ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Να φύγει το δυνατόν συντομότερα»

Για κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και του κράτους πρόνοιας κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατίας η πρώην αναπληρωτής υπουργός και αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία Θεανώ Φωτίου, που βρέθηκε στα Γιάννενα και πραγματοποίησε περιοδεία στην Κόνιτσα, ενόψει της επίσκεψης και ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα.

Με στοιχεία για τη μείωση των voucher στους παιδικούς σταθμούς, το επίδομα ενοικίου, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αλλά και τα σχολικά γεύματα, η κ. Φωτίου εξέφρασε την ανησυχία της γιατί η κυβέρνηση, σε συνθήκες εκτός μνημονίου, αντί να αυξάνει τις κοινωνικές παροχές, συνεχώς απομειώνει το κοινωνικό κράτος.
«Είμαστε εδώ για να πούμε ότι υπάρχει ελπίδα, υπάρχει πρόγραμμα και πρέπει αυτή η κυβέρνηση να φύγει το δυνατόν συντομότερα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να χάσει η Ελλάδα τη τελευταία μεγάλη ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης, υπάρχει κίνδυνος να φαγωθούν χρήματα με ημετέρους, σε αλλότριους σκοπούς, και να μην πηγαίνουν εκεί που πρέπει. Είμαστε εδώ για να εξηγήσουμε γιατί υπάρχει άλλος δρόμος από την υγειονομική τραγωδία, από την ανθρωπιστική κρίση που επαπειλείται λόγω της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης που οξύνεται στην Ελλάδα, γιατί υπάρχει άλλος δρόμος για την υγεία, την παιδεία και την παραγωγική ανασυγκρότηση», τόνισε η κ. Φωτίου κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε, πλαισιωμένη από τη βουλευτή Ιωαννίνων και τομεάρχη Παιδείας Μερόπη Τζούφη και τον συντονιστή της Ν.Ε. Ιωαννίνων του κόμματος Σάββα Δημητριάδη.
Με αφορμή την επίσκεψή της στην Κόνιτσα, η κ. Φωτίου εξέφρασε την απογοήτευσή της για το κλείσιμο της δομής προσφύγων που λειτουργούσε στο κτίριο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου και έκανε λόγο για εγκατάλειψή του, με επιπτώσεις και στην τοπική οικονομία, ενώ στις επαφές με τον δήμαρχο Ν. Εξάρχου συζητήθηκε το κλείσιμο σχολικών μονάδων και η απομάκρυνση υπηρεσιών από την περιοχή. Όπως σημείωσε, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές της ελληνικής περιφέρειας είναι να δοθούν κίνητρα για την επανακατοίκησή τους και να υλοποιηθούν ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Παράλληλα, με αφορμή και την επίσκεψή της στο Κέντρο Υγείας Κόνιτσας, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για ένα δίκτυο φροντίδας υγείας και πρόνοιας, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων δομών και υπηρεσιών, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακέλου του πολίτη και την παροχή δωρεάν υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας. «Χωρίς ισχυρό κράτος πρόνοιας δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν τα δικαιώματα των πολιτών», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Φωτίου.
Στην επίσκεψη του κλιμακίου στην Κόνιτσα και τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν στους τομείς της υγείας και της παιδείας, αναφέρθηκε η κ. Τζούφη, σημειώνοντας την ανάγκη κινήτρων για την ανάπτυξη της περιοχής, ενώ αναφέρθηκε και σε θετικό παράδειγμα, όπως αυτό της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Κόνιτσας, που προσπαθεί να αναδείξει τον πλούτο της περιοχής, αλλά και να αποτελεί σημείο εκπαίδευσης των παιδιών και καταφυγής των μεγαλύτερων. Επίσης, το κλιμάκιο επισκέφθηκε το Δασαρχείο Κόνιτσας και τη δομή ψυχικά πασχόντων «Νόστος».
Με αφορμή την παρουσία της Θεανούς Φωτίου, ο συντονιστής Σ. Δημητριάδης αναφέρθηκε στο κοινωνικό έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο ενδιαφέρον του κόμματος και του Αλ. Τσίπρα προσωπικά για την Ήπειρο. «Το ενδιαφέρον για την Ήπειρο και τους ανθρώπους της καταδεικνύεται για ακόμη μία φορά. Άλλωστε τα έργα στην περιοχή της Ηπείρου την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε μνημονιακούς χρόνους δεν μπορούν να αμφισβητηθούν και είναι εμφανή στην καθημερινότητα των πολιτών», σημείωσε, κάνοντας αναφορά στην ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού και του λιμανιού Ηγουμενίτσας, στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, το έργο της αναστήλωσης της γέφυρας Πλάκας, την επέκταση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, τις τοπικές μονάδες υγείας, τα νέα πανεπιστημιακά τμήματα και την ενίσχυση της έρευνας. «Σε πλήρη αντίθεση βέβαια με τα δυόμιση χρόνια απραξίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη και απουσίας σχεδιασμού και ουσιαστικών έργων για την Ήπειρο», όπως τόνισε.
Η εξόρμηση και οι επισκέψεις του κλιμακίου συνεχίστηκαν το απόγευμα στο Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων και στη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ Κυψέλη Ιωάννινων. Αύριο το πρωί στις 9.30 θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας –Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής (Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.) του δήμου Ιωαννιτών και συνάντηση με τον πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ. του οργανισμού.

Σχετικά άρθρα

Διήμερη επίσκεψη της Θ. Φωτίου πριν την ομιλία Τσίπρα

Στον δρόμο που χάραξε η ΕΛΕΠΑΠ

Αποστόλης Τζελέτας