ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στο περιφερειακό συμβούλιο το… μπαλάκι για τις άδειες

Στο περιφερειακό συμβούλιο παραπέμπεται ουσιαστικά όχι μόνο η απόφαση για τις δύο νέες άδειες πλωτών στη λίμνη Παμβώτιδα, αλλά και η αξιολόγηση των τεσσάρων φακέλων που έχουν κατατεθεί, καθώς η γνωμοδοτική επιτροπή που είχε συσταθεί, δεν κατάφερε να καταλήξει σε μια ξεκάθαρη αξιολόγηση.

Μετά από αλλεπάλληλες συνεδριάσεις, η γνωμοδοτική επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της μοριοδότησης και κατάταξης των τεσσάρων αιτήσεων, με βάση τα κριτήρια που είχαν τεθεί και μεταξύ άλλων, περιελάμβαναν την ετοιμότητα των πλωτών, την εντοπιότητα των ιδιοκτητών αλλά και οικονομικοκοινωνικά κριτήρια. Όλα αυτά, με δεδομένο πως και οι τέσσερις αιτήσεις πληρούσαν υψηλά στάνταρντς σε ό,τι αφορά το περιβαλλοντικό κομμάτι.
«Οι αιτήσεις όλες πληρούν το βασικότερο εκ των κριτηρίων, που είναι να μην υπάρχει περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην λίμνη. Υπήρχαν πολλά κριτήρια, άλλα με μεγαλύτερη και άλλα με μικρότερη βαρύτητα», σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης, ο οποίος προήδρευσε της Επιτροπής.
Η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη, αφού, ακόμη και στην τελευταία συνεδρίαση, υπήρξαν διαφοροποιήσεις. Επικράτησε κατά πλειοψηφία η εισήγηση του Μηχανολογικού, ωστόσο, από την πλευρά του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας ζητήθηκε να υπάρξει αναστολή της διαδικασίας αδειοδότησης, προκειμένου να ολοκληρωθεί η μελέτη χωροϊκανότητας της λίμνης. Επίσης, δύο μέλη της Επιτροπής δεν ψήφισαν καθόλου, παραπέμποντας την απόφαση στο περιφερειακό συμβούλιο, ενώ προτάθηκε και διαφορετική κατάταξη.
«Το επόμενο στάδιο είναι η εισήγηση προς το περιφερειακό συμβούλιο, με τον πλήρη φάκελο σε όλα τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου», σημείωσε ο κ. Γοργόλης, προσθέτοντας πως η απόφαση της γνωμοδοτικής επιτροπής δεν είναι δεσμευτική για το περιφερειακό συμβούλιο.
Με ενδιαφέρον αναμένεται πλέον και από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους η καθαρογραφή της απόφασης, ωστόσο φαίνεται πως το περιφερειακό συμβούλιο θα κληθεί να λάβει μια πολιτική περισσότερο απόφαση, με τα δεδομένα να είναι τέτοια που ίσως τελικά οδηγήσουν στην επιλογή να προηγηθεί η μελέτη χωροϊκανότητας της διαδικασίας αδειοδότησης.

Σχετικά άρθρα

Εδραίωση του εχθρικού περιβάλλοντος για τις ΑΠΕ

Δύο + δύο άδειες στην Παμβώτιδα

Σχέδια και για νέα επιχειρηματική αποστολή στις ΗΠΑ