ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προτεραιότητα η επέκταση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών

Την χωροταξική ανακατανομή των κλινικών, μονάδων, εργαστηρίων και τμημάτων, αλλά και την επέκταση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών εξετάζει το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, που επανήλθε στην «κανονικότητα», με τους αριθμούς των εξυπηρετούμενων πολιτών να επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας.

Την προηγούμενη εβδομάδα παρουσιάστηκε στο Δ.Σ. του νοσοκομείου η νέα ρυθμιστική μελέτη ανάπτυξής του, που ανατέθηκε μετά από σχετικό διαγωνισμό σε εξειδικευμένη μελετητική εταιρεία. Μέσα στις προτάσεις της μελέτης έχει ενταχθεί και η επέκταση του ΤΕΠ του νοσοκομείου κατά 1300 τετ. μέτρα, η οποία έχει τεθεί σε προτεραιότητα στα στρατηγικά σχέδια ανάπτυξης του νοσοκομείου. Μάλιστα, η διοίκηση έχει προβεί ήδη σε προκαταρτικές επαφές με το ΤΑΙΠΕΔ για τη χρηματοδότηση της μελέτης και της κατασκευής του ΤΕΠ από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως ανέφερε ο διοικητής του ιδρύματος Νίκος Κατσακιώρης.
«Οι προτάσεις της ρυθμιστικής μελέτης αντιμετωπίζουν όλα τα χωροταξικά προβλήματα των κλινικών, μονάδων, εργαστηρίων και τμημάτων του νοσοκομείου και εξασφαλίζουν τη δυναμική ανάπτυξη αυτού σύμφωνα με τις σύγχρονες επιταγές της ιατρικής για τα επόμενα τουλάχιστον 15 με 20 χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο διοικητής και αναφέρθηκε και στα έργα που ολοκληρώθηκαν ή ολοκληρώνονται το επόμενο διάστημα, καθώς και στην ενίσχυση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
Εντός του 2023, αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου ελικοδρομίου, με ίδιους πόρους και τη δωρεάν συνδρομή της εταιρείας «Εργοδυναμική Πατρών ΑΤΕ», ενώ έχει κατατεθεί η σχετική αίτηση αδειοδότησης λειτουργίας.
Επίσης, πραγματοποιήθηκε η διοικητική παραλαβή της ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου, στο οποίο θα λειτουργεί πλέον το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο του ΠΓΝΙ. «Η δομή αυτή θα στεγάζεται πλέον εντός του χώρου του νοσοκομείου, σε σύγχρονο κτίριο ανακατασκευασμένο και προσαρμοσμένο στις ιατρικές απαιτήσεις, που επιβάλλονται από τη λειτουργία της δομής», όπως ανέφερε ο κ. Κατσακιώρης. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανήλθε στις 660.310 ευρώ, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ηπείρου και τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου.
Στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του χώρου, καθώς και η εγκατάσταση του μηχανήματος PET/CT, που θα αναβαθμίσει τη διαγνωστική ικανότητα του εργαστηρίου της Πυρηνικής Ιατρικής και θα προσδώσει βελτιοποιημένες υπηρεσίες στον ιατρικό τομέα, ενώ περίπου το ίδιο διάστημα θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες υλοποίησης του έργου κατασκευής αυτόνομης Μονάδας Ύπνου της Πνευμονολογικής Κλινικής, προϋπολογισμού 63.000 ευρώ. Τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό τον έχει ήδη προμηθευτεί το νοσοκομείο.
Γενικότερα, βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνιστική διαδικασία προμήθειας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού αξίας 1.252.000 ευρώ για εξοπλισμό που θα καλύψει ανάγκες σε νέα μηχανήματα και θα αντικαταστήσει παρωχημένα, σχεδόν σε όλες τις νοσηλευτικές μονάδες διαφόρων ειδικοτήτων, εργαστηρίων και τμημάτων. Η προμήθεια χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg V/A Ελλάδα – Ιταλία 2014 – 2020, που υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου.
Επίσης, στο ΠΓΝΙ θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση συγκροτήματος παραγωγής ιατρικού οξυγόνου, μετά τη λήψη έγκριση σκοπιμότητας, που θα καταστήσει το νοσοκομείο αυτόνομο, ενώ ταυτόχρονα θα αναβαθμιστούν και οι παρωχημένες διατάξεις συμπιεστών παραγωγής πεπιεσμένου ιατρικού αέρα και αντλιών κενού. Το συνολικό κόστος εκτιμάται στις 400.000 ευρώ με ΦΠΑ και η δαπάνη θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου. Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις αρχές του καλοκαιριού. Τέλος, έχει εκπονηθεί μελέτη αποστραγγιστικού έργου, που θα επιλύσει οριστικά το πρόβλημα της αποστράγγισης της ευρύτερης περιοχής.
Επίσης στο νοσοκομείο εκτελούνται εργασίες κτιριακής αναβάθμισης, ενώ μέσω προγραμμάτων στόχος είναι η πλήρη ενεργειακή του αναβάθμιση.

Μειώθηκαν μόνο οι τοκετοί

Πάνω από 16.000 ασθενείς επισκέφθηκαν το ΤΕΠ covid του ΠΓΝΙ από την αρχή της πανδημίας μέχρι το τέλος του 2022, ενώ νοσηλεύθηκαν περίπου 3.420 ασθενείς σε ΜΕΛ και ΜΕΘ.
Το 2022 το νοσοκομείο ήταν σε πλήρη ανάπτυξη χωρίς να έχει αναστείλει καμία λειτουργία, ενώ έχει επιστρέψει στην κανονικότητα με μία αύξηση άνω του 4% σε σχέση με το 2021
Καθ’ όλη την διάρκεια του περασμένου έτους εξυπηρετήθηκαν πάνω από 355.000 ασθενείς (αύξηση 4,21% σε σχέση με το 2021) και νοσηλεύθηκαν περισσότεροι από 90.000 (αύξηση κατά 22,74%).
Αυξημένες ήταν και οι χειρουργικές επεμβάσεις, που ανήλθαν σε 10.500, εκ των οποίων οι σχεδόν 8.800 χειρουργικές επεμβάσεις αφορούσαν σε προγραμματισμένες επεμβάσεις και οι υπόλοιπες σε έκτακτες και επείγουσες. Επίσης, διενεργήθηκαν περίπου 4.127.000 εργαστηριακές εξετάσεις, με τις μισές περίπου Βιοχημικές, καθώς και 184.000 απεικονιστικές εξετάσεις και 20.300 εξετάσεις Πυρηνικής Ιατρικής.
Στα εξωτερικά ιατρεία εξυπηρετήθηκαν περίπου 176.000 ασθενείς, εκ των οποίων περίπου 14.100 αφορούν τα εξωτερικά ιατρεία Ογκολογίας, ενώ το ΤΕΠ επισκέφθηκαν περισσότεροι από 62.600 ασθενείς, αριθμός αυξημένος κατά 19,10% σε σχέση με το 2021.
Τέλος, πραγματοποιήθηκαν περίπου 1.150 τοκετοί, με τη μείωση των γεννήσεων στο νοσοκομείο να φτάνει το 8,05% σε σχέση με το 2021, «ένα στοιχείο το οποίο και πρέπει να μας προβληματίσει ως κοινωνία», όπως ανέφερε ο κ. Κατσακιώρης.

Ενίσχυση με προσωπικό

Με 58 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό θα ενισχυθεί το ΠΓΝΙ, ενώ αναμένεται προκήρυξη για την πρόσληψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού, σύμφωνα με τον διοικητή, ο οποίος επεσήμανε πως το προηγούμενο διάστημα προσλήφθηκαν οκτώ μόνιμοι ιατροί του ΕΣΥ, παρατάθηκε η θητεία 34 επικουρικών ιατρών και προσλήφθηκαν επιπλέον 14 επικουρικοί ιατροί. Επίσης, προσλήφθηκαν πέντε μόνιμοι υπάλληλοι, παρατάθηκε η θητεία 254 επικουρικών υπαλλήλων διαφόρων ειδικοτήτων και προσλήφθηκαν επιπλέον έξι επικουρικοί υπάλληλοι.
Ο προϋπολογισμός του 2022 για το νοσοκομείο έκλεισε στα 87.693.147 ευρώ, αυξημένος σχεδόν κατά 11.500.000 σε σχέση με το έτος 2021 και κατά 20 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2019, όπου και είχε κλείσει στα 66.693.573 ευρώ.

Διακομιδές

Της θέσης της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου για διακομιδές με τη συνοδεία εντατικολόγου ή αναισθησιολόγου υπεραμύνθηκε ο διοικητής του ΠΓΝΙ, όπως θα επαναλάβει και στο δικαστήριο όπου θα συζητηθεί η αγωγή που κατέθεσαν γιατροί της ΜΕΘ.
Όπως σημείωσε, ερωτηθείς σχετικά, η διοίκηση επικυρώνει το πρόγραμμα εφημεριών που καταθέτει η Ιατρική Υπηρεσία, με την πάγια θέση της να είναι οι διακομιδές να γίνονται με γνώμονα τη διασφάλιση της ζωής και της υγείας του ασθενούς.
«Μέσω της νομικής μας υπηρεσίας θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας στο δικαστήριο και θα υπερασπιστούμε τη θέση της Ιατρικής Υπηρεσίας, που εισηγείται τι είναι ορθό για τους ασθενείς» ανέφερε, ο κ. Κατσακιώρης.
Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία που έδωσε οι διακομιδές από το ΠΓΝΙ ετησίως κινούνται σε μονοψήφιο αριθμό, ενώ υπάρχει επάρκεια ιατρών των συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Συγκεκριμένα το νοσοκομείο διαθέτει 16 εντατικολόγους και 19 αναισθησιολόγους.

 

Σχετικά άρθρα

ΠΓΝΙ- Ενίσχυση του Βρογχοσκοπικού Εργαστηρίου με δωρεά από τη Βουλή

Δύο νοσοκομεία στην ίδια… μασχάλη για τον Σπ. Δερδεμέζη

Αγώνας δρόμου για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος