Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Γέφυρα – αντίγραφο στη θέση της ιστορικής γέφυρας Κοράκου

Μια νέα μονότοξη πεζογέφυρα, πιστό αντίγραφο της ιστορικής γέφυρας Κοράκου που ανατινάχθηκε και καταστράφηκε κατά τον εμφύλιο πόλεμο, πρόκειται να κατασκευαστεί στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού με την Περιφέρεια Ηπείρου.

Η αναστήλωση της παλιάς γέφυρας, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης κατά τη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής, είναι ανέφικτη για οικονομικούς και τεχνικούς λόγους, καθώς δεν υπάρχει «καταγεγραμμένο μνημείο», όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Ψαθάς, με το υπουργείο να προτείνει την κατασκευή νέας, με τη μορφή της παλιάς, σε κοντινή απόσταση.
Για τον λόγο αυτό, η Περιφέρεια Ηπείρου θα προχωρήσει σε τοπογραφική αποτύπωση της περιοχής, ενώ, στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης, θα γίνει μελέτη από ειδικούς επιστήμονες για την κατασκευή της μονότοξης πεζογέφυρας, την αποκατάσταση του παλιού Τελωνείου (Κούλιας) και την κατασκευή πρόσβασης στη θέση του παλιού γεφυριού Κοράκου.
Με την ανάγκη αναστήλωσης του γεφυριού, λόγω και της ιστορικής του σημασίας, συμφώνησαν εκ μέρους της αντιπολίτευσης οι επικεφαλής των παρατάξεων «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιάννης Στέφος και «Ήπειρος Όλον» Στέφανος Ζούμπας, με τον πρώτο να σημειώνει ότι θα πρέπει να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για αναστήλωση στην αρχική μορφή του γεφυριού και τον δεύτερο να δίνει έμφαση στον τρόπο που θα γίνει το έργο. Απαντώντας στον κ. Ζούμπα, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι δε θα γίνει με τη μέθοδο-μελέτης κατασκευής.
Νωρίτερα η Επιτροπή ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Ζαγορίου για την υλοποίηση του έργου «Υλοποίηση του σχεδίου διαχείρισης του εγγεγραμμένου στον κατάλογο παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO Πολιτιστικού Τοπίου του Ζαγορίου».

Σχετικά άρθρα

Προγραμματική σύμβαση για την ανάδειξη, προστασία και ανάπτυξη του «συμπλέγματος» Κορωνησίας

Στους κερδισμένους του 2023 η Περιφέρεια Ηπείρου

Αποστόλης Τζελέτας

Συμβολή και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη νέα γέφυρα Κοράκου