ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Χάσαμε μια Παμβώτιδα νερό σε 20 χρόνια!

Κάθε χρόνο τα Γιάννενα πετάνε 4 δισεκατομμύρια λίτρα νερό  - Στοιχεία σοκ από τεχνική περιγραφή της ΔΕΥΑΙ.

Την ώρα που βιώνουμε την κλιματική κρίση και σε όλο τον κόσμο αναζητούν λύσεις, στα Γιάννενα κάθε χρόνο χάνονται σχεδόν 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ή 4 δισεκατομμύρια λίτρα από το δίκτυο ύδρευσης της Δημοτικής Επιχείρησης για την Ύδρευση και Αποχέτευση της πόλης (ΔΕΥΑΙ). Σύμφωνα με στοιχεία τεχνικής περιγραφής της , οι απώλειες στο δίκτυο εκτιμάται ότι είναι 78,5%. Για κάθε λίτρο που καταναλώνουμε, χάνουμε ένα σχεδόν ακόμη σε διαρροές, ενώ μόνο η παράνομη κατανάλωση κάθε χρόνο είναι ίση με το νερό που χρειάζεται μια κωμόπολη. Αν αθροίζαμε το νερό που χάσαμε τα τελευταία 20 χρόνια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι χάσαμε μια Παμβώτιδα σε νερό.

78,5% οι απώλειες στα Γιάννενα, σχεδόν διπλάσιες από άλλες ελληνικές πόλεις!

Σχεδόν σε όλες τις πόλεις τα δίκτυα ύδρευσης έχουν απώλειες νερού, με τον μέσο όρο να κυμαίνεται μεταξύ 35 – 50%. Το ποσοστό αυτό εξαρτάται από την παλαιότητα των δικτύων, από τη διαχείρισή τους και από την ύπαρξη ή μη συστημάτων ελέγχου των απωλειών (συστήματα τηλεπαρακολούθησης, συστήματα αυτοματισμού και μέτρησης κ.ά). Στα Γιάννενα το αντίστοιχο ποσοστό απωλειών εκτιμάται στο 78,5%!

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την τεχνική περιγραφή (https://deyai.gr/3390-2/) του έργου «Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος για τον έλεγχο των διαρροών του δικτύου ύδρευσης ΔΕΥΑ Ιωαννίνων», που εντάχθηκε για χρηματοδότηση με 1,5 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ τον Μάρτιο του 2018 και δημοπρατήθηκε τον Ιούνιο του 2021, ώστε κάποια στιγμή η ΔΕΥΑΙ να αποκτήσει σύστημα ελέγχου των διαρροών.

Οι απώλειες στα 184 χιλιόμετρα δικτύου ύδρευσης στα Γιάννενα οφείλονται σε διαρροές, ανακρίβειες υδρομετρητών και στην παράνομη κατανάλωση νερού.

Οι απώλειες σε πίνακα:

·         Κάθε χρόνο: 3.947.661 κυβικά μέτρα νερού ή 3.947.661.000 λίτρα ή
·         Κάθε μέρα: 10.816 κυβικά μέτρα νερού ή 10.816.000 λίτρα ή
·         Κάθε ώρα: 451 κυβικά μέτρα νερού ή 451.000 λίτρα ή
·         Κάθε λεπτό: 7,5 κυβικά μέτρα νερού ή 7.510 λίτρα

Για κάθε λίτρο που καταναλώνουμε, χάνουμε ένα σχεδόν ακόμη σε διαρροές

Το νερό που χάνουμε κάθε ημέρα είναι σχεδόν όσο καταναλώνουμε, καθώς η νόμιμη κατανάλωση του νερού ανέρχεται στα 14.301 κυβικά μέτρα, ενώ οι απώλειες του νερού υπολογίζονται σε 10.816 κυβικά μέτρα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι απώλειες δύο ετών θα ήταν υπεραρκετές για να καλύπτονται δωρεάν οι ανάγκες της πόλης μας σε νερό για 1,5 χρόνο. Η τεράστια απώλεια νερού που σημειώνεται στα Γιάννενα, εκτός από την ανυπολόγιστη περιβαλλοντική επιβάρυνση έχει και τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις, οι οποίες θα πρέπει να μελετηθούν και να παρουσιαστούν στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της πόλης μας, ώστε να γνωρίζουμε τεκμηριωμένα πλέον πώς προκύπτει η τιμή που πληρώνουμε για το νερό. 

Φωτογραφία: Τεχνική περιγραφή ΔΕΥΑΙ

 

Η ετήσια παράνομη κατανάλωση είναι ίση με το νερό που χρειάζεται μια κωμόπολη

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει είναι το μέγεθος της παράνομης κατανάλωσης, το οποίο εκτιμάται σε 534.360 κυβικά μέτρα νερού τον χρόνο, ξεπερνώντας σε ποσοστό το 10% της συνολικής κατανάλωσης. Στα Γιάννενα η ετήσια συνολική κατανάλωση νερού είναι 5,2 εκ. κυβικά μέτρα, που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο κάθε κάτοικος καταναλώνει ετησίως 46 κυβικά  μέτρα νερού. Με άλλα λόγια, η παράνομη κατανάλωση νερού είναι ίση με το νερό που χρειάζεται μια κωμόπολη 11.500 κατοίκων. Εκτός όλων των άλλων, η παράνομη κατανάλωση στερεί ετήσια έσοδα από την ΔΕΥΑΙ, που εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 500 χιλ ευρώ (με μέση τιμή ανά κυβικό μέτρο νερού το 1 ευρώ).

 Σε 20 χρόνια χάσαμε το νερό μιας Παμβώτιδας

Στα Γιάννενα η ετήσια κατανάλωση νερού είναι 5.220.000 κυβικά μέτρα και το νερό που χάνουμε κάθε χρόνο εκτιμάται ότι είναι σχεδόν 4.000.000 κυβικά μέτρα. Αν κάνουμε την εύλογη υπόθεση ότι οι απώλειες που περιγράφει η τεχνική περιγραφή της ΔΕΥΑΙ (2020) δεν έχουν αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια και αθροίσουμε τις απώλειες των τελευταίων 20 ετών, καταλήγουμε σε απώλειες 80 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού.  Γνωρίζοντας ότι η λίμνη Παμβώτιδα περιέχει 80-120 εκ. κυβικά μέτρα νερού, (http://www.peproe.gr/images/library/meletes/apokatastasi_limnis_Pamvotidas.pdf), συνειδητοποιούμε ότι χάσαμε σε δυο δεκαετίες τόσο νερό όσο έχει η λίμνη Παμβώτιδα.

Χάνουμε το νερό που πουλάνε σε ένα χρόνο όλες οι εταιρείες εμφιάλωσης… επί 8!

Για να γίνει αντιληπτό και με ένα άλλο πλαίσιο σύγκρισης το μέγεθος της απώλειας 4 εκ. κυβικών μέτρων νερού, αρκεί να σημειώσουμε ότι όλες μαζί οι εταιρείες εμφιάλωσης στην Ελλάδα πουλάνε ετησίως σχεδόν 525 εκ. λίτρα εμφιαλωμένου νερού. Θα χρειαστούν δηλαδή περίπου 8 χρόνια για να πουλήσουν τα 4 δισεκατομμύρια λίτρα που εμείς στα Γιάννενα χάνουμε κάθε χρόνο. Με άλλα λόγια, μέσα σε 1.5 μήνα χάνουμε το νερό που πουλάνε κάθε χρόνο όλες μαζί οι εταιρείες εμφιάλωσης.

Φωτογραφία 2: Τεχνική περιγραφή ΔΕΥΑΙ

Στο περίπου και στον πάτο!

Επειδή ακριβώς δεν υπάρχουν αξιόπιστα συστήματα μέτρησης, όλα γίνονται στο περίπου. Όπως αναφέρει η τεχνική περιγραφή του έργου: «Λόγω έλλειψης ακριβών στοιχείων στα Δημοτικά Διαμερίσματα στο σύνολο σχεδόν των οικισμών το συνολικό διατιθέμενο νερό δεν υδρομετράται και η αντίστοιχη παροχή άντλησης νερού δεν μετράται [και επομένως] τα στοιχεία που αναφέρονται είναι κατ’ εκτίμηση». 

Η τεχνική περιγραφή του έργου, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «με τις τιμές αυτές η ΔΕΥΑ Ιωαννίνων κατατάσσεται στην προτελευταία θέση με βάση τα διεθνή πρότυπα IWA [ILI- Infrastructure Leakage Index] ακόμα και για τις μέσες τιμές της Ελλάδας. Η συγκεκριμένη ΔΕΥΑ ανήκει στην κατηγορία D της ομάδας αποδόσεων το οποίο σημαίνει ότι έχουμε: Τρομερά αναποτελεσματική χρήση των πόρων. Η χρήση προγραμμάτων μείωσης της διαρροής είναι επιτακτική και άμεσης προτεραιότητας».[i]

Το πόσιμο νερό δεν ανήκει ούτε στη ΔΕΥΑΙ, ούτε στον καταναλωτή επειδή το πληρώνει. Είναι φυσικό αγαθό που ανήκει εξίσου στις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές και στόχος θα πρέπει να είναι ο δραστικός περιορισμός της σπατάλης και των απωλειών. Για να συμβεί αυτό όμως, πρώτα από όλα θα πρέπει να εξετασθεί από μηδενική βάση πώς οδηγηθήκαμε σε αυτά τα αποτελέσματα. Και φυσικά οι πολίτες να ενημερώνονται βάσει δεδομένων και όχι βάσει καλών προθέσεων και εκτιμήσεων. Δεν μπορεί ο πολίτης να έχει μόνο υποχρεώσεις και όχι δικαιώματα, ιδιαίτερα σε ένα αγαθό όπως το νερό.

Πηγές

Ανοιχτή διαδικασία μέσω (Ε.Σ.Η.Δ.Η.Σ.) για σύμβαση προμήθειας άνω των ορίων για την ( ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΘΕΣΗ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΔΙΑΡΡΟΩΝ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ Δ.Ε.Υ.Α. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ) με προυπολογισμό 1.499.905,10 πλέον ΦΠΑ.

http://www.peproe.gr/images/library/meletes/apokatastasi_limnis_Pamvotidas.pdf

 

Η απάντηση του προέδρου της ΔΕΥΑΙ εδώ.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινά η εγκατάσταση 11.900 «έξυπνων» υδρομέτρων

Διακοπή νερού στην πόλη την Τρίτη

Ηπειρωτικός Αγών

Πολύωρη διακοπή νερού στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης