ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Νέες δομές στα σχέδια του ΟΚΠΑΠΑ για το 2023

Δύο νέες δομές στοχεύει να λειτουργήσει το επόμενο διάστημα ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής (Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.) του Δήμου Ιωαννιτών, ενισχύοντας το δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους συμπολίτες.

Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Οργανισμού Δημήτρης Πάνου κατά τον απολογισμό των δράσεων των δομών για το 2022, η φετινή χρονιά θα είναι μια χρονιά προετοιμασίας για νέες δομές μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ 2021-2027, όπως το Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) και το Κέντρο Ημέρας για την Άνοια. Παράλληλα, στόχος είναι η δημιουργία νέων βρεφικών τμημάτων, που κρίνονται απαραίτητα, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες
ανακαίνισης των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.
Κάνοντας τον απολογισμό του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α., ο κ. Πάνου έδωσε μεγάλη βαρύτητα στις δράσεις για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, εστιάζοντας στην ολοκλήρωση του έργου της πυρασφάλειας και στην έναρξη του έργου ανακαίνισης και συντήρησης, ύψους 1,1 εκατ. ευρώ, που ήδη έχει προχωρήσει σημαντικά με αλλαγές και διορθώσεις υποδομών, όπως στέγες, κουφώματα, ηλεκτρολογικά, ελαιοχρωματισμοί. Υπάρχουν ακόμη σε εξέλιξη σημαντικές παρεμβάσεις τόσο στις κτηριακές εγκαταστάσεις όσο και στους αύλειους χώρους τους. Ως σημαντικό γεγονός αξιολογείται, επίσης, η έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων εγγραφής στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, όπως και η πραγματοποίηση διαδικτυακού σεμιναρίου για τους εκπαιδευτικούς με θέμα «Κοινωνική – Συναισθηματική Μάθηση νηπίων και βρεφών στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς» σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία», καθώς και ενημερωτική εκδήλωση «Μεγαλώνοντας συναισθηματικά υγιή παιδιά» σε συνεργασία με τον Συμβουλευτικό Σταθμό Υποστήριξης, Μέριμνας & Αυτογνωσίας και το Τμήμα Λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Αύξηση ωφελουμένων στις κοινωνικές δομές

Απόδειξη της ανάγκης για ενίσχυση των κοινωνικών δομών του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. αποτελεί το γεγονός της αύξησης των ωφελούμενων, κάτι, βέβαια, που οδηγεί και στο συμπέρασμα ότι τα δύο χρόνια πανδημίας, η ενεργειακή κρίση και η εκτόξευση του κόστους ζωής έχουν οδηγήσει ένα μεγάλο μέρος συμπολιτών σε δυσχερή θέση.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Δ. Πάνου, το Κοινωνικό Παντοπωλείο εξυπηρέτησε το 2022 305 οικογένειες με 796 μέλη, το Κοινωνικό Φαρμακείο είχε 221 ωφελούμενους, ενώ στο Υπνωτήριο Αστέγων φιλοξενήθηκαν 18 άτομα. Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο Κοινωνικό Φαρμακείο, ο αντιπρόεδρος του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. Γιάννης Τσίμαρης ανέφερε ότι χορηγήθηκαν στους ωφελούμενους φάρμακα αξίας 82.027 ευρώ, ενώ έγιναν δωρεές φαρμάκων αξίας 40.875 ευρώ σε φορείς της πόλης (Γηροκομείο, Φυλακές Σταυρακίου, νοσοκομεία), αλλά και σε 15 Κοινωνικά Φαρμακεία άλλων πόλεων, τέσσερις διακονικές δομές και τρεις ΜΚΟ.
Από εκεί και πέρα, από το Κέντρο Κοινότητας διεκπεραιώθηκαν 6.139 αιτήματα, από το Διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας 5.534 αιτήματα και από το Παράρτημα Ρομά 3.157 αιτήματα και έγινε απογραφή του πληθυσμού των Ρομά και Τοπικό σχέδιο δράσης για την κοινωνική ένταξη, την ισότητα και τη συμμετοχή τους.
Πολύτιμη ήταν και η λειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους, στο οποίο φιλοξενήθηκαν δέκα γυναίκες και 14 παιδιά, όπως και του ΚΔΑΠ μεΑ με 25 ωφελούμενα παιδιά (ο ανώτερος αριθμός που μπορεί να φιλοξενήσει), στο οποίο παρέχεται σίτιση και ολοκληρώθηκε η αγορά λεωφορείου μεταφοράς των παιδιών.
Στους 181 ανέρχεται ο αριθμός των συμπολιτών, στους οποίους έχουν δοθεί τμήματα γης προς καλλιέργεια στους Δημοτικούς Λαχανόκηπους.
Το 2022 ήταν, επίσης, η χρονιά επαναλειτουργίας των ΚΑΠΗ μετά από δύο χρόνια, αρχικά για ιατρικές και νοσηλευτικές πράξεις, φυσιοθεραπεία και ήπια άσκηση και στη συνέχεια με πλήρεις δραστηριότητες. Μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκαν εκδρομές με τη συνδρομή του τμήματος Τουρισμού του Δήμου, εκπαιδευτικές δράσεις με την συνεργασία της ΕΨΕΠ και της Νευρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου, υπήρξε συμφωνία για εκπτώσεις με τον Εμπορικό Σύλλογο, πραγματοποιήθηκε πρόσληψη ιατρού και σύντομαο ξεκινάνε οι ψηφιακές γωνιές για εκπαίδευση στην ψηφιακή τεχνολογία.
Για μία ακόμη χρονιά, το ΚΕΠ Υγείας βραβεύτηκε για τις δράσεις του, με την υποστήριξη του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, που στόχο έχουν την πρόληψη και προαγωγή υγείας των δημοτών, όπως ενημερωτικές εκδηλώσεις για την άνοια, την ψυχική υγεία, την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και τα καρδειαγγειακά νοσήματα, καθώς και δωρεάν εξετάσεις (μαστογραφία και ελαστογραφία ήπατος) και αιμοδοσία.
Το ΚΗΦΗ συνέχισε να στηρίζει 30 άτομα τρίτης ηλικίας και με προβλήματα υγείας, παρέχοντας νοσηλευτική φροντίδα και σίτιση, το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» προσφέρει υπηρεσίες σε 310 άτομα σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή βοήθειας 2651027120 για μοναχικούς ηλικιωμένους ή ζευγάρια χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον, ενώ ο Συμβουλευτικό Σταθμός για την Άνοια, που λειτουργεί στο 2ο ΚΑΠΗ, έχει δεχτεί από την αρχή τις λειτουργίας του 386 άτομα και έχει αξιολογήσει 294. Ειδικότερα για το έτος 2022, έχουν απευθυνθεί στον σταθμό 127 άτομα και έχουν αξιολογηθεί 96.

Ευχαριστίες

Ο πρόεδρος του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. Δ. Πάνου ευχαρίστησε από καρδιάς τον δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ για την στήριξη του και την άμεση ανταπόκριση του σε όλα τα θέματα του Οργανιοσμού, το Δ.Σ. του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α., τους αντιδημάρχους του Δήμου Ιωαννιτών και όλους τους συνεργαζόμενους φορείς.
Επίσης, ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους, μόνιμους, αορίστου και συμβασιούχους γιατί, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «όλοι έδειξαν τον απαραίτητο ζήλο και συνετέλεσαν στην παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου προς τους ωφελούμενους όλων των δομών».
Ευχαριστίες εξέφρασε και ο κ. Τσίμαρης, ειδικά προς τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τα φαρμακεία, λέγοντας πως χωρίς τη δική τους στήριξη δε θα υπήρχε η δυνατότητα παροχής όλων αυτών των υπηρεσιών.

Σχετικά άρθρα

Μηνύματα ενότητας και ομοψυχίας – Μήνυμα Δένδια στην Αλβανία

Γεωργία Χαλάτση

Κενό χρηματοδότησης και πληροφόρησης για τα ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

Στη Βουλή τα προβλήματα του Νοσοκομείου Άρτας