ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Επαναλειτουργία με δειλά βήματα μετά από δύο χρόνια

Ένα νέο ξεκίνημα κάνει η Μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα», δύο χρόνια και έναν μήνα μετά τη μετατροπή του Πολυδύναμου Κέντρου σε χώρο νοσηλείας ασθενών με κορωνοϊό.

Η μονάδα detox ξεκίνησε εκ νέου τη λειτουργία της από σήμερα με την εισαγωγή τεσσάρων ασθενών για αποτοξίνωση από το αλκοόλ, με το μισό Πολυδύναμο να παραμένει, ωστόσο, δεσμευμένο για τις ανάγκες νοσηλείας περιστατικών covid 19, ενώ το υπόλοιπο σε πρώτη φάση θα διαχειριστεί περιστατικά αλκοολισμού και σε δεύτερη φάση απεξάρτησης από τις ναρκωτικές ουσίες.
Η επαναλειτουργία δεν ήταν εύκολη, αν και η Μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης είχε προλάβει να λειτουργήσει πριν την πανδημία του κορωνοϊού για μια περίοδο έξι μηνών, διαχειριζόμενη οκτώ άτομα για αποτοξίνωση από αλκοόλ και επτά από ναρκωτικές ουσίες. Όπως ανέφερε ο διοικητής του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Σπύρος Δερδεμέζης, καθοριστική για την επιτυχή επανέναρξη του προγράμματος υπήρξε η συμβολή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, αλλά και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Ηπείρου. «Για να γίνει αυτή η μετατροπή, έπρεπε να προηγηθούν πάρα πολλές διαδικαστικές και διοικητικές πράξεις. Έπρεπε να αλλάξουμε τις εγκεκριμένες πράξεις σε ό,τι αφορά το προσωπικό που εμπλέκεται, καθώς και το κτιριολογικό. Μας πήρε περίπου ένα μήνα», ανέφερε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι ήταν επιλογή να ξεκινήσει η Μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης με περιστατικά αλκοολισμού, καθώς είναι η μοναδική στην Ελλάδα που διαχειρίζεται τέτοιες καταστάσεις.
Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται τέσσερις άνδρες, ηλικίας από 52-60 ετών, οι οποίοι θα παραμείνουν στο κλειστό πρόγραμμα για 28 ημέρες και στη συνέχεια θα ακολουθήσει διαδικασία παρακολούθησης της πορείας τους. Με δεδομένο, πάντως, πως η δυναμικότητα είναι για δώδεκα άτομα και υπάρχουν πολλά αιτήματα από όλη την Ελλάδα, τις επόμενες ημέρες θα εξεταστεί αν θα γίνει ενσωμάτωση και άλλων.
«Θέλουμε να πετύχει αυτός ο θεσμός, θέλουμε να λειτουργήσει όπως έχει προβλεφθεί η Μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης και να δώσουμε κι εμείς απ’ την πλευρά μας τις καλύτερες υπηρεσίες γι’ αυτή τη μερίδα των πολιτών, που βρίσκονται στη δύσκολη θέση και είναι εξαρτημένοι», τόνισε ο διοικητής του «Χατζηκώστα», σημειώνοντας πως αυτά τα δύο χρόνια δε σταμάτησαν τα πάντα, καθώς ο Συμβουλευτικός Σταθμός για την απεξάρτηση συνέχισε να βλέπει και να κάνει follow up σε πάνω από 180 ασθενείς. Ειδική μνεία έκανε στη συμβολή των γιατρών του Ψυχιατρικού τομέα του Νοσοκομείου και των γενικών ιατρών των Κέντρων Υγείας της περιοχής για την ομαλή λειτουργία της Μονάδας.
Απαντώντας στην κριτική που είχε υπάρξει για «απροθυμία» της διοίκησης να αξιοποιήσει το Πολυδύναμο για τον σκοπό που κατασκευάστηκε, ο κ. Δερδεμέζης ήταν κατηγορηματικός ότι δεν υπήρχε καμία απροθυμία, αλλά η χρήση του επιβλήθηκε από τις καταστάσεις. «Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου, αν θυμάστε καλά, στις 15 Ιανουαρίου του 2020, δούλευε κατά το ήμισυ. Επί των ημερών μου εκδόθηκαν και οι λοιπές υπουργικές αποφάσεις σε ό,τι αφορούσε την αποτοξίνωση και την απεξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες. Ξεκινήσαμε τότε για τρεις μήνες, δυστυχώς ήρθε ο covid. Σε κάθε περίπτωση είναι και υποχρέωσή μας απέναντι στην τοπική κοινωνία και αν θέλετε και μέσα από όλη αυτή τη χρηματοδότηση αυτών των ετών, αυτό το κτίριο να λειτουργήσει για τον σκοπό για τον οποίο φτιάχτηκε», ανέφερε, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να αποκλείσει ότι δε θα χρειαστεί ξανά να αξιοποιηθεί με διαφορετικό τρόπο. «Υπάρχει ένας σχεδιασμός σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του κτιρίου. Υπάρχουν κάποιες υποχρεώσεις, υπάρχει όμως και ο covid. Αυτό θα συνεκτιμηθεί στην πορεία. Είναι λόγοι και δημοσίου συμφέροντος. Είναι γνωστό το θέμα και στην 6η Υ.ΠΕ και στο υπουργείο, και από κοινού, αν προκύψει ξανά αυτό το θέμα, θα πάρουμε τις αποφάσεις μας», κατέληξε.
Για περισσότερες πληροφορίες για την λειτουργία του προγράμματος, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Συμβουλευτικό Σταθμό του Πολυδύναμου Κέντρου στο τηλέφωνο 2651076666.

Σχετικά άρθρα

Πρεμιέρα απογευματινών χειρουργείων και στο «Χατζηκώστα»

Πιέζει ο χρόνος για άμεση δημοπράτηση

Μια «χαριστική βιβλιοθήκη» στην Παιδιατρική του «Χατζηκώστα»