ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αμήχανη αντίδραση και σκόπιμες παραλείψεις

Την έκπληξή του για την απόφαση απευθείας ανάθεσης της μεταφοράς του υπολείμματος από την Περιφέρεια Ηπείρου εκφράζει ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου.

Με ανακοίνωσή του, επαναδιατυπώνει τα γνωστά πλέον επιχειρήματα ότι η απόφαση είναι σε αντίθεση με το περιεχόμενο της από 22.3.2013 Προγραμματικής Σύμβασης, με την οποία ο Σύνδεσμος μεταβίβασε στην Περιφέρεια Ηπείρου συγκεκριμένο εύρος αρμοδιοτήτων, αντίκειται στις διατάξεις του άρθρου 227 του Ν. 4555/2018 στις οποίες γίνεται η απαρίθμηση των αποκλειστικών αρμοδιοτήτων των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με προγενέστερα έγγραφα από των ετών 2018 και 2020 της ίδιας της Περιφέρειας Ηπείρου, που καλούσε τον ΑΣΔΣΑ να αναλάβει την άσκηση της νόμιμης αρμοδιότητάς του.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η ανάθεση γίνεται την ώρα που είναι ήδη σε εξέλιξη σύμβαση μεταφοράς υπολείμματος από τον ΑΣΔΣΑ Ηπείρου, ενώ βρίσκεται στο στάδιο της κατακύρωσης νέα διαδικασία ανάθεσης, ώστε να διασφαλιστεί το απρόσκοπτο της λειτουργίας της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, που, βέβαια, φαίνεται πως είναι το μόνο που δε διακυβεύεται, με δεδομένο ότι υπάρχουν δύο ενεργές συμβάσεις.

Η τιμή μονάδας και ο εξοπλισμός

Το πιο ενδιαφέρον σημείο της ανακοίνωσης έχει να κάνει με το οικονομικό μέρος, κάτι στο οποίο εστίασε στο δικό της δελτίο τύπου και η Περιφέρεια, προκειμένου να καταδείξει ότι η ενέργειά της είναι προς όφελος των δήμων και κατ’ επέκταση των δημοτών.
Ο ΑΣΔΣΑ υποστηρίζει ότι η βασική αιτία για να διαμορφωθεί η χαμηλότερη τιμή μονάδος, είναι η διάθεση του εξοπλισμού, που έχει προμηθευτεί η Περιφέρεια Ηπείρου για λογαριασμό των δήμων, στον «δικό της» ανάδοχο, ενώ αντίθετα οι μέχρι σήμερα αναθέσεις από τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο για τη μεταφορά υπολείμματος υποχρέωναν τον ανάδοχο να χρησιμοποιεί αποκλειστικά ιδιόκτητο εξοπλισμό και σε αυτή τη βάση διαμορφώνονταν η τιμή μονάδος της ανάθεσης της υπηρεσίας.
Τα παραπάνω, όπως επισημαίνει, αποδεικνύονται και από το γεγονός ότι στην αρχική ανάθεση που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Ηπείρου το 2019, προϋπολογισμού 1,234 εκατ. ευρώ, από πιστώσεις που διατέθηκαν ειδικά γι’ αυτόν το σκοπό από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, η υπηρεσία συμβασιοποιήθηκε με τιμή μονάδος 0,23 ευρώ/τονοχιλιόμετρο (προ ΦΠΑ) αντί της τωρινής ανάθεσης που ανέρχεται σε 0,158 ευρώ.
«Αποδεικνύεται, δηλαδή, ότι η χαμηλότερη τιμή μονάδας της σημερινής ανάθεσης της Περιφέρειας προκύπτει αποκλειστικά εξαιτίας της παράτυπης χρήσης του εξοπλισμού που προμηθεύτηκε για λογαριασμό του φορέα μας ενόψει της επικείμενης λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης», αναφέρει ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος και θέτει τα ερωτήματα με ποιες διαδικασίες διατίθεται σε ιδιωτική εταιρεία δημόσιος εξοπλισμός (containers), του οποίου η κυριότητα δεν ανήκει στην Περιφέρεια αλλά στον ΑΣΔΣΑ , αν τηρήθηκαν οι διαδικασίες που εμπίπτουν στον έλεγχο της Διαχειριστικής Αρχής του ΠΕΠ Ηπείρου, καθώς και αν ο εξοπλισμός αυτός παραδοθεί στον ΑΣΔΣΑ Ηπείρου ως μεταχειρισμένος και ποιος θα έχει την ευθύνη των φθορών που θα έχει υποστεί. Επίσης, διατυπώνει τα ερωτήματα πώς προβαίνει ο περιφερειάρχης σε αναθέσεις υπηρεσιών για τις οποίες η Περιφέρεια είναι αναρμόδια, με ποια έγκριση προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος της Περιφέρειας έχει ανατεθεί η υπηρεσία, γιατί μέχρι σήμερα η περιφερειακή αρχή αγνόησε τα συνεχή αιτήματα του ΑΣΔΣΑ Ηπείρου για την παράδοση του εξοπλισμού ώστε να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά του υπολείμματος, καθώς και πώς διασφαλίζεται περιβαλλοντικά η ποιότητα της προς ανάθεση υπηρεσίας με βάση τις προδιαγραφές του ΠΕΣΔΑ, τη σωστή λειτουργία της ΜΕΑ και εν γένει των Περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων (ΣΜΑ, ΧΥΤ και ΜΕΑ);
«Η διοίκηση του ΦοΔΣΑ Ηπείρου έχει επιδείξει μέχρι σήμερα πνεύμα συνεργασίας και συναντίληψης ώστε η διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο να διενεργείται προς όφελος των πολιτών και σύμφωνα με τις προβλέψεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας. Προς τον σκοπό αυτό αναγνωρίζει τη συμβολή της Περιφέρειας Ηπείρου στην κατασκευή των αναγκαίων υποδομών. Πλέον όμως η Περιφέρεια Ηπείρου πρέπει να αντιληφθεί ότι το σύνολο των αρμοδιοτήτων πρέπει να περιέλθει στον αρμόδιο διαδημοτικό ΦοΔΣΑ όπως συμβαίνει σε ολόκληρη τη χώρα», σημειώνει στην ανακοίνωσή του και καλεί τον περιφερειάρχη να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση ανάθεσης της υπηρεσίας μεταφοράς υπολείμματος και να παραδώσει άμεσα το σύνολο των υποδομών, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού στον αποκλειστικά αρμόδιο Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου.

Έκαναν πως δεν άκουσαν

Βέβαια, αυτό που δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΑΣΔΣΑ, είναι πως δύο από τα κοντέινερς, τα οποία έχει προμηθευτεί η Περιφέρεια Ηπείρου και που προφανώς χρησιμοποίησε και ο νέος ανάδοχος για να εκτελέσει σήμερα τις πρώτες μεταφορές, χρησιμοποιούνταν ήδη από τον έως τώρα ανάδοχο, καθώς είχαν παραχωρηθεί προς χρήση στη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων από την περίοδο της δοκιμαστικής λειτουργίας, προκειμένου να γίνεται η μεταφορά του υπολείμματος.
Κάτι, βέβαια, που δεν ήταν σε προγενέστερο χρόνο σε γνώση της διοίκησης του ΑΣΔΣΑ, αλλά προέκυψε στην πορεία διερεύνησης της υπόθεσης από την Περιφέρεια Ηπείρου και ειπώθηκε τόσο από τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο όσο και από τον εκτελεστικό γραμματέα της Περιφέρειας Δημήτρη Σιώλο στη θυελλώδη συνάντηση στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου, στις 5 Νοεμβρίου.
Επομένως, ο εξοπλισμός δεν παραχωρήθηκε από την Περιφέρεια στον «δικό της» ανάδοχο, όπως αναφέρει ο ΑΣΔΣΑ, αλλά χρήση του έκαναν και οι προηγούμενοι ανάδοχοι, με τη διαφορά ότι η χρέωση γινόταν σαν να τον παρέχουν οι ίδιοι και όχι να τους εκχωρείται. Και προφανώς από τη στιγμή που αυτό έγινε γνωστό στη σύσκεψη, θα όφειλε ο ΑΣΔΣΑ να είχε προχωρήσει σε διαφοροποίηση των όρων στον διαγωνισμό για τη νέα ανάθεση της υπηρεσίας, κάτι που δεν προκύπτει ότι έπραξε ή είχε πρόθεση να κάνει, αφού από τη σημερινή ανακοίνωση φαίνεται πως δεν άκουσε ή έκανε πως δεν άκουσε τη σχετική αναφορά.

Σχετικά άρθρα

Υπό την απειλή νέων προσφυγών η εκλογή αντιπροσώπων για τον ΑΣΔΣΑ

Προαναγγελία αποκαλύψεων για τον «πόλεμο» σε βάρος του Αστικού ΚΤΕΛ

Ζημία και όχι κέρδος από τα σκουπίδια της Κέρκυρας