ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ανάγκη μέτρων στήριξης λόγω της «διπλής κρίσης»

Μέτρα στήριξης τόσο για τους κλάδους που συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημία, όπως η εστίαση, όσο και έκτακτη ενίσχυση των παραγωγικού κόσμου, προκειμένου να ανταπεξέλθει στο υψηλό κόστος ενέργειας και τις ανατιμήσεις των πρώτων υλών, ζήτησε από τα Γιάννενα ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τις επαφές που είχε με το Σωματείο Εστίασης «Παμβώτις» και την «Ένωση Αγροτών».

Λίγες ώρες πριν την ομιλία του στα Γιάννενα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έκανε λόγο για «έκρηξη» ακρίβειας και μια «διπλή κρίση» που μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. «Ο μέσος πολίτης σήμερα βιώνει την αγωνία για τη ζωή και την επιβίωση. Όμως και η αγωνία για το αν θα βγει η εβδομάδα ή ο μήνας, καθώς την τρίτη εβδομάδα τελειώνουν τα διαθέσιμα χρήματα, είναι και αυτό πάρα πολύ κρίσιμο. Θέλω να πω, λοιπόν, ότι αυτή η εικόνα της αγωνίας, της απόγνωσης, πρέπει να γίνει κατανοητή. Αφορά την πλειοψηφία των συμπολιτών μας, ανεξάρτητα από το αν έχει κανείς μεσαίο ή χαμηλό εισόδημα. Ίσως να μην αφορά μόνο κάποιους λίγους που έχουν υψηλό εισόδημα. Για τον λόγο αυτό είναι αναγκαίο ο προϋπολογισμός του 2022 να μην είναι ένας προϋπολογισμός τέλους της πανδημίας», ανέφερε σε δήλωσή του.

Επανέλαβε δε αυτό που σημείωσε νωρίτερα και στη συνάντηση με εκπροσώπους της εστίασης, ότι δηλαδή απαιτούνται μέτρα στήριξης τόσο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που είναι αποτέλεσμα της υγειονομικής, όσο όμως και της αντιμετώπισης του τρομακτικού κύματος της ακρίβειας που είναι απότοκο της ενεργειακής κρίσης.Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στο κέντρο της πόλης, τον κ. Τσίπρα πλησίασαν επαγγελματίες του τουρισμού, συγκεκριμένα ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων και πρακτορείων, οι οποίοι του μετέφεραν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ζήτησαν τη στήριξή του.

Έκτακτα μέτρα στήριξης και του παραγωγικού κόσμου ζήτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη συνάντηση που είχε με το διοικητικό συμβούλιο του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών», με τον πρόεδρο Χάρη Λιούρη να του εκθέτει τα αιτήματα του κλάδου και να του παραδίδει σχετικό υπόμνημα. Το υπόμνημα περιλαμβάνει αιτήματα για την ενίσχυση του κλάδου για την αγορά ζωοτροφών, την ανάκληση της ΚΥΑ που αφορά την κατανομή για τα βοσκοτόπια, αλλά και ανάγκη εκπόνησης ενός στρατηγικού σχεδίου για τον πρωτογενή τομέα.

«Τα προβλήματα στους αγρότες και κτηνοτρόφους είναι διαχρονικά, για να είμαστε ειλικρινείς, όμως, αυτό που βιώνει σήμερα ο παραγωγός, δεδομένης της αύξησης του κόστους παραγωγής, είναι έντονο. Βρισκόμαστε, λοιπόν, αντιμέτωποι και με διαχρονικά προβλήματα και με μια έκτακτη κρίση. Η κρίση δεν είναι παροδική, όπως μας έλεγε η κυβέρνηση, αλλά θα διαρκέσει και βλέπουμε παράλληλα μια αλλοπρόσαλλη πολιτική, όπως π.χ. στη μέση μιας ενεργειακής κρίσης να πουλάει τη ΔΕΗ. Η ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα είναι υπερπολλαπλάσια του κόστους του ρεύματος. Με αυτά τα δεδομένα ανησυχώ πως δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγή», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει άμεσα, στοχευμένα, έκτακτα μέτρα, όπως έκτακτη οικονομική ενίσχυση για να καλυφθεί μέρος της αύξησης στις τιμές των ζωοτροφών, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και επιδότηση μέρους του ρεύματος.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο Ταμείο Ανάκαμψης ως την «τελευταία ελπίδα», σημειώνοντας, ωστόσο, πως δε βλέπει υπάρχει στόχος και σχεδιασμός, ώστε οι πόροι του Ταμείου να κατευθυνθούν με κριτήριο και την περιφερειακή κατανομή και τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα. «Αυτό θα είναι το μεγάλο στοίχημα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως υπάρχουν πολλά ακόμη «δομικά» ζητήματα στον πρωτογενή τομέα, ενώ στάθηκε και στη δυσκολία δανειοδότησης των μικρών επιχειρήσεων.

Σχετικά άρθρα

Σκηνικό για ταινία Bollywood τα Γιάννενα

Με υποσχέσεις για θέαμα υψηλού επιπέδου η 2η Ανάβαση Ιωαννίνων

Στα Γιάννενα η πρόεδρος του ΕΟΤ τον Μάιο