ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σε κλίμα ανησυχίας η επιστροφή στα σχολεία

Σε κλίμα ανησυχίας για την πορεία τις πανδημίας επαναλειτουργούν τη Δευτέρα τα σχολεία όλων των βαθμίδων, με αυξημένα τεστ για τη βέλτιστη επιδημιολογική επιτήρηση στην σχολική κοινότητα.

Το άνοιγμα των σχολείων, την ώρα που η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον που άλλαξε άρδην τα δεδομένα, έχει διχάσει όχι μόνο τον πολιτικό, αλλά και τον επιστημονικό κόσμο.  Η μια πλευρά υποστηρίζει πως ο αυξημένος έλεγχος εγγυάται την επιδημιολογική παρακολούθηση μαθητών και εκπαιδευτικών, ενώ η άλλη πως τα σχολεία θα ενισχύσουν την υπερμετάδοση.

Η λήψη πρόσθετων μέτρων θα «ανακούφιζε» τους εκπαιδευτικούς, που επιστρέφουν στις αίθουσες μέσα σε κλίμα ανησυχίας, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κώστας Παργανάς. «Κανονικά η πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων μας προκαλεί χαρά, που θα βρεθούμε ξανά στην τάξη με τους μαθητές μας. Αυτή τη φορά, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, όπου ακόμη και οι επιστήμονες διαφωνούν μεταξύ τους, αλλά και που δε συνδυάζεται με επιπλέον μέτρα, υπάρχει μια ανησυχία. Δυστυχώς σε μια τέτοια δύσκολη εποχή χρειάζεται ένα πλάνο και καλό προγραμματισμό, πράγμα που δε διαπιστώνουμε. Όλα αυτά μας γεμίζουν με μεγαλύτερη αγωνία και ανησυχία», σημείωσε.

Οι εκπαιδευτικοί επιθυμούν την δια ζώσης εκπαίδευσης, αλλά και τη λήψη μέτρων για την ομαλή λειτουργία των σχολείων, όπως πρέπει να γίνεται. Από την έναρξη σχεδόν της πανδημίας έχουν ζητήσει να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα, αλλά και να μειωθεί το ποσοστό των νοσησάντων μαθητών, βάσει του οποίου κλείνει ένα τμήμα.

Από την  πλευρά του υπουργείου σημειώνεται πως η επιδημιολογική επιτήρηση επιτυγχάνεται ακόμη περισσότερο με τα νέα πρωτόκολλα, καθώς πλέον θα κάνουν συστηματικούς ελέγχους και οι εμβολιασμένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί, ενώ σε περίπτωση κρούσματος, θα γίνονται διαγωνιστικοί έλεγχοι κάθε ημέρα σε όλο τον πληθυσμό της τάξης για πέντε ημέρες.

Σε περίπτωση που παρατηρηθεί εκτεταμένη διασπορά σε κάποιο τμήμα, τότε το τμήμα αυτό θα κλείνει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Διαφορετικά, οι εντατικοί έλεγχοι που έχουν προβλεφθεί από τους επιδημιολόγους θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, ακριβώς όπως έγινε κατά τους πρώτους μήνες της φετινής σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2021 τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτούργησαν με ιδιαίτερα ικανοποιητικό τρόπο, αφού δεν παρατηρήθηκε μεγάλη τάση ενδοσχολικής διάδοσης του ιού. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι σε κάθε τμήμα στο οποίο εντοπίζονταν κρούσματα covid-19 κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εντοπίζονταν ημερησίως συνολικά 1,2 κρούσματα κατά μέσο όρο. Άρα, τουλάχιστον στο 80% των περιπτώσεων, η ύπαρξη ενός κρούσματος σε ένα τμήμα δε συνδεόταν με την ύπαρξη ούτε καν δεύτερου κρούσματος την ίδια μέρα.

Από την άλλη πλευρά, προβληματισμός υπάρχει και για την αναπλήρωση των δασκάλων και καθηγητών που νοσούν ή θα νοσήσουν στην πορεία, με δεδομένες τις ελλείψεις που υπάρχουν, ιδιαίτερα σε ειδικότητες. Ούτε σε αυτό το επίπεδο το υπουργείο έχει κάποιο πλάνο, όπως ανέφερε ο κ. Παργανάς, σημειώνοντας πως ξεκάθαρη εικόνα για τον αριθμό των εκπαιδευτικών που νοσούν, θα υπάρχει στις αρχές της εβδομάδας.

Πάντως, σύμφωνα με το υπουργείο, κατ’ εξαίρεση, αν δάσκαλος/νηπιαγωγός (μη ειδικότητας) νοσεί  και δεν υπάρχει δυνατότητα από την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης για άμεση αναπλήρωσή του, προβλέπεται τηλεκπαίδευση από άλλον εκπαιδευτικό. Επίσης, αν ένας εκπαιδευτικός είναι θετικός και, ενώ βρίσκεται σε απομόνωση, επιθυμεί να κάνει τηλεκπαίδευση, μπορεί σε προαιρετική βάση.

 

Σχετικά άρθρα

Σε πλήρη εξέλιξη τα έργα αναβάθμισης των σχολικών μονάδων

«Στα τυφλά» οι αναπληρωτές

Δεν επιφέρουν αλλαγές οι εκλογές