
Τις κινητοποιήσεις των μελισσοκόμων του νομού για την επιβίωσή τους και τον αγώνα που δίνουν για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων τους, τα οποία αφορούν το σύνολο του αγροτικού κόσμου, στηρίζει και ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ένωση Αγροτών».
Παράλληλα καλεί την κυβέρνηση για την άμεση λήψη μέτρων, τα οποία θα επιφέρουν μείωση του κόστους παραγωγής, το οποίο έχει εκτοξευθεί στα ύψη λόγω της ενεργειακής κρίσης αλλά και της υπέρμετρης αύξησης των αγροτικών εφοδίων, και απειλούν τον πρωτογενή τομέα με αφανισμό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της χώρας αλλά και την επάρκεια της διατροφικής αλυσίδας.
Στήριξη στους μελισσοκόμους, μεταφέροντας και καταγγελίες για ελλιπείς ελέγχους για ελληνοποιήσεις και νοθεία στο μέλι, παρέχει η Τομεακή Επιτροπή Ιωαννίνων και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος συνολικά, που κατέθεσε σχετική ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας μέτρα για να καλυφθούν οι απώλειες εισοδήματος των μελισσοκόμων από φυσικές καταστροφές, να μειωθεί το κόστος παραγωγής, να εξασφαλιστούν τιμές που να επιτρέπουν την επιβίωσή τους, να μειωθεί η ψαλίδα ανάμεσα στην τιμή που αγοράζουν το μέλι οι έμποροι – διακινητές και τη λιανική τιμή πώλησής του στα σούπερ μάρκετ, αλλά και να διαμορφωθεί ένα ευνοϊκό καθεστώς διάθεσης και εμπορίας του μελιού, με την άρση των περιορισμών, την ένταση των ελέγχων για νοθείες – ελληνοποιήσεις και την χορήγηση του ελληνικού σήματος αποκλειστικά στους ίδιους.
Μάλιστα, το θέμα αυτό, όπως δήλωσε η περιφερειακή σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Τίνα Ζέκα, θα τεθεί και στο περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου.

Σχετικά άρθρα

Μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας των μελισσοκόμων στα Γιάννενα

Μηχανοκίνητη πορεία από τους μελισσοκόμους

Κοπή πίτας με παραινέσεις για στήριξη των μελισσοκόμων