ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με μισθωμένα μέσα και τέλος 1 ευρώ ανά επισκέπτη η νέα υπηρεσία εναέριας έρευνας και διάσωσης

Στην υλοποίηση μιας νέας υπηρεσίας εναέριας έρευνας και διάσωσης, με τη χρήση μισθωμένων εναέριων μέσων, αποφάσισε να προχωρήσει η κυβέρνηση, μετά τα αλλεπάλληλα περιστατικά μη έγκαιρης απόκρισης του μηχανισμού, με αποκορύφωμα τον θάνατο του Ερμή Θεοχαρόπουλου στον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων, ο οποίος πιθανώς και να είχε αποφευχθεί, αν δεν υπήρχε πολύωρη αναμονή για τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στην ομάδα στο facebook «Theofanis Ermis Connecting Us! Για Την Εναέρια Προστασία Της Ζωής!, η οποία δημιουργήθηκε στη μνήμη του Ερμή από τον πατέρα του, με σκοπό να ασκήσει πίεση για τη δημιουργία ενός μηχανισμού αεροδιάσωσης στη χώρα μας.
Ο κ. Μητσοτάκης είχε δεσμευθεί σε συνάντηση ότι θα διερευνήσει τον τρόπο που μπορεί να αποκτήσει και η χώρα μας αυτόν τον μηχανισμό, αναθέτοντας σε μια ομάδα, αποτελούμενη από στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΚΑΒ, να μελετήσει τα πιο προηγμένα συστήματα εναέριας έρευνας, διάσωσης και διακομιδής που χρησιμοποιούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε πολλές εκ των οποίων η υπηρεσία παρέχεται από ιδιώτες, να αντλήσουν καλά παραδείγματα για τη χώρα και να προχωρήσουν σε εισηγήσεις.
«Ο νέος μηχανισμός που καλούμαστε να φτιάξουμε, θα έχει ως ειδοποιό διαφορά ότι θα είναι αφοσιωμένος μόνο στη διάσωση και διακομιδή ανθρώπων που νοσούν ή έχουν τραυματιστεί βαριά και βρίσκονται σε δυσπρόσιτα σημεία, που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν γρήγορα από τις χερσαίες δυνάμεις του ΕΚΑΒ, ώστε να μειώσουμε σημαντικά τον χρόνο απόκρισης. Έτσι, η Πολιτική Προστασία και το ΕΚΑΒ θα αποκτήσουν έναν πιο αξιόπιστο μηχανισμό έγκαιρης εναέριας απόκρισης σε δύσκολα περιστατικά αλλά και η Πολεμική Αεροπορία θα μπορεί απερίσπαστη να εκτελεί τα δικά της πολύ σημαντικά καθήκοντα», αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός, ο οποίος ήδη ενημέρωσε τον Γιάννη Θεοχαρόπουλο, πατέρα του Ερμή, και εκπροσώπους του συνδέσμου οδηγών βουνού για το μοντέλο που επελέγη.
Στόχος, λοιπόν, είναι η σταδιακή δημιουργία μιας νέας καθολικής υπηρεσίας εναέριας έρευνας και διάσωσης με κλιμακωτά σενάρια ανάπτυξης τριών έως εννέα βάσεων ελικοπτέρων στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη, κοντά σε ορεινούς όγκους και νοσοκομεία, με κατάλληλα εξοπλισμένα και στελεχωμένα εναέρια μέσα, που θα συνδέονται με το 112 και θα διατίθενται αποκλειστικά για την έρευνα και διάσωση σε δυσπρόσιτες περιοχές.
Το ετήσιο κόστος αυτής της νέας υπηρεσίας κυμαίνεται από 20 έως 35 εκ. ευρώ τον χρόνο, ανάλογα με τον αριθμό των σωστικών συνεργείων και των βάσεων που θα δημιουργηθούν. Όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός, οι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων, που έχουν κάνει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, εκτιμούν ότι με τέσσερις έως έξι βάσεις θα υπάρχει ένας ικανοποιητικός χρόνος απόκρισης στα αιτήματα για βοήθεια της τάξης των 25 έως 45 λεπτών της ώρας.
Μιας και η ανάγκη αυτή δεν είχε προβλεφθεί στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό, που όπως σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη επιβαρύνεται με σημαντικά πρόσθετα κόστη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η χρηματοδότηση αυτής της νέας υπηρεσίας θα προέλθει από το τουριστικό εισόδημα της χώρας με ένα έκτακτο τέλος της τάξης του 1 ευρώ ανά επισκέπτη. «Έτσι θα μπορέσουμε να προσφέρουμε σε όλους τους Έλληνες, αλλά και τους τουρίστες μας έναν αξιόπιστο μηχανισμό έγκαιρης διάσωσης, όταν επισκέπτονται τα βουνά μας ή άλλες δυσπρόσιτες περιοχές. Η υπηρεσία θα παρέχεται από ιδιωτικά εναέρια μέσα, που θα μισθωθούν από ασφαλιστικές εταιρίες για αυτόν τον σκοπό και οι οποίες και θα αναλάβουν στο πλαίσιο συγκεκριμένων συμβατικών υποχρεώσεων να προσφέρουν έγκαιρη διακομιδή εντός εύλογου -εκ των προτέρων προδιαγεγραμμένου- χρόνου», σημειώνει στην ανάρτησή του.
Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, είναι να δημιουργηθεί το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο που σήμερα δεν υπάρχει, να δημιουργηθούν τα κατάλληλα ασφαλιστικά προϊόντα από την ασφαλιστική αγορά και να μισθωθούν τα εναέρια μέσα. Πρόκειται για διαδικασίες που απαιτούν χρόνο, αλλά κάποιες μπορούν να τρέξουν και παράλληλα, με στόχο οι πρώτες βάσεις να δημιουργηθούν εντός της φετινής τουριστικής περιόδου, κάτι, βέβαια, που φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο.
Τέλος, αυτονόητο χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός ότι ο νέος αυτός μηχανισμός θα πάρει το όνομα του Ερμή. «Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να δικαιώσουμε και να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη αυτού του νέου ανθρώπου που έφυγε τόσο γρήγορα από κοντά μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σχετικά άρθρα

Πέντε θανάσιμα -για τη Δημοκρατία- αμαρτήματα

Νίκος Αλμπανόπουλος

Μια γκλίτσα από κρανιά με… οδηγίες χρήσης

Μια από τα ίδια… για την Ήπειρο