(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister's Office)
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σχέδια για «ανασκαφικό» τουρισμό και καλλιέργεια αρωματικών φυτών

«Ανασκαφικός» τουρισμός και καλλιέργεια αρωματικών φυτών σε σημεία των αρχαιολογικών χώρων βρίσκονται στα σχέδια του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και της κυβέρνησης, όπως αποτυπώθηκε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης και την ξενάγησή του από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενθουσιώδης τόσο από τον αρχαιολογικό χώρο όσο και από την εξέλιξη των έργων αναστήλωσης. Κατά τη συνομιλία του με την κα. Μενδώνη και τον προϊστάμενο Εφορείας Αρχαιοτήτων Γιώργο Ρήγινο, όσο και με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, έδειξε ενδιαφέρον για τις προοπτικές όλου του αρχαιολογικού χώρου ως μοχλού ανάπτυξης και τουριστικής προοπτικής της ευρύτερης περιοχής.
Παράλληλα, άκουσε τα αιτήματα των τοπικών φορέων, μεταξύ των οποίων η προώθηση της παραχώρησης των στρατοπέδων του Αγίου Ανδρέα και Αγίου Γεωργίου, προκειμένου να αξιοποιηθούν από την τοπική κοινωνία σε συνεργασία και με το Υπουργείο Πολιτισμού.

(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister’s Office)

Ιδιαίτερα αναφορά έγινε στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Διαδρομής των Αρχαίων Θεάτρων και στον συνδυασμό του τουρισμού με τον πολιτισμό και τα τοπικά προϊόντα, κάτι που αντανακλάται στους σχεδιασμούς του Υπουργείου. Σε δηλώσεις της, η υπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε ότι στόχος και σχεδιασμός του υπουργείου είναι σε χώρους ανάλογους με την αρχαία Νικόπολη, σε χώρους αναπεπταμένους, να αξιοποιηθούν γαίες για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών, όπως γίνεται σε άλλες περιοχές όπου υπάρχουν ελαιώνες. «Αυτό το έχουμε σχεδιάσει, είναι μία από τις προτεραιότητες του Οργανισμού Διαχείρισης Πολιτιστικών Πόρων, το έχουμε συζητήσει τοπικά, θέλει αρκετή δουλειά, είναι μέσα στον άμεσο προγραμματισμό μας», σημείωσε, προσθέτοντας πως ο ανασκαφικός τουρισμός αυτή τη στιγμή είναι αναδυόμενος σε όλη τη Μεσόγειο. «Θέλουμε και εμείς να είμαστε από τους πρώτους», ανέφερε χαρακτηριστικά και εξήγησε πως ήταν και επιθυμία του πρωθυπουργού, σε ορισμένες περιοχές όπου έχουν τελειώσει τα αναστηλωτικά έργα και έχουν γίνει παρεμβάσεις προστασίας των ίδιων των μνημείων, να υπάρξει ένας συγκεκριμένος υπό ανασκαφή χώρος επισκέψιμος, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν και οι επισκέπτες την διαδικασία.
Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τις εργασίες αποκατάστασης στο μεγάλο Αρχαίο Θέατρο της Νικόπολης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ που ολοκληρώνονται στο τέλος του 2023, σε αυτή τη φάση. Η κ. Μενδώνη σημείωσε το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού, ενώ τόνισε πως στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης, τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια, γίνεται ένα μεγάλο έργο, στο οποίο προστίθενται συνεχώς νέα δεδομένα, ενώ το υπουργείο έχει εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης ακόμα τρία μνημεία της Νικόπολης, τα οποία είναι δυο βασιλικές και το παλάτι του Ενδεικτιτού.
Τα έργα έχουν ξεκινήσει και παράλληλα οργανώνεται ο φάκελος της υποψηφιότητας της αρχαίας Νικόπολης για την UNESCO. «Δεν είναι κάτι εύκολο, θέλει πάρα πολλή δουλειά», ανέφερε, σημειώνοντας πως μετά τη θετική εξέλιξη της απομάκρυνσης της εθνικής οδού, που υπήρξε προϋπόθεση για την ένταξη του έργου, το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρά στην αναθεώρηση του στρατηγικού σχεδίου, προκειμένου να συνδυαστούν και τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται.

Σχετικά άρθρα

Τα πρώτα με πιστοποίηση τα αρχαιολογικά μουσεία της Ηπείρου

«Παράθυρο» χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για Μεντρεσέ και Βιβλιοθήκη

Πέντε θανάσιμα -για τη Δημοκρατία- αμαρτήματα

Νίκος Αλμπανόπουλος