ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με Κ. Μητσοτάκη ο εορτασμός του Έπους του ‘40

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα γίνει ο εορτασμός της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 σε Καλπάκι και Γιάννενα, γεγονός που επισημοποιείται πλέον με την ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου για τροποποιήσεις στο πρόγραμμα.

Λόγω της παρουσίας του πρωθυπουργού την Παρασκευή στα Γιάννενα, η προγραμματισμένη για την ημέρα εκείνη επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων θα πραγματοποιηθεί τελικά την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί. Ανήμερα της εθνικής επετείου, στεφάνι στο Ηρώο Μπιζανομάχων θα καταθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να παραστεί στις 10.30 στην επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, όπου θα εκφωνηθεί και ομιλία από τον θεολόγο – φιλόλογο Αναστάση Μακρογιαννόπουλο. Μετά την κατάθεση στεφάνου, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου για την καθιερωμένη δεξίωση και στις 12 το μεσημέρι θα παρακολουθήσει την παρέλαση μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων- οδηγών, αναπήρων – θυμάτων πολέμου, αντιστασιακών οργανώσεων και τμημάτων ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει το παρών και στις εκδηλώσεις στο Μνημείο του Μαχητή στο Καλπάκι, την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, οι οποίες πραγματοποιούνται για πρώτη φορά ξανά μετά το 2019, με την αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου να είναι αυτή που ξεχωρίζει στο πρόγραμμα. Οι εκδηλώσεις στο Μνημείο του Μαχητή ξεκινούν στις 6.10 το απόγευμα με επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων. Θα ακολουθήσουν τοπογραφική ενημέρωση από αξιωματικό της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας και ερμηνεία επετειακών τραγουδιών του έπους του 1940 από τη Στρατιωτική Μουσική Μπάντα της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας. Τους παρευρισκόμενους θα καλωσορίσει ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης και η κεντρική ομιλία θα γίνει από τον εκπαιδευτικό, συγγραφέα Στέφανο Κωλέττα με θέμα «Εποποιίας του ’40 Εγκώμιον». Η αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου θα ξεκινήσει στις 7.25 το απόγευμα.
Σήμερα Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα επιμνημόσυνη δέηση στο Χάνι Δελβινακίου και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων, ενώ στις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Δελβινακίου, με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει χαιρετισμούς από τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον δήμαρχο Πωγωνίου Κώστα Καψάλη, και ομιλία από τη φιλόλογο Ελένη Γκουλιούμη με θέμα «Η συμβολή του Ανεξάρτητου Τάγματος Δελβινακίου και των Πωγωνισίων κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940».
Την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, στις 8 το πρωί, θα τελεστεί Θεία λειτουργία στην Ιερά Μονή Σωσίνου, όπου θα ακολουθήσουν επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων. Η εκδήλωση περιλαμβάνει, επίσης, χαιρετισμό του δημάρχου Πωγωνίου Κώστα Καψάλη, ομιλία από τον διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Παρακαλάμου Δημήτριο Κρέκη με θέμα «28η Οκτωβρίου 1940» και ποιήματα από τους μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου Παρακαλάμου.

Σχετικά άρθρα

Πέντε θανάσιμα -για τη Δημοκρατία- αμαρτήματα

Νίκος Αλμπανόπουλος

Μια γκλίτσα από κρανιά με… οδηγίες χρήσης

Μια από τα ίδια… για την Ήπειρο