ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πρωτοβουλίες για την κάλυψη των κενών στην ορεινή διάσωση

Πρωτοβουλίες για τη διερεύνηση της δυνατότητας ύπαρξης σε μόνιμη βάση στην Ήπειρο ενός ελικοπτέρου, που θα μπορεί να εκτελεί επιχειρήσεις έρευνας – διάσωσης στον ορεινό όγκο, αναμένονται το επόμενο διάστημα, καθώς εδραιώνεται η εκτίμηση ότι ο θάνατος του 21χρονου Ερμή Θεοχαρόπουλου στον Καταρράκτη Άρτας θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν είχε καταστεί δυνατή η έγκαιρη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Σαφείς απαντήσεις ως προς αυτό θα προκύψουν ενδεχομένως από την ιατροδικαστική εξέταση, ωστόσο το θέμα τίθεται και σε γενικότερη βάση, με δεδομένο πως στον ορεινό όγκο της Ηπείρου αναπτύσσεται ραγδαία ο ορειβατικός – πεζοπορικός τουρισμός, καθώς και πολλές δραστηριότητες extreme sports, με συνέπεια να αναμένεται να πληθύνουν και οι περιπτώσεις ανάγκης για επείγουσα μεταφορά ατόμων, είτε αυτό αφορά ατυχήματα είτε άλλους ιατρικούς λόγους.
«Θα κάνω μια προσπάθεια για να υπάρχει ένα ελικόπτερο για επιχειρήσεις διάσωσης είτε στα Γιάννενα είτε στο Άκτιο», ανέφερε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης στην έναρξη της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου, ο οποίος βρέθηκε σήμερα στα Άγναντα για την κηδεία του 21χρονου και προφανώς έγινε αποδέκτης του γενικότερου κλίματος ότι ο νεαρός θα μπορούσε να είχε επιζήσει. «Ήταν αρκετά χτυπημένος, αλλά ίσως θα μπορούσε να σωθεί», είπε και ο ίδιος, προσθέτοντας ότι ένα ελικόπτερο που έρχεται από τον Μαραθώνα, θέλει γεμάτες τρεις ώρες μαζί με την προετοιμασία πριν την απογείωση.
Το θέμα της ορεινής διάσωσης θα συζητηθεί και σε επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρός της Χρήστος Ντακαλέτσης, σημειώνοντας πως ο συντονισμός από τους αρμοδίους δεν είναι επαρκής.
Την ύπαρξη ελικοπτέρου στην περιοχή ζήτησε για λογαριασμό των δήμων Κεντρικών Τζουμέρκων και Βορείων Τζουμέρκων ο αντιδήμαρχος Κ. Τζουμέρκων Νίκος Τζουμάκας, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Υπήρχε καθυστέρηση του ελικοπτέρου γι’ αυτό ζητάμε ένα ελικόπτερο στο Άκτιο να υπάρχει μόνιμα ένα Super Puma. Περιμέναμε από τις 2 το μεσημέρι το Super Puma να έρθει στην περιοχή μας και να παραλάβει τον ορειβάτη, που ήταν βαριά τραυματισμένος, και το ελικόπτερο τελικά ήρθε στις 5.30 μετά από πολλές προσπάθειες τηλεφωνικές που είχαμε. Ζητάμε, ως Δήμοι Κεντρικών Τζουμέρκων αλλά και Βορείων Τζουμέρκων, να γίνει στο Άκτιο ένας σταθμός πρώτων βοηθειών με Super Puma για την περιοχή μας. Διότι έχουμε τέσσερα ορειβατικά καταφύγια και πολύ μεγάλη προσέλκυση ορειβατών», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αίτημα να υπάρχει μόνιμα ελικόπτερο στην Ήπειρο διατυπώνει, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, και ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Ηπείρου Βασίλης Βράστος. «Η ανάπτυξη και ο τουρισμός της Ηπείρου απαιτούν “χθες” διασωστικό ελικόπτερο σε συνδυασμό με πολλά άλλα. Μιλάμε για άγρια βουνά, όταν συμβεί κάτι, χρειάζονται τρεις ώρες για προσέγγιση από Αθήνα. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Σας τα φωνάζουμε χειμώνα καλοκαίρι», σημειώνει.
Τέλος, τη δημιουργία μιας εξειδικευμένης ομάδας διάσωσης υπό την επωνυμία «Ερμής Θεοχαρόπουλος», που θα έχει μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό και πλήρως εξοπλισμένο ελικόπτερο, προτείνουν μέλη του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Αχαρνών, αθλητής του οποίου ήταν ο 21χρονος. Ως βάση της προτείνεται ο Όλυμπος, όπου και γίνονται πολλά ορειβατικά ατυχήματα και είναι στο κέντρο της Ελλάδας, ώστε μπορεί να εξυπηρετήσει όλες τις περιοχές.

Σχετικά άρθρα

«Είπα… ξείπα» για την επικινδυνότητα της Εγνατίας

Αποστόλης Τζελέτας

Με πρόταση για την πυροπροστασία ακινήτων

Σύμπραξη για Δομή Υποστήριξης του Οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας