ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Φτάνουν στα Γιάννενα οι πρώτοι πρόσφυγες από την Ουκρανία

Τους πρώτους πρόσφυγες, κυρίως γυναίκες με παιδιά, από την Ουκρανία υποδέχονται η πόλη των Ιωαννίνων και το Κέντρο Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου, που έχει θέσει στη διάθεση των αρχών τις δομές του.

Αργά το βράδυ, αναμένονται εννέα άτομα, μητέρες, παιδιά και ένα ανδρόγυνο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, που ξεκίνησαν από την Οδησσό με πολλούς ακόμη συμπατριώτες τους και έφτασαν στη Θεσσαλονίκη. Από εκεί, πολλοί έφυγαν για άλλες περιοχές, σε συγγενείς και φίλους, καθώς είχαν δεσμούς με την Ελλάδα, και εννέα από αυτούς θα βρεθούν στα Γιάννενα για απροσδιόριστο φυσικά χρόνο.
Η φιλοξενία τους θα γίνει στο Κέντρο Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου, στο παλιό Οικοτροφείο Θηλέων, σε δύο αυτόνομα διαμερίσματα, με την τήρηση και όλων των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό, με δεδομένο πως στη δομή διαμένουν έφηβα κορίτσια, σύμφωνα με την πρόεδρο του Κέντρου Μαρία Τσολάκη.
Η χρήση αυτή συνάδει και με τον σχεδιασμό της δομής, που επρόκειτο να διευρύνει τη λειτουργία της και για τη φιλοξενία και παροχή στέγης σε μητέρες με τα παιδιά τους που χρήζουν προστασίας. «Οι Μονάδες, ακριβώς επειδή χρησιμοποιούνται για κοινωνικούς σκοπούς, είναι άμεσα διαθέσιμες για να φιλοξενήσουν τους ανθρώπους αυτούς», σημείωσε.
Στη διάθεση των αρχών είναι και η δομή στην Κόνιτσα, με δυναμικότητα έως 100 άτομα, ενώ ανήλικα προσφυγόπουλα πρόκειται να φιλοξενηθούν στα Δολιανά, στη δομή που διαχειρίζεται ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. «Δυστυχώς το κύμα των προσφύγων θα είναι μεγάλο, τα Κέντρα Πρόνοιας σε όλη τη χώρα, σε συνεργασία με τα υπουργεία Εργασίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής, θα φιλοξενήσουν τους ανθρώπους αυτούς», σημείωσε και πρόσθεσε: «Πρέπει να βοηθήσουμε, είναι μια πολύ άσχημη κατάσταση στην καρδιά της Ευρώπης», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Δώρα, ευχές και ενημέρωση σε Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας και ΕΛΕΠΑΠ

Τμήμα Βραχείας Φιλοξενίας στη Μονάδα ΑμεΑ Ιωαννίνων