ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Τάραξαν τα νερά» οι απώλειες νερού

Τι απαντά ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας σε ρεπορτάζ του Η.Α.

Λογικό και επόμενο ήταν να… ταράξει τα νερά το ρεπορτάζ του Η.Α. σχετικά με τις απώλειες νερού από το δίκτυο της ΔΕΥΑΙ.

Αναμενόμενο ήταν να υπάρξει και αντίδραση από την πλευρά της επιχείρησης, με τον πρόεδρό της Αριστείδη Μπαρτζώκα να απαντά ως προς τον υπολογισμό των ποσοστών και ως προς τη σύγκριση με τις απώλειες σε άλλους δήμους, ενώ θετικά αξιολογείται η δέσμευση για μείωση των απωλειών μέσω του εκσυγχρονισμού της διαχείρισης των υποδομών.

Αναφέρει ο κ. Μπαρτζώκας στην απάντησή του: «Στο φύλλο της εγκρίτου εφημερίδος σας, ο συνεργάτης σας κ. Βασίλειος Φλούδας αναφέρεται στο θέμα των απωλειών ποσίμου ύδατος από το δίκτυο της ΔΕΥΑΙ με τίτλο “Σπατάλη νερού που… ζαλίζει”. Οι απώλειες αυτές, κατά τον συντάκτη σας, ανέρχονται στο 78,5%, ποσοστό όμως το οποίο έχει υπολογισθεί εσφαλμένα με αποτέλεσμα να παραπλανώνται οι αναγνώστες σας.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας θα ήθελα να σας γνωρίσω τα εξής: Στο Παράρτημα 15 της Τεχνικής Περιγραφής του έργου “Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος για τον έλεγχο των διαρροών του δικτύου ύδρευσης ΔΕΥΑ Ιωαννίνων” (συν. πίνακας 1), φαίνεται καθαρά ότι οι απώλειες ύδατος στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων ανέρχονται σε 43,1%. Εξ αυτών των απωλειών, το 78,5%, στο οποίο αναφέρεται ο συντάκτης σας, είναι οι “φυσικές απώλειες”, ενώ το υπόλοιπο 21,5% είναι οι “λοιπές απώλειες”, όπως π.χ. μη τιμολογούμενη κατανάλωση, παράνομη κατανάλωση κλπ. Είναι δηλαδή το 78,5% ποσοστό επί του 43,1% και όχι επί του συνόλου του αντλούμενου ύδατος.

Σε κάθε περίπτωση, όπως προκύπτει από τα διεθνή πρότυπα IWA (ILI-Infrastructure Leakage Index) (συν. Πίνακας 2), στα οποία γίνεται αναφορά και στο δημοσίευμα σας, δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, δίκτυο ύδρευσης με μηδενικές απώλειες, όπως αυτό που χρησιμοποιείται ως σύγκριση για την εξαγωγή των επιμέρους συμπερασμάτων. Ακόμα και στα πιο προηγμένα συστήματα, η εκτίμηση των φυσικών απωλειών είναι της τάξης των 50-75 λίτρων ανά σύνδεση, ανά ημέρα, ήτοι πάνω από 4–6 χιλιάδες κυβικά την ημέρα για το πλήθος των συνδέσεων που διαχειρίζεται η ΔΕΥΑ Ιωαννίνων.

Η ΔΕΥΑΙ, τόσο με το παραπάνω έργο όσο και με τον γενικότερο σχεδιασμό της, έχει ήδη θέσει τις βάσεις για τη μείωση των φυσικών απωλειών στο λεκανοπέδιο μέσω του εκσυγχρονισμού της διαχείρισης των υποδομών της».

Σχόλιο του Ηπειρωτικού Αγώνα

Δεν είχαμε και δεν έχουμε καμία πρόθεση να παραπλανήσουμε τους αναγνώστες μας, αντιθέτως παραθέσαμε τα στοιχεία που η ίδια η ΔΕΥΑΙ αναφέρει στην τεχνική περιγραφή του έργου: «Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος για τον έλεγχο των διαρροών του δικτύου ύδρευσης ΔΕΥΑ Ιωαννίνων». Επίσης δεν έχουμε καμία πρόθεση να αμφισβητήσουμε τους υπολογισμούς της απάντησης της ΔΕΥΑΙ.

Επί της ουσίας, δε διαφωνούμε, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι απώλειες νερού κάθε ημέρα είναι 10.816 κυβικά μέτρα και κάθε χρόνο 3.947.661 κυβικά μέτρα και ας μη γίνεται αναφορά στην απάντηση της ΔΕΥΑΙ. Ως εκ τούτου, το ποσοτικό μέγεθος των σχεδόν 4 εκ. κυβικών μέτρων νερού που χάνονται κάθε χρόνο, είναι το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και όχι η ακρίβεια του ποσοστού.

Όσον αφορά την κατάταξη της ΔΕΥΑΙ, και πάλι δεν την κάναμε εμείς, καθώς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στη σελίδα 24 της τεχνικής περιγραφής: «Με τις τιμές αυτές η ΔΕΥΑ Ιωαννίνων κατατάσσεται (Charts) στην προτελευταία θέση με βάση τα διεθνή πρότυπα της IWA (ILI- Infrastructure Leakage Index ) ακόμα και για τις μέσες τιμές της Ελλάδας. Η συγκεκριμένη ΔΕΥΑ ανήκει στην κατηγορία D της αμάδας αποδόσεων το οποίο σημαίνει ότι έχουμε (Πίνακας αναφοράς MATRIX- IWA): “Τρομερά αναποτελεσματική χρήση των πόρων. Η χρήση προγραμμάτων μείωσης της διαρροής είναι επιτακτική και άμεσης προτεραιότητας”».

Σχετικά δε με την εκτίμηση των φυσικών απωλειών, που αναφέρει η ΔΕΥΑΙ στην απάντησή της, και ότι αυτές μπορεί να είναι «από 4–6 χιλιάδες κυβικά την ημέρα για το πλήθος των συνδέσεων που διαχειρίζεται η ΔΕΥΑ Ιωαννίνων», θα αναμέναμε οι φυσικές απώλειες να είναι 2,17 εκ. κυβικά μέτρα νερό τον χρόνο, εμείς όμως χάνουμε ετησίως σχεδόν 4 εκ. κυβικά μέτρα.

Συνεπώς, αν φτάσαμε το 2021 να διαπιστώνουμε ότι χάνονται 4 εκ. κυβικά μέτρα νερό κάθε χρόνο, όπως άλλωστε δείχνουν όλα τα στοιχεία, τότε εύλογα αναρωτιέται διαχρονικά ο κάτοικος αυτής της πόλης γιατί πληρώνει το ακριβότερο νερό στην Ελλάδα. Είναι όντως έτσι;

 

Σχετικά άρθρα

Ξεκινά η εγκατάσταση 11.900 «έξυπνων» υδρομέτρων

Διακοπή νερού στην πόλη την Τρίτη

Ηπειρωτικός Αγών

Ο Άρης Μπαρτζώκας νέος πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Ιωαννίνων

Ηπειρωτικός Αγών