ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Κοινή απαίτηση τα μέτρα στήριξης εδώ και τώρα

Μέτρα στήριξης της κοινωνίας και ενίσχυσης των εισοδημάτων ζητούν «τώρα» εργαζόμενοι και επαγγελματίες, που ενωμένοι συμμετείχαν στην 24ωρη πανελλαδική γενική απεργία και στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Εργαζόμενοι και μικρομεσαίοι επαγγελματίες τονίζουν τη συρρίκνωση που έχουν υποστεί τα εισοδήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις βασικές υποχρεώσεις, εξαιτίας του πληθωρισμού και των συνεχόμενων ανατιμήσεων σε ενέργεια και καύσιμα.
Με βασικό αίτημα την αύξηση των μισθών, εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα συμμετείχαν στη συγκέντρωση και κοινή πορεία, που πραγματοποίησαν στα Γιάννενα το Εργατικό Κέντρο και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, με τη συμμετοχή πρωτοβάθμιων σωματείων.
«Κάνουμε αυτή την απεργία ενάντια στην αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική, ενάντια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων, που επιχειρούν, για άλλη μια φορά, να φορτώσουν τα βάρη στις πλάτες των εργαζόμενων», σημείωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων Νίκος Έξαρχος, τονίζοντας πως η δύσκολη κατάσταση που βιώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά και επιδεινώθηκε από τη ρωσική εισβολή, την οποία καταδίκασε, έχουν ως αιτία την κυβερνητική πολιτική. Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε άλλα βασικά αιτήματα των εργαζομένων, όπως είναι οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, η κατάργηση του ΦΠΑ σε προϊόντα πλατιάς κατανάλωσης και κατάργηση των φόρων στα καύσιμα.
Στο αίτημα για ενίσχυση των μισθών και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα αναφέρθηκαν ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κώστας Παργανάς. Όπως τόνισαν, οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι εδώ και 12 χρόνια, την ώρα που η ακρίβεια έχει εκτινάξει το κόστος ζωής. Ο κ. Γρίβας έστειλε μήνυμα ενότητας όλων των εργαζομένων και επαγγελματιών, ενώ ο κ. Παργανάς σημείωσε τώρα είναι η «κατάλληλη στιγμή να στηριχθεί το εισόδημα για να μπορέσει η κοινωνία να ανασάνει».
Η πορεία των εργαζομένων κατευθύνθηκε στην κεντρική πλατεία, όπου οι συμμετέχοντες ένωσαν τη φωνή τους με τους μικρομεσαίους επαγγελματίες. Πολλοί καταστηματάρχες έκλεισαν κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης τα καταστήματά τους, εκφράζοντας τις δικές τους διαμαρτυρίες για το αυξημένο λειτουργικό κόστος, ενώ στην κεντρική πλατεία βρέθηκαν επαγγελματίες από διάφορους κλάδους μετά από καλέσματα της ΟΕΒΕ και του Εμπορικού Συλλόγου.
«Αυτή είναι μια οριζόντια κρίση που μας αφορά όλους. Τώρα χρειάζονται μέτρα και στήριξη για να αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Σπύρος Μπέκας.
Στη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν μικροί έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιώργος Πραμαντιώτης, ζητώντας ελαχιστοποίηση των φόρων και μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, ενώ τη μεγάλη κινητοποίηση χαιρέτισε ο πρόεδρος των Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ Χάρης Αθανασίου, καλώντας τους να μη «υποστείλουν» τη σημαία του αγώνα.

Σχετικά άρθρα

Δε τη φοβούνται, αλλά δεν λύνει τα προβλήματα

Γεωργία Χαλάτση

Υπό βροχή η απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ

Γιάννης Τσέπας