ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Η κυβέρνηση λειτουργεί ως γραφείο τακτοποίησης αυθαιρέτων»

Την περίπτωση του Πάπιγκου βλέπει η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Μερόπη Τζούφη πίσω από νομοθετική ρύθμιση για την οριοθέτηση και άλλες πολεοδομικές ρυθμίσεις οικισμών, σημειώνοντας πως «προβλέπει μια σειρά από εξαιρέσεις στην πολεοδομική νομοθεσία και καταργεί γενικούς κανόνες, ενώ μέσω της εσκεμμένης ασάφειας, επιτρέπει ερμηνείες κατά το δοκούν».

Η κα. Τζούφη υποστηρίζει ότι με τη ρύθμιση, που εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παραδίδει στο έλεος των εξυπηρετήσεων και των συμφερόντων τους οικισμούς της χώρας, που βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας για ιστορικούς, αρχιτεκτονικούς και περιβαλλοντικούς λόγους.
«Η νέα ρύθμιση απαγορεύει την αλλαγή οριοθέτησης προστατευόμενων οικισμών, μικρότερων των 2.000 κατοίκων, που είναι ήδη οριοθετημένοι. Εξαιρεί όμως τις περιπτώσεις στις οποίες αποδεικνύεται ότι η Πολιτεία έκανε λάθος(!) κατά την αρχική οριοθέτηση (“για πλάνη περί τα πράγματα”). Πώς άραγε θα αποδειχθεί η όποια πλάνη, όταν ο ορισμός των ορίων έγινε πριν 30-40 χρόνια; Επίσης προβλέπεται πως οι ήδη οριοθετημένοι οικισμοί μπορούν να αλλάζουν τα όρια τους, έπειτα από έγκριση νέας πολεοδομικής μελέτης, εφόσον αυτή αφορά σε… “πολεοδομικώς ενδιαφέροντα σημεία”. Βέβαια, ο συγκεκριμένος όρος δεν υφίσταται στην πολεοδομική νομοθεσία», αναφέρει σε δήλωσή της η κα. Τζούφη και καταλήγει: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την αλλοίωση ενός από τους εμβληματικούς οικισμούς της Ηπείρου και ολόκληρης της χώρας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη λειτουργεί ως “γραφείο τακτοποίησης αυθαιρέτων”. Δε διστάζει να επεκτείνει τα όρια του Μεγάλου Παπίγκου ακόμα και εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, αρκεί να “πουλήσει” εξυπηρετήσεις σε συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα. Έχουμε χρέος να τους σταματήσουμε, προστατεύοντας τόσο τους οικισμούς, όσο και το φυσικό περιβάλλον».

Σχετικά άρθρα

Αντιδρούν στη «στοχοποίηση» και τις… παρενοχλήσεις

«Μεμφόμαστε την κυβέρνηση για να διαφυλάξουμε το Κράτος Δικαίου»

Η κοινωνική αντιπολίτευση οδηγεί σε μέτωπο εντός Βουλής