ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Διευρύνεται το μέτωπο ενάντια στη ρήτρα αναπροσαρμογής

Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν νομοθετική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής από τους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιαίτερα μετά τη νομική γνωμοδότηση που κρίνει την εφαρμογή της ρήτρας παράνομη, ενόψει και της εκδίκασης της πρώτης προσφυγής από ένωση καταναλωτών την 1η Ιουνίου.

Το πρώτο «καμπανάκι» για τη μη σύννομη εφαρμογή της ρήτρας ήρθε από την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, που ζήτησε νομική γνωμοδότηση. Η γνωμοδότηση που συνέταξαν για λογαριασμό της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΚΠΑ Γεώργιος Μεντής σε συνεργασία με τον δικηγόρο Αθηνών ΜΔΕ Αστικού Δικαίου Γεώργιο Καλογεράκη, σημειώνει πως «η ένταξη της ρήτρας σε λειτουργούσες συμβάσεις προμήθειας είναι παράνομη».
«Από την ανάλυση του οικείου νομικού πλαισίου, προκύπτει ότι η ένταξη της ρήτρας αναπροσαρμογής του τιμήματος σε λειτουργούσες συμβάσεις προμήθειας Η/Ε με καταναλωτές έγινε κατά παράνομο τρόπο, αφού έλαβε χώρα μονομερώς από τον προμηθευτή (δίχως τη συναίνεση του πελάτη), κατά παράβαση των υποχρεώσεων που προβλέπονται στο σχετικό κανονιστικό πλαίσιο. Ειδικότερα, οι καταναλωτές μπορούν να προσφύγουν δικαστικώς και να προσβάλλουν επιτυχώς την εν λόγω ενσωμάτωση της ρήτρας αναπροσαρμογής» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Η γνωμοδότηση αυτή άνοιξε τον «χορό» των προσφυγών. Την 1η Ιουνίου θα συζητηθεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η πρώτη αγωγή της ΕΚΠΟΙΖΩ, καθώς και η πρώτη συλλογική αγωγή 1.700 πολιτών από το ΙΝΚΑ. Μάλιστα, πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της αγωγής, που ζητά να κηρυχθεί παράνομη η ρήτρα, θα κάνει και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων.
Τη στάση της Ολομέλειας ακολουθεί και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, έχοντας παράλληλα στο πλευρό του και την Περιφέρεια Ηπείρου. Αυτό αποτυπώθηκε στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Εμπορίου, δικηγόρος και ο ίδιος Βασίλης Γοργόλης, και η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χριστίνα Τσέτσου.
Και οι δύο τόνισαν την τεράστια δυσκολία που έχουν επιφέρει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις οι υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, ενημέρωσαν για τις εξελίξεις και τόνισαν πως αποτελεί «μονόδρομο» η νομοθετική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, δηλαδή η κατάργησή της με πολιτική απόφαση.
Όπως ανέφερε ο κ. Γοργόλης, και η Περιφέρεια γίνεται αποδέκτης παραπόνων συμπολιτών για τους υψηλούς λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. «Οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί μπαίνουν πλέον σε δύσκολη θέση και δημιουργείται πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων. Η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στον κόσμο και τις επιχειρήσεις. Ο δικηγορικός κόσμος δεν μπορούσε να μένει αμέτοχος. Υπάρχουν εξελίξεις μετά από γνωμοδότηση που ζήτησε η Ολομέλεια. Είναι καιρός να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να μη βουλιάζουν οι αυξήσεις αυτές τους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων», σημείωσε.
Για ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που διογκώνεται, έκανε λόγο η κ. Τσέτσου, τονίζοντας πως η ρήτρα αυτή, εκτός από «θηλιά στην επιβίωση των νοικοκυριών», είναι και αδιαφανής, καταχρηστική και παράνομη.
«Η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι απόρροια χρηματιστηριακού τζόγου, γιατί εδράζεται στην τιμή που αγοράζει κάθε πάροχος στο χρηματιστήριο της ενέργειας», σημείωσε, κάνοντας γνωστές τις ενέργειες αλλά και τις αποφάσεις της Ολομέλειας.
Παρ’ όλα αυτά, η κ. Τσέτσου κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί το γεγονός πως η ρήτρα είναι παράνομη, δεν απαλλάσσει τους καταναλωτές από το να την πληρώσουν, αν δεν έχει υπάρξει -έστω και προσωρινή- δικαστική προστασία.
«Καλώ όσους συμπολίτες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, να απευθυνθούν σε δικηγόρους της πόλης, οι οποίοι είναι ενημερωμένοι για τις εξελίξεις και καταρτισμένοι», σημείωσε, ωστόσο, κατέληξε λέγοντας πως μοναδική λύση αποτελεί η κατάργηση της ρήτρας με πολιτική απόφαση.
«Επειδή οι προσφυγές απαιτούν χρήμα και χρόνο και αυτά για τους περισσότερους πολίτες είναι ελάχιστα πλέον, αν δεν έχουν εξαντληθεί, μόνη λύση είναι η άμεσα παρέμβαση για νομοθετική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Όλα τα υπόλοιπα, όσα μέτρα και αν ληφθούν, είναι ημίμετρα, κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί για λίγους μήνες και μετά θα αντιμετωπίσουμε το ίδιο πρόβλημα», τόνισε. Κατέληξε δε λέγοντας πως η ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί κοινωνικό αγαθό και κρίσιμο δείκτη αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολιτών.

Σχετικά άρθρα

Στους κερδισμένους του 2023 η Περιφέρεια Ηπείρου

Αποστόλης Τζελέτας

Γέφυρα – αντίγραφο στη θέση της ιστορικής γέφυρας Κοράκου

Έριξαν τον… σπόρο για μελλοντικές συνεργασίες