ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Από παράταση σε παράταση, καθώς τα προκάτ καθυστερούν

Συστεγαζόμενα για μία ακόμη σχολική χρονιά θα μείνουν το 1ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων και το Σχολείο Αναπήρων Παίδων, καθώς δε θα έχουν ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο οι εργασίες στις προκάτ αίθουσες στον χώρο του παλιού «Χατζηκώστα» και ως εκ τούτου θα λειτουργήσουν εκ νέου στην Καπλάνειο Σχολή και στο κτίριο της ΕΛΕΠΑΠ, αντίστοιχα.

Το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων, στη διά περιφοράς συνεδρίασή του την ερχόμενη Παρασκευή, αναμένεται να εγκρίνει την απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής
Παιδείας για παράταση συστέγασης του 1ου Νηπιαγωγείου Ιωαννίνων με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων στο Καπλάνειο, τακτοποιώντας το τυπικό μέρος της υπόθεσης. Η παράταση αφορά το σχολικό έτος 2021-2022, με την ελπίδα ότι στο μεσοδιάστημα οι εργασίες θα ολοκληρωθούν και θα γίνει η μεταφορά πριν εξαντληθεί ο διαθέσιμος χρόνος.
Σε ό,τι αφορά την ουσία, το έργο της δημιουργίας της νέας σχολικής μονάδας έχει ολοκληρωθεί κατά το ήμισυ. Στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας που είχε υπογραφεί, η περιφέρεια Ηπείρου ολοκλήρωσε τη θεμελίωση και την τοποθέτηση των δύο προκατασκευασμένων κτιρίων, εμβαδού 210 τετραγωνικών μέτρων το καθένα, τα οποία φαίνεται να ικανοποιούν πλήρως τις ανάγκες για τη στέγαση του 1ου Νηπιαγωγείου και του Σχολείου Αναπήρων Παίδων. Η μπάλα βρίσκεται, πλέον, στο γήπεδο του δήμου Ιωαννιτών, ο οποίος έχει αναλάβει να κατασκευάσει την περίφραξη, να προχωρήσει στην διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, στη σύνδεση με το αποχετευτικό δίκτυο και στην ηλεκτροδότηση των κτισμάτων. Όπως φαίνεται, θα απαιτηθεί και μια ακόμη εργολαβία για ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, ώστε το κτίριο να είναι λειτουργικό, ενώ μέριμνα πρέπει να υπάρξει και για την προμήθεια του υλικοτεχνικού εξοπλισμού.
«Οι οικίσκοι τοποθετήθηκαν, όπως και οι σκεπές και οι ψευδοροφές. Καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια. Αν είμαστε έτοιμοι, θα φροντίσουμε να μεταφερθούν άμεσα», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Παιδείας Ιωάννης Αϊβατίδης, σημειώνοντας πως ειδικά για το 1ο Νηπιαγωγείο δεν υπάρχει πρόβλημα από τη συστέγαση στο Καπλάνειο, αφού έχουν οριοθετηθεί από τις προηγούμενες χρονιές οι χώροι για τη λειτουργία των τριών τμημάτων με 41 μαθητές. Σε ό,τι αφορά το Ειδικό Νηπιαγωγείο, που λειτουργεί με δύο τμήματα με εννέα νήπια, και το Ειδικό Δημοτικό που έχει τρία τμήματα με δέκα μαθητές, υπενθύμισε πως είχε προταθεί η λύση της μεταφοράς στο σχολικό κτίριο στην Περίβλεπτο, αλλά αντέδρασαν οι γονείς λόγω του ότι είναι μακριά από τον αστικό ιστό και νοσοκομείο.

Καθυστερεί και το Νηπιαγωγείο στους πρώην στρατιωτικούς φούρνους

Το κουδούνι δεν αναμένεται να χτυπήσει με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ούτε στο 34ο νηπιαγωγείο στους πρώην στρατιωτικούς φούρνους, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί πλήρως οι εργασίες και ο εξοπλισμός.
Το έργο της ανέγερσης νέου νηπιαγωγείου είναι ενταγμένο από την προηγούμενη δημοτική αρχή στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020», στον άξονα προτεραιότητας «Ενίσχυση υποδομών εκπαίδευσης, υγείας και πρόνοιας», με προϋπολογισμό 1,9 εκ. ευρώ.
Το έργο αφορά την ανέγερση κτιρίου επιφάνειας 654,84 μ2, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου επιφάνειας 367,14 μ2, και την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού για την πλήρη λειτουργία του νηπιαγωγείου. Στο ισόγειο θα χωροθετηθούν δυο κύριες αίθουσες, αίθουσα ανάπαυσης, χώρος υποδοχής γονέων και νηπίων, γραφείο νηπιαγωγών, W.C. ενηλίκων, W.C. ΑμεΑ, χώρος τραπεζαρίας με μικρό τμήμα κουζίνας και αίθουσα πολλαπλών δραστηριοτήτων, ενώ στον 1ο όροφο θα υπάρχουν αποθήκη, χώρος μηχανολογικών εγκαταστάσεων, λεβητοστασίου κ.λπ.

Σχετικά άρθρα

Μόνο το Σχολείο Αναπήρων Παίδων χωράει στα προκάτ

Αποστόλης Τζελέτας

Θα δώσουν λύσεις, αλλά οι ανάγκες παραμένουν

Γεωργία Χαλάτση

Χώρο για να… ανασάνει ζητά το Σχολείο Αναπήρων Παίδων

Γεωργία Χαλάτση