ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με την ελπίδα να επιστρέψουν σύντομα στην Ουκρανία

Με όσα πράγματα χωρούσαν σε βαλίτσες και όσα τους δόθηκαν κατά τη διάρκεια των δύο ημερών ταξιδιού από την Οδησσό στην Θεσσαλονίκη και, στην συνέχεια, στην πόλη των Ιωαννίνων, η Τάνια και τα δύο κορίτσια της, η Κίρα και η μεγαλύτερη Ζλάτα, ένιωσαν για πρώτη φορά μετά από ημέρες την ασφάλεια ενός σπιτικού.

Έστω και αν αυτό δεν ήταν το δικό τους σπίτι, αλλά η Μονάδα Παιδιού Ιωαννίνων του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου, ένας χώρος που θα στεγάσει την οικογένεια, μαζί με έξι ακόμη πρόσφυγες από την Ουκρανία, για όσο διάστημα χρειαστεί.
Χωρίς να ξεχνούν ούτε για μια στιγμή τα όσα έζησαν, αλλά για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να ξεφύγουν από την φρίκη του πολέμου, ελπίζοντας ότι θα είναι σύντομος και θα επιστρέψουν στις εστίες τους, οι πρώτοι ουκρανοί πρόσφυγες έφτασαν στην πόλη των Ιωαννίνων λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.
Το μυαλό της Τάνιας παραμένει πίσω στην πατρίδα, εκεί όπου έμειναν ο σύζυγος και η μητέρα της, η οποία δεν ήθελε να εγκαταλείψει τη χώρα. Αυτό, όπως ανέφερε και η συμπατριώτισσά τους που εκτελούσε χρέη διερμηνέα, επέλεξαν πολλοί Ουκρανοί, άνδρες και γυναίκες, θεωρώντας ότι έτσι βοηθούν τη χώρα τους.
Η μικρή Κίρα, κρατώντας πάντα το λούτρινο κουκλάκι στην αγκαλιά της, είπε πως νιώθει «χαρούμενη και ασφαλής εδώ με την οικογένειά της» και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Η μεγαλύτερη αδελφή της, η Ζλάτα, έφερε μαζί το σκυλάκι τους, διαβεβαιώνοντας πως δεν υπήρχε περίπτωση να το αποχωριστεί ποτέ. «Αισθάνομαι ότι θα είμαι καλά εδώ και έχω ένα καλό προαίσθημα ότι θα τελειώσει ο πόλεμος και θα γυρίσουμε πίσω», είπε.
Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας, έχοντας την εμπειρία της φιλοξενίας παιδιών και γενικότερα ατόμων που χρειάζονται φροντίδα και μια ζεστή αγκαλιά, είχε προετοιμαστεί ώστε να υποδεχθεί τους ανθρώπους αυτούς όπως αρμόζει και να διευκολύνει την παραμονή τους στα δύο αυτόνομα δωμάτια του κτιρίου.
Στο συγκεκριμένο κτίριο, σύμφωνα με την πρόεδρο του Κέντρου Μαρία Τσολάκη, μπορούν να φιλοξενηθούν αρκετά ακόμη άτομα εφόσον χρειαστεί, ενώ δυναμικότητας περίπου 100 ατόμων είναι η δομή της Κόνιτσας, όπου επίσης υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας προσφύγων, εφόσον απαιτηθεί, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τα υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου.

Σχετικά άρθρα

Προβληματίζουν οι διαδικασίες για την άδεια παραμονής

Φτάνουν στα Γιάννενα οι πρώτοι πρόσφυγες από την Ουκρανία