ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Επίτευγμα» προς μίμηση η ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας

Ως παράδειγμα του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η τοπική αυτοδιοίκηση στην Πολιτική Προστασία, παρουσίασε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης το «επίτευγμα» να προμηθευτεί οχήματα και άλλον εξοπλισμό με ευρωπαϊκούς πόρους.

Ο κ. Στυλιανίδης βρέθηκε στα Γιάννενα το πρωί του Σαββάτου, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, προκειμένου να παραστεί στην τελετή παράδοσης 18 αυτοκινήτων τύπου pickup 4×4 στους δήμους της Ηπείρου, προκειμένου να ενισχύσουν τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας σε περιπτώσεις πυρκαγιών και σε άλλες έκτακτες ανάγκες. Τα υπόλοιπα εννέα αυτοκίνητα, η προμήθεια των οποίων έγινε με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020», θα παραμείνουν στην υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, ενώ το «πακέτο» περιλαμβάνει και δύο βαν, τα οποία θα διατεθούν στην Πυροσβεστική για να καλύψουν τις ανάγκες μεταφοράς προσωπικού. Σύντομα θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την προμήθεια συνοδευτικού εξοπλισμού, ενώ στους δήμους παραδόθηκαν με πληρωμένα τέλη κυκλοφορίας, ασφάλιστρα για ένα έτος, καθώς και 15 λίτρα πετρέλαιο!
Η τελετή παράδοσης των οχημάτων έγινε στον χώρο του εργοταξίου της Περιφέρειας Ηπείρου, δίπλα από το αεροδρόμιο Ιωαννίνων. Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, η βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Κεφάλα, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, αντιπεριφερειάρχες και το σύνολο σχεδόν των δημάρχων της Ηπείρου, οι οποίοι παρέλαβαν τα κλειδιά των οχημάτων.
«Δεν ήταν εύκολο εγχείρημα να φτάσουμε σε αυτά τα οχήματα. Γνωρίζοντας πολύ καλά τις δύσκολες διαδικασίες των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, θα έλεγα ότι στον χρόνο που έγινε, είναι ένα εξαιρετικό επίτευγμα»,», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Στυλιανίδης, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Καχριμάνη, λέγοντας ότι αυτή η σημαντική και ουσιαστική πρωτοβουλία έχει το δικό του ονοματεπώνυμο. Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι για να μπορέσει να ανταποκριθεί η Πολιτική Προστασία στις καταστάσεις που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, χρειάζεται η κινητοποίηση του συνόλου της χώρας, του κρατικού μηχανισμού, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των πολιτών. «Είναι αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι θα έχει αποτέλεσμα σε αυτό το δύσκολο πεδίο αν κάνει κάτι μόνος του. Είναι και επικίνδυνη αφέλεια αλλά και ψευδαίσθηση. Στον σχεδιασμό και στο πεδίο της άσκησης των καθηκόντων της Πολιτικής Προστασίας δεν περισσεύει κανείς. Ειδικά με γνώμονα το τρίπτυχο Πρόληψη- Προετοιμασία/Ετοιμότητα- Ανθεκτικότητα, είναι τόσο αναγκαία η συμμετοχή όλων, διαφορετικά θα αποτύχουμε», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια Ηπείρου δείχνει τον δρόμο και τον τρόπο.
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της τελετής, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναγνώρισε ότι υπάρχουν παθογένειες χρόνων, προσθέτοντας ότι πρέπει να πάμε, με σταθερό βήμα δίχως προχειρότητες αλλά με επιμονή στον στόχο. «Πιστεύω ότι έχουμε δυνατότητες ως χώρα να διαχειριστούμε κρίσεις σε ένα πολύ αποτελεσματικό επίπεδο. Αυτή η χώρα έχει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό στη διαχείριση των κρίσεων, θα πρέπει να αυξήσουμε τις δυνατότητες του συστήματος συνολικά, θα πρέπει να τυποποιήσουμε κάποια πράγματα ώστε να γίνονται με αυτοματισμό. Οι άνθρωποι είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο θα πρέπει να μπορέσουμε ως σύστημα να αξιοποιήσουμε αυτό το σύνολο που έχουμε», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.
Για μια σημαντική μέρα μίλησε και ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, σημειώνοντας πως η Πολιτική Προστασία από μία υπηρεσία «ψυγείου» έχει εξελιχθεί σε υπηρεσία πρώτης προτεραιότητας. Παράλληλα, μίλησε για την κλιματική αλλαγή, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η φύση κουράστηκε και τιμωρεί και πρέπει να προσαρμοστούμε στην κόπωση και στην οργή της για να συνεχίσουμε τη ζωή μας στη γη».
Συνολικά στην Περιφέρεια Ηπείρου απέδωσε τα εύσημα ο Αλ. Καχριμάνης, που έκανε ειδική μνεία στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Βαγγέλη Σακκά, «που τα ετοίμασε όλα». Ως απόδειξη της καλής δουλειάς που γίνεται, ανέφερε το ότι η Ήπειρος είχε τα λιγότερα προβλήματα στις πρόσφατες κακοκαιρίες παρά τα ρεκόρ βροχόπτωσης, λέγοντας, βέβαια, πως έπεσαν και δύο γέφυρες που είχαν πρόβλημα στα βάθρα.
Απευθυνόμενος στον υπουργό, ζήτησε τη βοήθειά του για να αρθούν τα εμπόδια που βάζουν τα Δασαρχεία για τη διάνοιξη και βελτίωση δρόμων, ενώ δεσμεύτηκε ότι την επόμενη εβδομάδα θα του κάνει γνωστό το οικόπεδο που θα διαθέσει η Περιφέρεια για την κατασκευή του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας στην περιοχή, καθώς για τον χώρο της πρώην ΔΕΣΕ προέκυψαν ενστάσεις από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Ακολούθησε η συμβολική παράδοση των κλειδιών των οχημάτων στους δημάρχους από τον υπουργό, τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, τον Πρόεδρο της Βουλής και τον περιφερειάρχη.

Σχετικά άρθρα

Περισσότερες υποχρεώσεις χωρίς επιπλέον μέσα και προσωπικό

Έτοιμος για τις αυξημένες ευθύνες ο Δήμος Πωγωνίου

Ηπειρωτικός Αγών

ΛΑ.ΣΥ.: Επερώτηση με αιχμές για την πολιτική προστασία