ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δε τη φοβούνται, αλλά δεν λύνει τα προβλήματα

Μαζική ήταν η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη συγκέντρωση και πορεία ενάντια στην ατομική αξιολόγηση, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Ιωαννίνων, στο πλαίσιο της πανελλαδικής 24ωρης απεργίας που προκήρυξαν η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, με τη στήριξη της ΑΔΕΔΥ.

Οι εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο για «οπισθοδρόμηση» σε εποχές που στα σχολεία υπήρχαν οι επιθεωρητές, αλλά και για μεθόδους που απέβησαν αναποτελεσματικές και εγκαταλείφθηκαν από πολλές χώρες. Πολύ δε περισσότερο τονίζουν πως η επιμονή για αξιολόγηση των εκπαιδευτικών αφορά τη μεταφορά της ευθύνης σε αυτούς, την ώρα που στην πραγματικότητα η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση και οι ελλείψεις σε υποδομές και μέσα είναι αυτές που εμποδίζουν την αναβάθμιση του ελληνικού δημόσιου σχολείου.

«Θεωρούν ότι η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού είναι πανάκεια για τα προβλήματα της εκπαίδευσης», σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Ιωαννίνων Κώστας Παργανάς, κάνοντας γνωστό πως περισσότερο από το 50% των δασκάλων των Ιωαννίνων συμμετείχαν στην απεργία. Τόνισε δε πως οι εκπαιδευτικοί δε φοβούνται την αξιολόγηση και επιζητούν ένα πλαίσιο αναβάθμισης του δημόσιου σχολείου, που θα προάγει την παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία και αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργεί η ανεπάρκεια κτιριακών υποδομών, η έλλειψη εκπαιδευτικών αλλά και ψυχολόγων στα σχολεία για να στηρίξουν τους μαθητές μετά την περίοδο της πανδημίας.

«Αντί να αλλάξουν βιβλία, πού είναι ίδια για δεκαετίες, να λυθεί το κτιριακό, “πουλάει” η αξιολόγηση. Δεν τη φοβόμαστε, αξιολογούμαστε καθημερινά», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων Στέφανος Μιχάλης, διερωτώμενος γιατί κάθε υπουργός Παιδείας στρέφεται κατά των υπαλλήλων του, κάτι που δε συμβαίνει σε κανένα άλλο υπουργείο.

Τη στήριξή τους στα αιτήματα των εκπαιδευτικών εξέφρασαν ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας αλλά και ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Μαθητών του Δήμου Ιωαννιτών Τάσος Τόκας. Ο κ. Γρίβας έκανε λόγο για διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης, κατηγορώντας την ηγεσία του υπουργείου ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντα των ιδιωτικών παρόχων εκπαίδευσης. Για την υλοποίηση μιας πολιτικής που έχει αφήσει αθωράκιστα τα σχολεία και στοχοποιεί τους εκπαιδευτικούς για όλα τα δεινά της εκπαίδευσης, έκανε λόγο ο κ. Τόκας από την πλευρά του.

Στις κινητοποιήσεις βρέθηκε και ως εκπαιδευτικός, αλλά και ως υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ, ο Βασίλης Παπαγεωργίου, που αναφέρθηκε στην άρνηση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να ψηφίσουν την τροπολογία του ΚΚΕ για την άμεση μονιμοποίηση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, τονίζοντας πως με την αξιολόγηση δε βελτιώνεται το εκπαιδευτικό έργο, αλλά αντίθετα υποβαθμίζονται και κατηγοριοποιούνται τα σχολεία.

Σε γραπτή δήλωσή της για τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ και αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας του κόμματος Μερόπη Τζούφη χαρακτηρίζει τιμωρητική την ατομική αξιολόγηση, προσθέτοντας ότι τα ψέματα της κ. Κεραμέως περί βελτίωσης είχαν «κοντά ποδάρια». «Οφείλουμε να συμπαρασταθούμε στο εκπαιδευτικό κίνημα και να στηρίξουμε τις διεκδικήσεις του, τονίζοντας πως είμαστε αντίθετοι στην τιμωρητική, κομματική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, όπως και σε όλους τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους της τελευταίας τετραετίας. Η δημόσια εκπαίδευση δεν έχει ανάγκη από “επιθεωρητές”. Χρειάζεται χρηματοδότηση, προσλήψεις προσωπικού, βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και των αποδοχών των εκπαιδευτικών. Κυρίως όμως χρειάζεται επαναφορά της σχολικής ηρεμίας, της δημοκρατίας και της συνεργατικότητας, όπως και ενδυνάμωση του παιδαγωγικο-κοινωνικού της χαρακτήρα ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ποιοτικά, αποτελεσματικά και συμπεριληπτικά», σημειώνει.

Και οι καλλιτέχνες στον δρόμο

Τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών πλαισίωσαν και οι καλλιτέχνες των Ιωαννίνων, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στο ΠΔ που υποβαθμίζει τα πτυχία τους, την ώρα που οι εκπρόσωποί τους πανελλαδικά συμμετείχαν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και τους συναρμόδιους υπουργούς.

Ο καλλιτεχνικός κόσμος, καθώς και φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών, συμμετείχαν στην πορεία με πανό, τονίζοντας πως αν δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις για τις οποίες ήδη έχουν λάβει σχετικές αποφάσεις τα συνδικαλιστικά τους όργανα.

Σχετικά άρθρα

Εκδήλωση για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ιωαννίνων

Κοινή απαίτηση τα μέτρα στήριξης εδώ και τώρα

Γεννά αντίδραση η προσπάθεια επιβολής της αξιολόγησης