ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προβληματίζουν οι διαδικασίες για την άδεια παραμονής

Περίπου 25 πρόσφυγες από την Ουκρανία, μητέρες με παιδιά στην πλειονότητά τους, φιλοξενούνται στη Μονάδα Προστασίας Παιδιού του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ο αριθμός των προσφύγων διπλασιάστηκε, αφού αρχικά 11 άτομα, ενήλικες και ανήλικα, είχαν έρθει στα Γιάννενα, πριν ένα μήνα περίπου, ενώ δεν αποκλείεται να καταφθάσουν και άλλοι το επόμενο διάστημα, έπειτα από συνεννόηση με αυτούς που βρίσκονται ήδη εδώ. Πλέον, οι πρόσφυγες προέρχονται και από το Κίεβο αλλά και από την πλήρως κατεστραμμένη Μαριούπολη, πέρα από την Οδησσό.
Έχοντας στο μυαλό τους πάντα την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη επιστροφή στην πατρίδα τους, οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Κέντρο, έχουν προσαρμοστεί παρά τις εύλογες και ευνόητες δυσκολίες. Υπάρχει φροντίδα για ό,τι χρειαστούν από τους υπεύθυνους του Κέντρου και διευκολύνονται στις μετακινήσεις τους και τις επισκέψεις τους στην αγορά της πόλης και τις εκκλησίες, ενώ τα παιδιά έχουν ενταχθεί στην εκπαίδευση, πλην δύο νηπίων, για τα οποία αναζητείται λύση σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής του Δήμου Ιωαννιτών.
Ένα ζήτημα, ωστόσο, που εκκρεμεί και θα πρέπει να λυθεί κεντρικά, είναι η διαδικασία ασύλου, αφού οι πρόσφυγες από την Ουκρανία που καταφθάνουν στη χώρα, λαμβάνουν άμεσα προσωρινό άσυλο για 90 ημέρες, ωστόσο παραμένουν μεγαλύτερο διάστημα και θα πρέπει να εκδώσουν άδειες παραμονής, κάτι που ενέχει δυσκολίες όπως διαπίστωσε και κλιμάκιο της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου-Κέρκυρας Λευκάδας του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τις Όλυ Τσουμάνη και Τίνα Ζέκα, που επισκέφθηκε το Κέντρο το Μεγάλο Σάββατο.
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συναντήθηκε με την πρόεδρο του Κέντρου Μαρία Τσολάκη και τον διευθυντή Στέργιο Θώμο, οι οποίοι τους ενημέρωσαν για τις συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενούμενων προσφύγων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Όπως αναδείχθηκε από τη συζήτηση, ορισμένοι εκ των προσφύγων αντιμετωπίζουν προβλήματα στην έκδοση άδειας παραμονής, αφού πρέπει να μεταβούν είτε στο προξενείο της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη είτε στην πρεσβεία στην Αθήνα, πράγμα αδύνατον αφού συνοδεύουν ανήλικα τέκνα.
Από το κλιμάκιο τονίστηκε ότι «το ΚΚΕ θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις στους αρμόδιους φορείς, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα, ενώ σημειώθηκε πως είναι σημαντικό να δυναμώσει η έκφραση αλληλεγγύης από τον λαό της περιοχής».
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ πρόσφερε συμβολικά στους πρόσφυγες γλυκίσματα για το Πάσχα. Επίσης, την Κυριακή του Πάσχα, οι υπεύθυνοι της δομής και οι Ουκρανοί πρόσφυγες γιόρτασαν με ένα παραδοσιακό πασχαλινό τραπέζι, με την ευχή να σταματήσει ο πόλεμος και να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Σχετικά άρθρα

Με την ελπίδα να επιστρέψουν σύντομα στην Ουκρανία

Φτάνουν στα Γιάννενα οι πρώτοι πρόσφυγες από την Ουκρανία