ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ανάπτυξη αθλητικών εγκαταστάσεων σε ρεαλιστική βάση

Δεν απεμπολεί τη διεκδίκηση νέου κλειστού Γυμναστηρίου στην πόλη ο δήμος Ιωαννιτών, όπως κατέστησε σαφές ο αντιδήμαρχος Έργων Γιώργος Αρλέτος κατά τη συζήτηση του τεχνικού προγράμματος και απαντώντας στις σχετικές αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ωστόσο αντιμετωπίζει το ζήτημα σε ρεαλιστική βάση, γνωρίζοντας ότι δύσκολα θα υπάρξει χρηματοδότηση από τη στιγμή που προχωρά η υπόθεση της μεταφοράς της πρώην Αίθουσας Ξιφασκίας.

Αφορμή για την τοποθέτηση αυτή στάθηκε η πρόταση στο τεχνικό πρόγραμμα για υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις στην περιοχή του Βοτανικού και συγκεκριμένα τεσσάρων γηπέδων μπάσκετ, εκ των οποίων τα δύο θα στεγαστούν με την κατασκευή ειδικού στεγάστρου τύπου μπαλονιού (τύπος air dome). Επίσης, προβλέπεται να δημιουργηθεί χώρος πρασίνου και αναψυχής, ο οποίος περιλαμβάνει και την εγκατάσταση ομάδας υπαίθριου εξοπλισμού εκγύμνασης, καθώς και χώρο στάθμευσης.
Για το θέμα αυτό, αρχικά τη δημοτική αρχή εγκάλεσε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Γιάννενα – Πολίτες για την Ανατροπή» Βλάσης Παπαχρήστος, λέγοντας πως, αφού προωθείται η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων, αίρεται η απόφαση της παραχώρησης προς τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού που είχε δώσει το δημοτικό συμβούλιο. «Θα πάρετε την ευθύνη να δώσετε χείρα βοηθείας στον κ. Αυγενάκη να απεντάξει το κονδύλιο της ΓΓΑ και να το αποδώσει κατά το δοκούν. Αλλά αυτή είναι δικιά σας ευθύνη, δε θα πάρουμε εμείς στις πλάτες το αίτημα 40 ετών αυτής της πόλης. Έρχεστε με μια τέτοια ευκολία και απεμπολείται τη διεκδίκηση», σημείωσε.
Λίγο αργότερα, και ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» Θωμάς Μπέγκας έκανε λόγο για απόφαση της δημοτικής αρχής να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση ενός καινούργιου κλειστού γυμναστηρίου, στη βάση των δεσμεύσεων της προηγούμενης κυβέρνησης για την περιοχή του Βοτανικού, χαρακτηρίζοντάς την ως μια «θλιβερή είδηση για τον τόπο».
Η απάντηση ήρθε από τον κ. Αρλέτο, ο οποίος σημείωσε πως η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ποτέ δε συνοδεύθηκε από πράξεις, ώστε να αποτελεί παραχώρηση της έκτασης, ενώ πρόσθεσε ότι από το υφυπουργείο και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έχει γίνει σαφές ότι ένα τέτοιο έργο δεν υπάρχει πρόθεση να χρηματοδοτηθεί.
Η απόφαση του 2019 που ανέγνωσε, ανέφερε ότι το δημοτικό συμβούλιο εγκρίνει την παραχώρηση και αναθέτει στον (τότε) δήμαρχο να διερευνήσει την παλιά προγραμματική σύμβαση με την περιφέρεια Ηπείρου και τη ΓΓΑ για τη δημιουργία κλειστού γυμναστηρίου και να επιδιώξει συνεργασία με στόχο τη συμμετοχή και του δήμου στη διοίκηση. «Δεν υπήρξε ποτέ απόφαση ένταξης αυτού του έργου. Δε γίνεται να περιμένουμε χρόνια και ο χώρος αυτός, μέσα στην αστική περιοχή, να παραμένει εγκαταλελειμμένος. Η παρέμβαση που σχεδιάζουμε, δεν αναιρεί τη διεκδίκηση του δεύτερου και τρίτου και τέταρτου Κλειστού. Μακριά από μας κάθε πιθανότατα να απεμπολήσουμε τη διεκδίκηση του συγκεκριμένου έργου», κατέληξε ο κ. Αρλέτος.
Σε ό,τι αφορά τις αθλητικές εγκαταστάσεις, αναφορά έκανε και η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τατιάνα Καλογιάννη, σημειώνοντας την εμπλοκή του δήμου στη μεταφορά του νέου Κλειστού στο Πανηπειρωτικό. «Είναι δεδομένο ότι ο δήμος εμπλέκεται και μάλιστα κατά καίριο και κρίσιμο τρόπο σε ολόκληρη της διαδικασία, γι’ αυτό είναι καιρός να μας δώσετε ορισμένες εξηγήσεις και πληροφορίες για το τι γνωρίζετε και θα πώς θα χειριστείτε τα σχετικά με τη μεταφορά αυτή θέματα (αδειοδοτήσεις, παραχώρηση δημοτικών εκτάσεων, κυκλοφοριακές συνδέσεις, συνδέσεις με ΟΚΩ διαχείρισης δήμου κτλ). Είτε το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε, είτε μας αρέσει είτε δε μας αρέσει, η «καυτή» πατάτα θα περάσει από τα χέρια μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά άρθρα

Γ. Αρλέτος: «Προτεραιότητα ήταν και θα είναι οι δημότες»

Γεωργία Χαλάτση

Ασφαλτοστρώσεις… από βδομάδα

Γεωργία Χαλάτση

Αντιπαράθεση με αιχμή τη ΔΕΥΑΙ… από την ανάποδη