ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Χτίζεται» το μέτωπο για αναστήλωση

Με τη θετική διάθεση από την πλευρά της Περιφέρειας Ηπείρου να κινηθούν οι διαδικασίες για την εξεύρεση του τρόπου και των κονδυλίων για την αναστήλωση της ιστορικής Γέφυρας Κοράκου, συνοδεύτηκε η εκδήλωση που διοργάνωσαν η Πρωτοβουλία Πολιτών και Φορέων για την Προστασία και Ανάδειξη της Κοιλάδας Αχελώου και η Διανομαρχιακή Επιτροπή Καρδίτσας – Άρτας για την Ανακατασκευή της Γέφυρας Κοράκου με την Υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγιναν και τα αποκαλυπτήρια μικρογραφίας της ιστορικής Γέφυρας Κοράκου, που κατασκευάστηκε από τον πρωτομάστορα Θανάση Πόραβο και τον Λεωνίδα Κατσούγκρη, ενώ ακολούθησε το παραδοσιακό έθιμο «Μανδηλώματα» και η ηθοποιός Αλεξία Πετροπούλου απήγγειλε αποσπάσματα από το νέο βιβλίο του Θανάση Πόραβου «Δεύτερο ταξίδι στην αιωνιότητα».

Το μήνυμα πως πρέπει «να αναστηλωθεί η ιστορική Γέφυρα Κοράκου, στην Κοιλάδα του Αχελώου, και να στηριχθεί η πολιτιστική κληρονομιά της» έστειλαν κάτοικοι, αυτοδιοικhτικοί, φορείς και πολιτικοί από την Κοιλάδα Αχελώου, ενώ τη φωνή τους ένωσαν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, που έκαναν παρεμβάσεις μέσω διαδικτύου.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης τόνισε πως το ιστορικό γεφύρι Κοράκου το γκρέμισε η μισαλλοδοξία και οι έχθρες την περίοδο του εμφυλίου, γι’ αυτό πρέπει να αναστηλωθεί και ως τόπος εθνικής συμφιλίωσης. Όπως είπε, σε συζήτηση για το θέμα με την υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη, συμφώνησαν να γίνει ένα αίτημα, καθώς το γεφύρι δεν είναι χαρακτηρισμένο μνημείο «και χωρίς γραφειοκρατίες μπορούμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί». «Δεν είναι πολλά τα λεφτά για δύο Περιφέρειες», ανέφερε, εκτιμώντας πως το κόστος δε θα είναι ανάλογο αυτού για τη Γέφυρα της Πλάκας.

Εκ μέρους των διοργανωτών έγιναν παρεμβάσεις από τον εκπρόσωπο της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας Χρήστο Καπερώνη και τον εκπρόσωπο της Διανομαρχιακής Επιτροπής Καρδίτσας – Άρτας για την Ανακατασκευή της Γέφυρας Κοράκου Μενέλαο  Παπαδημητρίου, ο οποίος τόνισε ότι η ανακατασκευή της γέφυρας Κοράκου αποτελεί όνειρο δεκαετιών και αναφέρθηκε στο ιστορικό των στοχευμένων ενεργειών, που προηγήθηκαν τα τελευταία 13 χρόνια, και ιδίως από το 2012 και μετά που αγκαλιάστηκε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη βοήθεια του στελέχους της Ε.Ε. Αντώνη Κοσσυβάκη, ώστε να φτάσουμε σήμερα στο σημείο το αίτημα της αναστήλωσης του ιστορικού γεφυριού να έχει ρεαλιστική στόχευση.

Σχετικά άρθρα

Πρώτα βήματα για τη Γέφυρα Κοράκου

Κ. Γάτσιος για Γέφυρα Κοράκου-Έλλειψη αίσθησης προτεραιοτήτων ή «τριάρι»;

Στα… θρανία οι υποψήφιοι

Ηπειρωτικός Αγών