ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Νέο ξεκίνημα θέλει να κάνει η «Σχεδία»

Να καλύψει τον χαμένο χρόνο και να αποκαταστήσει όχι μόνο την εικόνα, αλλά κυρίως την επαφή του με την τοπική κοινωνία, επιδιώκει το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Σχεδία», μετά από μια περίοδο εσωστρέφειας.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο, υπό την προεδρία της Σοφίας Μαρκούλα, μετά από πέντε μήνες στο «τιμόνι» του Κέντρου, έχει καταφέρει να αποκαταστήσει την «εργασιακή ειρήνη», αλλά και να θέσει τις βάσεις για μια διοικητική αναδιοργάνωση και δράσεις εξωστρέφειας. Σε αυτές τις αλλαγές, αλλά και τα επόμενα βήματα για την αναβάθμιση της λειτουργίας αναφέρθηκαν η πρόεδρος, στην πρώτη συνέντευξη τύπου από την ανάληψη των καθηκόντων της, μαζί με τον επιστημονικά υπεύθυνο Βασίλη Κούτρα, τον αντιπρόεδρο Βασίλη Γοργόλη και την ταμία Ανθή Μάστακα.
Στόχος του Κέντρου είναι να αποκαταστήσει την «πληγωμένη» εικόνα της «Σχεδίας» καθώς και να αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες πρόληψης, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, όπως ανέφερε η κ. Μαρκούλα. «Το Κέντρο Πρόληψης “Σχεδία” έχει προσφέρει τα μέγιστα στην τοπική κοινωνία. Το προηγούμενο διάστημα πέρασε μια περίοδο εσωστρέφειας, από την οποία το νέο διοικητικό συμβούλιο επιθυμεί να βγει άμεσα», τόνισε και αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει και σ’ αυτές που προγραμματίζονται με στόχο τη διοικητική, επιστημονική και επικοινωνιακή αναβάθμιση της «Σχεδίας».
Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει μια καλή συνεργασία και επικοινωνία με τον ΟΚΑΝΑ, αλλά και όλους τους φορείς που συμμετέχουν στη “Σχεδία”, δηλαδή την περιφέρεια Ηπείρου, τον δήμο Ιωαννιτών, τη Μητρόπολη Ιωαννίνων, τον Ιατρικό Σύλλογο, τον Δικηγορικό Σύλλογο, τον Φαρμακευτικό Σύλλογο, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ιωαννίνων, το Οικονομικό Επιμελητήριο και το Εργατικό Κέντρο.
Στις προτεραιότητες βρίσκεται η διοικητική αναβάθμιση του Κέντρου Πρόληψης, με την επαναφορά της εργασιακής ειρήνης, την ανανέωση και την προμήθεια νέου εξοπλισμού, τη διαπίστευση διαδικασιών προστασίας προσωπικών δεδομένων, την εφαρμογή εσωτερικού κανονισμού και την πιστοποίηση της «Σχεδίας» με ISO, που θα γίνει για πρώτη φορά.
Σε ό,τι αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου Πρόληψης, η κα. Μαρκούλα έθεσε ως άμεση προτεραιότητα την επανάκαμψη με δράσεις στις σχολικές μονάδες, στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς, με τα βιωματικά εργαστήρια, τα σεμινάρια διαχείρισης σχολικής τάξης, την ενίσχυση γονέων στο γονεϊκό τους ρόλο και τις δράσεις ενημέρωσης αθλητικών σωματείων, με τα σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων, τις δράσεις για τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής και δράσεις ευαισθητοποίησης σε θέματα όπως η βία, το bulling, ο ρατσισμός και η αποδοχή της διαφορετικότητας.
Καταλήγοντας, η πρόεδρος της «Σχεδίας» υπογράμμισε τη σημασία που έχει για το Κέντρο Πρόληψης η εξωστρέφεια και η διάχυση του παραγόμενου έργου στην τοπική κοινωνία, κάτι που απαιτεί προτεραιότητα και για τον ΟΚΑΝΑ.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη γίνει τα πρώτα βήματα, ενώ ακολουθεί μια σειρά στοχευμένων δράσεων εξωστρέφειας με στόχο την καλύτερη και αμφίδρομη επικοινωνία με την κοινωνία. Ήδη, για πρώτη φορά, το Κέντρο Πρόληψης δέχεται φοιτητές του τμήματος Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την πρακτική τους άσκηση, ενώ έχει φιλοξενήσει και φοιτητές Νοσηλευτικής, που έρχονται στα Γιάννενα από πανεπιστήμια του εξωτερικού μέσω του προγράμματος Erasmus, με στόχο να δουν από κοντά πως λειτουργεί ένα Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων.
Την ίδια στιγμή γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια ένταξης σε διεθνή fora, ενώ αδιαπραγμάτευτη θέση όλου του διοικητικού συμβουλίου είναι η διαρκής επικοινωνία και ενημέρωση των φορέων της περιοχής, εκπρόσωποι των οποίων συμμετέχουν σε αυτό ή και στη γενική συνέλευση.
Με δεδομένο πως το Κέντρο Πρόληψης διαθέτει ένα σημαντικό οικονομικό απόθεμα, η κ. Μαρκούλα, ερωτηθείσα σχετικά, σημείωσε πως λελογισμένα, χωρίς σπατάλες, τα χρήματα θα αξιοποιηθούν για σειρά δράσεων που θα ενισχύσουν το έργο του σε επίπεδο πρόληψης, ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης και εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ηπείρου στο Δ.Σ. Βασίλης Γοργόλης απέδωσε τα εύσημα κυρίως στην πρόεδρο αλλά και σε όλο το διοικητικό συμβούλιο για τη διοικητική αναδιοργάνωση καθώς και τις δράσεις εξωστρέφειας, που έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα, χαρακτηρίζοντας το 2022 ως «χρονιά ανάτασης και ανάδειξης» για το Κέντρο Πρόληψης. «Στόχος μας είναι να ενισχυθεί και να αναδειχτεί το έργο της πρόληψης σε όλη την κοινωνία, προκειμένου να γίνει γνωστό σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ξανά ένα δυναμικό άνοιγμα προς όλες τις κατευθύνεις», τόνισε.
Η ταμίας, εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου, Ανθή Μάστακα, με τη σειρά της, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης τους τελευταίους μήνες, προσθέτοντας τη σημασία που έχουν οι δράσεις εξωστρέφειας, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί, προκείμενου η «Σχεδία» να γνωριστεί ξανά με την τοπική κοινωνία.
Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του Κέντρου Πρόληψης, έχει επανεκκινήσει η λειτουργία της ιστοσελίδας του (www.kp-ioanninon.gr) και της σελίδας του facebook (Σχεδία Κέντρο Πρόληψης), ενώ δημιουργήθηκε λογαριασμός και στο instagram (sxediaioa).

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις

Η εξωστρέφεια του Κέντρου ξεκινά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 18 και 19 Δεκεμβρίου με χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, στις οποίες αναφέρθηκε ο επιστημονικά υπεύθυνος Βασίλης Κούτρας, καλώντας μικρούς και μεγάλους.
Η αρχή θα γίνει στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, στην αίθουσα «Αρχ. Σπυρίδωνος» της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας, με την παράσταση αφήγησης παραμυθιών από το «Αδράχτι» με τίτλο «Τα δώρα των Χριστουγέννων», όπου οι ήρωες στον δρόμο της ζωής θα δεχτούν και θα προσφέρουν όχι υλικά δώρα, αλλά συναισθήματα όπως ελπίδα, αγάπη, συμπόνια και χαρά. Στόχος, όπως ανέφερε ο κ. Κούτρας, είναι να αναδειχθεί σε μικρούς και μεγάλους ότι μέσα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, μπορούμε και πρέπει να κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν και μας δημιουργούν θετικά συναισθήματα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα ακουστούν επίσης παραδοσιακά κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Αφήγηση παραμυθιών Μαρία Μαχαίρα, μουσική – τραγούδι Αντώνης Καρασταμάτης.
Την Κυριακή, η «Σχεδία» μαζί με τη junior χορωδία του Δημοτικού Ωδείου, με μαέστρο την Κωνσταντίνα Μήλια, και το ΚΔΑΠ «Ρόδα», τα παιδιά του οποίου που θα κατασκευάσουν τα στολίδια, θα στολίσει το χριστουγεννιάτικο δέντρο της, στις 12 το μεσημέρι, στον προαύλιο χώρο της Ζωσιμαίας Δημόσιας Βιβλιοθήκης. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα τηρηθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας.

Σχετικά άρθρα

Επίσκεψη Σ. Μαρκούλα στον Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Εδραίωση του εχθρικού περιβάλλοντος για τις ΑΠΕ