ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στον δρόμο που χάραξε η ΕΛΕΠΑΠ

Με οδηγό την προσπάθεια της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων, που έχει μπει στην τελική ευθεία για τη λειτουργία επτά Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προχωρά σε ανάλογες δομές σε όλη τη χώρα.

Αυτό έκανε γνωστό η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, ανακοινώνοντας ότι το υπουργείο έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ύψους 52 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία 160 Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης σε όλη τη χώρα και επομένως εκκινούν άμεσα οι διαδικασίες για την ίδρυσή των δομών, επιλύοντας ένα κοινωνικό πρόβλημα δεκαετιών.
Η θετική αυτή εξέλιξη έγινε με αφορμή την ανακοίνωση για την υπογραφή από τους αρμόδιους υπουργούς του νέου κανονιστικού πλαισίου για τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, με το οποίο ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη φιλοξενία ατόμων με κάθε είδους κινητική, νοητική ή αισθητηριακή αναπηρία, εκ γενετής ή επίκτητη, τα οποία αδυνατούν να διαβιώσουν αυτόνομα χωρίς κατάλληλη υποστήριξη.
«Το νέο πλαίσιο αποτέλεσε προϊόν ευρύτατης δημόσιας διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους φορείς και λαμβάνει υπόψη του τις πλέον σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους για την οργανωμένη παροχή αξιοπρεπούς διαβίωσης στους συμπολίτες μας με κάθε είδους αναπηρία. Με τις ρυθμίσεις του νέου κανονιστικού πλαισίου, δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας Σ.Υ.Δ. είτε 1-4 ατόμων είτε 5-9 ατόμων, με κυρίαρχη όμως κατεύθυνση την ενθάρρυνση δημιουργίας Στεγών για μικρό αριθμό ατόμων, δεδομένου ότι βασικοί στόχοι στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Αποϊδρυματοποίηση που έχουμε εκπονήσει, είναι αφενός η έξοδος των ατόμων με αναπηρία από τα ιδρύματα και αφετέρου η δυνατότητα υποστηριζόμενης διαβίωσης στα άτομα με αναπηρία, τα οποία ζουν σήμερα με τους γονείς τους, που αγωνιούν για το μέλλον τους», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.
Με δεδομένο πως το νέο κανονιστικό πλαίσιο θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια μπορεί να προχωρήσει πλέον η ΕΛΕΠΑΠ στη λειτουργία των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, μόλις φυσικά ολοκληρωθεί η προμήθεια και η εγκατάσταση του εξοπλισμού, καθώς και οι διαδικασίες πρόσληψης του προσωπικού.

Σχετικά άρθρα

Δώρα, ευχές και ενημέρωση σε Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας και ΕΛΕΠΑΠ

Επίσκεψη Μ. Τζούφη στην ΕΛΕΠΑΠ και στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης

Παρουσίαση των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Ελπίδα Ζωής»

Ηπειρωτικός Αγών