ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στην τελική ευθεία το Προεδρικό Διάταγμα Παμβώτιδας

Τη «χρυσή ισορροπία» ανάμεσα στην προστασία των λιμνών και τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες μέσα και γύρω από αυτές, αναζητούν τα Γιάννενα αλλά και άλλες πόλεις της χώρας με λίμνες, μέλη του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες.

Το πολυαναμενόμενο Προεδρικό Διάταγμα για τη Λίμνη Παμβώτιδα εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες, με την αγωνία όλων να εκφράζεται κατά την έναρξη του Συνεδρίου του Δικτύου στα Γιάννενα και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά να επισημαίνει ότι ολοκληρώνονται στα τέλη του έτους ή τις αρχές του 2022 οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις προστατευόμενες περιοχές. Παράλληλα, έκανε γνωστό πως πραγματοποιήθηκε ήδη μια συνάντηση των μελετητών με τους εκπροσώπους του δήμου Ιωαννιτών, καθώς, όπως είπε, το υπουργείο Περιβάλλοντος «δε θέλει τον αιφνιδιασμό κανενός».

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ο πρόεδρος του Δικτύου Γιώργος Καπεντζώνης, ο οποίος σημείωσε ότι η αειφόρος διαχείριση των λιμνών αποτελεί κοινό στόχο του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες και όλων των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, ενώ τόνισε την ανάγκη η πολιτεία να λάβει μέτρα μείωσης του κόστους ενέργειας ειδικά στους δήμους, που θα επιφέρουν και μείωση δαπανών για τους πολίτες, όσον αφορά τα ανταποδοτικά.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες Βασίλης Βλέτσας, ο οποίος μίλησε για την επιτακτική ανάγκη προστασίας της λίμνης Παμβώτιδας, επισημαίνοντας πως ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα αποτελεί η συνεχής υποβάθμιση των νερών της από άστοχες ανθρώπινες παρεμβάσεις των παρελθόντων χρόνων μέχρι σήμερα. Τόνισε, επίσης, ότι καθοριστικό ρόλο σε αυτό θα παίξει η αναγνώριση συγκεκριμένου ρόλου στον δήμο Ιωαννιτών σε ό,τι αφορά τον συντονισμό και την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την προστασία και την ανάδειξη της λίμνης καθώς και της παραλίμνιας περιοχής.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ τόνισε, μέσω βίντεο, καθώς λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων απουσίαζε, τη μεγάλη σημασία της λίμνης Παμβώτιδας για ολόκληρη την περιοχή και τον μεγάλο αγώνα που πραγματοποιείται προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας Φίλιππος Φίλιος υπογράμμισε τη δυνατότητα μέσω του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες να ωριμάσουν έργα για την προστασία και ανάδειξη των λιμναίων οικοσυστημάτων, που θα επιδιώξουν χρηματοδότηση από το επόμενο ΕΣΠΑ.

Τη διαχρονική απουσία σχεδιασμού επεσήμανε στον χαιρετισμό του ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης, ζητώντας την επιτάχυνση των διαδικασιών για το Π.Δ. «Σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει καθοριστεί ακόμη το χωροταξικό και πολεοδομικό πλαίσιο που διέπει τις παραλίμνιες περιοχές. Κι εδώ το παράδειγμα της Παμβώτιδας είναι τρανταχτό. Πώς μπορεί όμως κανείς να προγραμματίσει όταν η απουσία σχεδιασμού είναι εκκωφαντική; Θέτω δε το ερώτημα: Πώς θα καταστούν συμβατά το ΠΔ προστασίας της Παμβώτιδας και το ΠΔ έγκρισης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ιωαννίνων, όταν αυτό ολοκληρωθεί;», σημείωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, τονίζοντας πως ο χρόνος πιέζει, λόγω και της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Καλογιάννης πρότεινε το δίκτυο να συνδεθεί με ευρωπαϊκές πόλεις, οι οποίες έχουν καταστήσει τις λίμνες τους πρότυπα προστασίας και ανάδειξης.

Τις νομοθετικές αλλαγές και τη μετατροπή των Φορέων Διαχείρισης σε «παραρτήματα» ενός νέου υπερσυγκεντρωτικού φορέα (ΟΦΥΠΕΚΑ), απόλυτα ελεγχόμενου από την κυβέρνηση και χωρίς τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών, αλλά και τις καθυστερήσεις στη θεσμοθέτηση του Π.Δ. επέκρινε η κ. Τζούφη από την πλευρά της. «Παρότι τον Ιούλιο του 2019 το Προεδρικό Διάταγμα ήταν έτοιμο και απέμεναν οι γνωμοδοτήσεις ορισμένων φορέων για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν προχώρησε στην ολοκλήρωση του Π.Δ. και την αποστολή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αφήνοντας μέχρι σήμερα μετέωρη τη θεσμική κατοχύρωση και νομική θωράκιση που διασφαλίζει ένα νομοθέτημα, το οποίο θα καθορίσει τις χρήσεις γης και τους περιορισμούς δόμησης στην παραλίμνια περιοχή», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Πάντως, η προστασία και ταυτόχρονα ανάδειξη των λιμναίων οικοσυστημάτων, με τρόπο συμβατό με την ανθρωπογενή δραστηριότητα, απασχολεί το σύνολο των πόλεων με λίμνες όπως αποτυπώθηκε στις εργασίες του Συνεδρίου που ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής.

«Πιλότος» για τα υδατοδρόμια σε λίμνες

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν από διακεκριμένους επιστήμονες καλές πρακτικές που έχουν αναπτυχθεί σε παραλίμνια οικοσυστήματα, ενώ ξεχώρισαν οι ομιλίες αναφορικά με τα σχέδια βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Όλοι συμφώνησαν ότι οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού στις παραλίμνιες περιοχές θα κερδίσουν το στοίχημα της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Στόχος του συνεδρίου ήταν η ενημέρωση για το Σύμφωνο Δημάρχων, που αποτελεί μια παγκόσμια πρωτοβουλία για το κλίμα και την ενέργεια, τις δυνατότητες άθλησης και ψυχαγωγίας στο λιμναίο και παραλίμνιο περιβάλλον με την παρουσίαση καλών πρακτικών, τη διαχείριση και αποκατάσταση των λιμναίων οικοσυστημάτων με έμφαση στον ρόλο του ΥΜΕΠΕΡΑΑ,από τους φορείς διαχείρισης και τέλος τις προϋποθέσεις, τις προοπτικές και τα οφέλη από τη λειτουργία των υδατοδρομίων σε λίμνες, όπως παρουσιάστηκαν διεξοδικά από τα αρμόδια στελέχη της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια» η οποία έχει αδειοδοτήσει τα τρία πρώτα υδατοδρόμια στην Ελλάδα (Υ/Δ Κέρκυρας, Παξών, Πάτρας) και περαιτέρω υλοποιεί τον στρατηγικό στόχο δημιουργίας δικτύου υδατοδρομίων στον άξονα της Δυτικής Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου υδατοδρομίου σε λίμνη (υδατοδρόμιο Ιωαννίνων). Το υδατοδρόμιο Ιωαννίνων θα αποτελέσει, όπως αναφέρθηκε, τον «οδηγό» για την αδειοδότηση υδατοδρομίων στις υπόλοιπες λίμνες ανά την Ελληνική Επικράτεια.

Χαιρετισμοί και βραβεύσεις

Ενδιαφέρουσα και συγκινητική στιγμή της πρώτης ημέρας στάθηκαν οι τιμητικές βραβεύσεις του χρυσού Ολυμπιονίκη της κωπηλασίας Στέφανου Ντούσκου, του χάλκινου Παραολυμπιονίκη της άρσης βαρών Δημήτρη Μπακοχρήστου, της Παραολυμπιονίκη της σφαιροβολίας Ανθής Λιάγκου, των προπονητών και σωματείων τους.

Χαιρετισμό στις εργασίες του Συνεδρίου απηύθυναν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος τόνισε ότι τα πορίσματα του συνεδρίου πρόκειται να διαβιβαστούν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου και δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, ενώ βίντεο-χαιρετισμούς απέστειλαν οι βουλευτές Χαρά Καφαντάρη και Γεώργιος Αρβανιτίδης, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης και οι Ευρωβουλευτές Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Έλενα Κουντουρά και Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος. Μήνυμα με ξεχωριστό νόημα για μελλοντικές συνεργασίες απέστειλαν η Κρατική εταιρεία διαχείρισης Εθνικών Πάρκων και άγριας ζωής της Φινλανδίας και η Κρατική Υπηρεσία διαχείρισης Δασών της Εσθονίας.

Σχετικά άρθρα

Προέχει του ποδηλατόδρομου το Προεδρικό Διάταγμα

Συντονιστής για την ανάπλαση των καμένων περιοχών ο Γ. Αμυράς

Νικητής από την καραμπόλα εδρών ο Ν. Έξαρχος – Εκτός Βουλής ο Γ. Αμυράς