ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Ευχολόγιο» για αύξηση των αιμοδοτών

Η αύξηση του αριθμού των αιμοδοτών, με στόχο την πλήρη κάλυψη των αναγκών που παρουσιάζονται, μπαίνει ως στόχος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, χωρίς, ωστόσο, να προκύπτει κάποιος σχεδιασμός για την επίτευξή του.

Αυτό τουλάχιστον συνάγεται ως συμπέρασμα από τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας Παναγιώτης Κατσίβελας, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή, προκειμένου να βρεθεί στους χώρους των υπηρεσιών αιμοδοσίας των νοσοκομείων και να συνομιλήσει με τους διευθυντές και τους εργαζόμενους. Ο κ. Κατσίβελας δήλωσε πλήρως ικανοποιημένος για το έργο που γίνεται, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, το οποίο δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση στη βορειοδυτική Ελλάδα.
«Η χώρα καλύπτει τις εθνικές ανάγκες κατά 65% από εθελοντική αιμοδοσία. Στόχος είναι να φτάσουμε στο 100%. Οφείλουμε να προσελκύσουμε νέους αιμοδότες», σημείωσε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, προσθέτοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθούν τα καλά στοιχεία, που προέκυψαν την περίοδο της πανδημίας, όπως οι 63.000 νέοι εθελοντές αιμοδότες το 2021. «Είναι κάτι που πρέπει να το συστηματοποιήσουμε και να το κάνουμε αποτέλεσμα», τόνισε χαρακτηριστικά. Κάτι, ωστόσο, που δε φαίνεται διάθεση να κεφαλαιοποιηθεί, είναι οι τακτικές αιμοληψίες εκτός νοσοκομείων την περίοδο της πανδημίας, με τον κ. Κατσίβελα να επισημαίνει ότι αυτό έγινε αναγκαστικά και «σιγά σιγά φεύγουμε από αυτή την ιδιόμορφη κατάσταση».
«Αδήριτη ανάγκη» χαρακτήρισε, από την πλευρά του, ο διοικητής του ΠΓΝΙ Νίκος Κατσακιώρης τη δημιουργία μιας κουλτούρας εθελοντισμού στη χώρα μας τόσο από πλευράς πολιτείας όσο και από τους ίδιους τους πολίτες. «Πρέπει να καλλιεργηθεί από τα μαθητικά χρόνια η ιδέα του εθελοντισμού και της εθελοντικής αιμοδοσίας ειδικότερα, στο σχολείο και το οικογενειακό περιβάλλον, ώστε να θεωρείται αυτονόητο με την ενηλικίωσή τους να δίνουν αίμα δύο φορές τον χρόνο και να μην προστρέχουν μόνο όταν κάποιο άτομο από το φιλικό ή το οικογενειακό περιβάλλον το χρειάζεται», ανάφερε, ευχαριστώντας τους αιμοδότες και τα ΜΜΕ που διαδίδουν το μήνυμα κάθε φορά που παρίσταται ανάγκη.
Στην αύξηση των δοτών αιματοπεταλίων στο 13% περίπου στάθηκε η διευθύντρια της Αιμοδοσίας του ΠΓΝΙ Ελευθερία Ζερβού, σημειώνοντας πως είναι ανάγκη να υπάρξουν ακόμη περισσότεροι δότες. «Αξίζει όλοι να κλείσουν ένα ραντεβού. Η ικανοποίηση που θα πάρουν, βοηθώντας έναν συνάνθρωπό μας, είναι πολύ μεγάλη. Όλοι μαζί πρέπει να βοηθήσουμε και σε αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε.
Αναφορά έκανε και στην έναρξη αιμοδοσιών από τη Φοιτητική Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους πρωτοετείς φοιτητές να προσέλθουν σε μια από τις αιμοδοσίες. «Είναι μια γιορτή. Πρέπει να συνεχίσουμε την περσινή χρονιά, που ήταν εξαιρετική. Φέτος θα ήθελα ακόμη μεγαλύτερη προσφορά», κατέληξε.

 

Σχετικά άρθρα

Και επίσημα η παραίτηση Ν. Κατσακιώρη από το ΠΓΝΙ

Προτεραιότητα η επέκταση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών

Συνεχής η προσπάθεια αναβάθμισης του ΠΓΝΙ