ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Δε θα πάμε στη λίμνη»

Χωρίς τον καθιερωμένο καθαγιασμό των υδάτων στη λίμνη Παμβώτιδα αλλά και στον Άραχθο ποταμό, θα εορταστούν τα Θεοφάνεια, με τη Μητρόπολη Ιωαννίνων να θέτει σε προτεραιότητα την υγεία των πιστών και την αποφυγή δημιουργίας συνθηκών συνωστισμού, που θα μπορούσε να επιφέρει περαιτέρω μετάδοση του κορωνοϊού.

Παρόλα αυτά, θα τελεστούν διαδοχικές ακολουθίες στους Ιερούς Ναούς των Ιωαννίνων και την ενορία Αγίας Παρασκευής Μετσόβου την ημέρα των Θεοφανείων, σε μια προσπάθεια της Μητρόπολης Ιωαννίνων να δώσει τη δυνατότητα εκκλησιασμού σε όσο δυνατόν περισσότερους πιστούς, με δεδομένα τα υγειονομικά μέτρα, με τα οποία επιτρέπεται η συμμετοχή των πιστών με αντιστοιχία ένα άτομο ανά δύο τετραγωνικά μέτρα και ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρων μεταξύ τους.

«Δε θα πάμε στη λίμνη, δεν πρέπει να πάμε για να προστατεύσουμε τους αδελφούς μας και τους εαυτούς μας», σημείωσε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, κάνοντας θερμή παράκληση σε όλους να τηρούν τα μέτρα και να είναι πολύ προσεκτικοί.

«Βλέπετε όλοι ότι η απροσεξία μας οδήγησε σε έναν όλεθρο, σε μια κατάσταση ανεξέλεγκτη και πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατό. Παρακαλούμε όλους τους ανθρώπους να προσέξουν, σε όλες τις δραστηριότητες της ζωής τους και στην εκκλησία. Έχουμε ευθύνη και για τον εαυτό μας και για τους άλλους και συνεχίζουμε με αυτόν τον τρόπο. Δυστυχώς δεν εισακουόμαστε πάντοτε, δεν είναι προσεκτικοί πάντοτε οι άνθρωποι, όμως εμείς δε θα πάψουμε και να τους αγαπάμε αλλά και να τους το υπενθυμίζουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για την αποφυγή κάθε αταξίας και παρεξήγησης, παρακαλούνται οι πιστοί να προσέλθουν στους Ιερούς Ναούς που συνήθως εκκλησιάζονται, αφού πρώτα επικοινωνήσουν τηλεφωνικώς με τους υπευθύνους στους αριθμούς που παρατίθενται, ώστε να εξασφαλίσουν σε ποιά ακολουθία μπορούν να συμμετάσχουν. Στο τέλος κάθε ακολουθίας, οι πιστοί μπορούν να λαμβάνουν κατά την έξοδο το αντίδωρο αλλά και αγιασμό σε ειδικό φιαλίδιο, το οποίο θα έχουν ετοιμάσει οι ιερείς από την παραμονή της εορτής.
Ανήμερα των Θεοφανείων, στις 5 το απόγευμα, σε όλους τους Ιερούς Ναούς θα τελεστεί ο Εσπερινός της Συνάξεως του Τιμίου Προδρόμου.
Σε όλες τις Ιερές Ακολουθίες ισχύουν ακριβώς τα ίδια μέτρα, θα ακολουθηθεί η ίδια τάξη και θα εισέλθει στους Ιερούς Ναούς ο προβλεπόμενος αριθμός πιστών, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία, που πρέπει να προηγηθεί, για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή.
Παρακαλούνται, επίσης, όλοι οι πιστοί να ακολουθούν τις υποδείξεις των ιερέων, νεωκόρων και επιτρόπων για την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό. Όλοι οφείλουν να φέρουν μάσκα και να τηρούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις.

Σχετικά άρθρα

Στο επίκεντρο οι δράσεις της Μητρόπολης

Αρνείται κάθε σχέση με το κόμμα «Νίκη» η Μητρόπολη Ιωαννίνων

Έγινε η αρχή, έχει κόστος η συνέχεια