ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Θέλει να αυξήσει το κομμάτι της η Ήπειρος

Αισιοδοξία υπάρχει ενόψει της φετινής τουριστικής σεζόν, με τις εκτιμήσεις να θέλουν να είναι καλύτερη ακόμη και από το 2019 και την Ήπειρο να αναμένει να λάβει και το δικό της αυξημένο μερίδιο.

Η αισιοδοξία αυτή αποτυπώθηκε στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, υπό τον υπουργό Βασίλη Κικίλια, η οποία πραγματοποιήθηκε με την παρουσία και των περιφερειαρχών της χώρας. Από την Ήπειρο, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Στράτος Ιωάννου.
Ξεκινώντας, ο κ. Κικίλιας ζήτησε την ετοιμότητα των περιφερειών της χώρας για την έναρξη της τουριστικής χρονιάς την 1η Μαρτίου, ενώ μετέφερε αισιόδοξα νέα για τη νέα τουριστική χρονιά και υπογράμμισε ότι στόχος είναι να επιστρέψει το εισόδημα στη μέση ελληνική οικογένεια.
«Είμαστε συμπαίκτες σε αυτή την εθνική προσπάθεια. Ενώνουμε δυνάμεις και εργαζόμαστε σκληρά, με συναίσθηση της ευθύνης να επιστρέψει η ευημερία στη μέση ελληνική οικογένεια. Ξέρω ότι το κάνετε με επαγγελματισμό και με σοβαρότητα σε όλα τα θέματα και θέλω να ξέρετε ότι το υπουργείο Τουρισμού στέκεται δίπλα σας με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία», ανέφερε απευθυνόμενος στους περιφερειάρχες.
Σε ό,τι αφορά τα μηνύματα που έχει το υπουργείο Τουρισμού για το 2022, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι οι προκρατήσεις του Ιανουαρίου, καθώς και τα αιτήματα των αεροπορικών εταιριών για θέσεις στα ελληνικά αεροδρόμια (Slots) ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Μεταξύ άλλων ανάφερε ότι η κρουαζιέρα θα έχει αύξηση 250% στη Βόρεια Ελλάδα και την ίδια στιγμή Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα είναι λιμάνια εκκίνησης για κρουαζιέρες. Παράλληλα υπενθύμισε ότι η TUI φέτος θα φέρει 3 εκατομμύρια επισκέπτες στην Ελλάδα, ενώ ως ιδιαίτερα σημαντικό καταγράφεται το γεγονός ότι από την Αμερική τον Απρίλιο δρομολογούνται για Ελλάδα 14 πτήσεις την εβδομάδα.
Τα στοιχεία για τις προκρατήσεις και τα slots επιβεβαίωσε και για την περιοχή μας ο κ. Ιωάννου, επισημαίνοντας πως υπάρχει μεγάλη αύξηση των αεροπορικών συνδέσεων σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. «Είναι σημαντικό, όπως είπε και ο υπουργός, πως η δουλειά που έχει γίνει, αποδίδει καρπούς. Η Ελλάδα βγαίνει μπροστά στις προτιμήσεις των τουριστικών πρακτόρων. Μάλιστα, ειπώθηκε πως μεγάλες εταιρίες, κολοσσοί, θα αυξήσουν τους εισερχόμενους επισκέπτες από 60 έως και 200%. Αυτά είναι τρομερά νούμερα. Αν γίνουν πράξη, θα βουλιάξει η Ελλάδα», σημείωσε. Επίσης, ανέφερε ότι στην Ήπειρο άρχισαν να ανοίγουν αγορές όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως η Ήπειρος διεκδικεί μεγαλύτερο μερίδιο και με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει τα προηγούμενα χρόνια, όπως η Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, αλλά και με νέες. Αύριο πρόκειται να εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή της περιφέρειας Ηπείρου η πρόταση για έναν μεγάλο ποδηλατόδρομο στα παράλια της Πρέβεζας, προϋπολογισμού 7,7 εκ. ευρώ, προκειμένου να υποβληθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ αναμένεται το επόμενο διάστημα η έγκριση των δύο καταδυτικών πάρκων.
Η Ήπειρος, όπως και άλλες περιφέρειες, ζήτησε στήριξη από την πλευρά του υπουργείου και του ΕΟΤ, με στόχο να αυξήσουν το μερίδιο του τουρισμού, με τον κ. Ιωάννου να σημειώνει πως ο Γ.Γ. του ΕΟΤ δεσμεύθηκε γι’ αυτό.
Στην ενίσχυση των ειδικών μορφών τουρισμού αναφέρθηκε στην παρέμβασή της στο συμβούλιο η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη. Ήδη έχουν υπάρξει συμφωνίες με συναρμόδιους υπουργούς για οικοτουρισμό, ποδηλατικό τουρισμό, γαστρονομικό τουρισμό, αλιευτικό τουρισμό, καταδυτικό τουρισμό και τουρισμού υγείας. Παράλληλα τρέχουν δράσεις για ανάπτυξη του οινοτουρισμό, όπως είπε.
Έκανε γνωστό επίσης πως αύριο ξεκινούν και οι πληρωμές για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», ενώ σε ό,τι αφορά την τουριστική εκπαίδευση, ξεκίνησε η εργασία της τεχνικής βοήθειας από την ΕΕ για την αναβάθμισή της.

Σχετικά άρθρα

Ρότα για την UNESCO έβαλε και η αρχαία Νικόπολη

Μεγάλες προσδοκίες από την Ποδηλατική Ιόνια Διαδρομή

Μπαίνουμε και στα ποδηλατικά διευρωπαϊκά δίκτυα

Γεωργία Χαλάτση