ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πρώτα η κριτική, έπονται οι προτάσεις για τη ΔΕΥΑΙ

Προεκλογικές και για λίγους χαρακτηρίζει τις μειώσεις στα τιμολόγια ύδρευσης η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή», αφήνοντας γενικότερες αιχμές για τη λειτουργία της ΔΕΥΑΙ, χωρίς ωστόσο να επιλέγει να ανοίξει πλήρως τα χαρτιά της, καταθέτοντας πλήρεις προτάσεις για την επιχείρηση.

Αν και ο τίτλος του δελτίου τύπου είναι «Θέσεις και προτάσεις για τη ΔΕΥΑΙ» και τονίζεται εισαγωγικά πως η παράταξη αφήνει στο περιθώριο τις άγονες αντιπαραθέσεις και την μικροπολιτική, μόνο ένα μικρό μέρος αφορά πραγματικά θέσεις και προτάσεις, και αυτές μάλιστα σε αδρές γραμμές, καθώς σημειώνεται πως βρίσκεται στη διαδικασία εκπόνησης ολοκληρωμένου σχεδίου για τη μεγαλύτερη δημοτική επιχείρηση της πόλης, ώστε αυτή να ανακτήσει την οικονομική της ευρωστία, τη σχέση εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές και να επιτελέσει το σημαντικό έργο, που μπορεί και έχει ανάγκη η περιοχή.
Η πρόταση –αναφέρεται- θα παρουσιαστεί στο σύνολό της, προκειμένου να αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου με τους πολίτες το αμέσως επόμενο διάστημα. Βασικές αρχές της, ωστόσο, θα είναι η αξιοποίηση του επιστημονικού – στελεχιακού δυναμικού της ΔΕΥΑΙ, ο ορθολογισμός και η διαφάνεια σε όλες τις δαπάνες της επιχείρησης, η πραγματική μείωση των τιμολογίων μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη, μειώνοντας παράλληλα τις ανισότητες που υπάρχουν σήμερα, και ο σεβασμός στο περιβάλλον και στο προσωπικό.
Όλο το υπόλοιπο δελτίο τύπου αφορά σε κριτική για τη λειτουργία της ΔΕΥΑΙ, που δεν περιορίζεται μόνο στην πρόσφατη απόφαση για μείωση των τελών ύδρευσης-αποχέτευσης σε όσους πληρώνουν εμπρόθεσμα, αλλά φτάνει μέχρι τη λυματολάσπη, την επέκταση του βιολογικού και τη μίσθωση κτιρίων.
«Είναι δείγμα μιας ξεπερασμένης εποχής το γεγονός ότι, τη στιγμή που η λυματολάσπη “πνίγει” όχι μόνο τις εκτάσεις γύρω από τον βιολογικό καθαρισμό, αλλά και τον Καλαμά, η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ επαίρεται για τις μειώσεις στα τιμολόγια των συνεπών καταναλωτών. Μετατρέπει έτσι την επιχείρηση σε βραχίονα της προεκλογικής εκστρατείας της δημοτικής αρχής, αποφεύγει να παραθέσει στοιχεία για την πραγματική της οικονομική κατάσταση, ποιο είναι το ύψος των οφειλών, ποια τα έσοδα και οι δαπάνες της, ενώ αρέσκεται σε γενικόλογες και αυτάρεσκες ανακοινώσεις», αναφέρει και συνεχίζει: «Είναι καλοδεχούμενη κάθε μείωση στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΙ, ακόμη κι αν αυτή έρχεται λίγους μήνες πριν τις εκλογές και αφορά λίγους. Μόνο που απέχει πολύ από τις δεσμεύσεις της ίδιας της διοίκησης, αλλά και από τις ανάγκες της κοινωνίας. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να πιστέψει κανείς -όπως προκύπτει από τα λιγοστά στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση της δημοτικής αρχής- ότι το 70% των καταναλωτών της ΔΕΥΑΙ δεν ανταποκρίνεται με συνέπεια στις υποχρεώσεις του από άποψη! Μεταξύ των μη συνεπών καταναλωτών, υπάρχουν σίγουρα κι αυτοί που δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, εξαιτίας της κακής οικονομικής κατάστασής τους και της συρρίκνωσης του οικογενειακού τους εισοδήματος. Είναι αυτοί που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τη μείωση της τιμής του νερού. Η τελευταία απόφαση λοιπόν -κι εφόσον αυτή εφαρμοστεί στην πράξη- δεν επιτρέπει κανενός είδους πανηγυρισμούς. Ειδικά την στιγμή που η ΔΕΥΑΙ έχει ανοιχτά πολλά μέτωπα. Μέτωπο με τους εργαζόμενους, μέτωπο με τις καθυστερήσεις στα μεγάλα έργα, όπως αυτό της επέκτασης του βιολογικού, με τα μικρότερα έργα να προχωρούν μετ’ εμποδίων, μέτωπο με τις οφειλές που έχει δημιουργήσει και μέτωπο με τη διαφάνεια».
Και καταλήγει, σημειώνοντας ότι η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» θεωρεί ότι η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ οφείλει να απαντήσει στους δημότες για το κόστος των μισθωμένων κτιρίων της επιχείρησης, που επί μήνες μένουν κλειστά, καθώς και για τη διαδικασία, με την οποία προχωρά η ανακαίνιση και διαμόρφωσή τους.

Σχετικά άρθρα

Διακοπή νερού στην πόλη την Τρίτη

Ηπειρωτικός Αγών

Ικανοποίηση για τη χρηματοδότηση μεταστέγασης των Πειραματικών Σχολείων

O Άρης Μπαρτζώκας νέος Γραμματέας της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή»