ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μόνο το Σχολείο Αναπήρων Παίδων χωράει στα προκάτ

Μόνο για τις ανάγκες στέγασης του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Σωματικά Αναπήρων Παίδων (Σ.Α.Π.) Ιωαννίνων θα διατεθούν τελικά οι δύο οικίσκοι, που τοποθετήθηκαν στον χώρο του παλαιού νοσοκομείου «Χατζηκώστα», με το 1ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων να παραμένει συστεγαζόμενο με το 1ο Δημοτικό Σχολείο στο κτήριο του Καπλάνειου.

Την απόφαση αυτή έλαβε η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας την περασμένη Παρασκευή, αξιολογώντας τα δεδομένα που έχουν προκύψει με το μαθητικό δυναμικό των δύο σχολείων, αλλά και το ότι η συνύπαρξή τους στα προκάτ κτήρια δε φαίνεται και τόσο λειτουργική σε σχέση με το πώς είχε σχεδιαστεί αρχικά.
Η απόφαση ως προς τη μετεγκατάσταση του Σχολείου Αναπήρων Παίδων από τις εγκαταστάσεις της ΕΛΕΠΑΠ στον νέο χώρο ήταν ομόφωνη, καθώς άπαντες αναγνώρισαν ότι τα παιδιά αυτά έχουν προτεραιότητα, αλλά και το ότι απαιτείται το σύνολο του χώρου, προκειμένου να καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες των ειδικών σχολείων, που απαιτούν πολλαπλάσιους χώρους από τα υπόλοιπα Δημοτικά, γιατί αυτό επιβάλλει η εξατομικευμένη παιδαγωγική υποστήριξη των μαθητών ΑμΕΑ (τάξεις των 3-4 μαθητών, χώροι εξατομικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης κ.λπ).
Ωστόσο, κατά πλειοψηφία (4-3) ήταν η απόφαση παράτασης της συστέγασης του 1ου Νηπιαγωγείου, με τη διαφωνία να έχει περισσότερο σημασία ως καταγραφή της θέσης ότι πρέπει να βρεθεί ένας χώρος, που να εξασφαλίζει την αυτόνομη λειτουργία του νηπιαγωγείου, όπως όταν στεγαζόταν στο κτήριο του Παπαζόγλειου.
Σε γενικές γραμμές, πάντως, υπήρξε συναινετική διάθεση απ’ όλες τις πλευρές, στην κατεύθυνση ότι τα σχολεία δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, ούτε κανένας από την εκπαιδευτική κοινότητα έχει δικαίωμα να φέρεται ως «ιδιοκτήτης», αν και η συνύπαρξη του 1ου Νηπιαγωγείου και του 1ου Δημοτικού παραμένει ένα «αγκάθι», με δεδομένο ότι και η διευθέτηση των χώρων δεν ήταν η βέλτιστη τα προηγούμενα χρόνια.
«Με καλή διάθεση όλα λύνονται. Μπορούμε να συμβιώσουμε, αλλά πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η παράταση της στέγασης είναι μια λύση ανάγκης. Το ιδανικό θα ήταν το Νηπιαγωγείο να έχει το δικό του κτήριο, να είναι αυτόνομο, αλλά θα προσπαθήσουμε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση», ανέφερε στον «Η.Α» η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μελίνα Κολόκα, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία αντιδικία, με δεδομένο , άλλωστε, ότι πολλά από τα παιδιά που είναι σήμερα στο Δημοτικό, μέχρι πρότινος ήταν στο Νηπιαγωγείο.
Την άποψη ότι το προσωρινό δεν πρέπει να γίνει μόνιμο, εκφράζει και η Ένωση Γονέων Μαθητών του Δήμου Ιωαννιτών. «Εκτιμούμε ότι τα προβλήματα τέτοιου είδους μπορούν να λυθούν με διάλογο και συνεννόηση μέσα στην εκπαιδευτική κοινότητα, χωρίς όμως υποχώρηση από τη διεκδίκηση ολοκληρωμένων λύσεων, από την πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι προσωρινοί συμβιβασμοί που αποσκοπούν να λύσουν οξυμένα προβλήματα σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να θεωρούνται μόνιμες λύσεις», σημειώνει σε ανακοίνωσή της.
Αυτό, βέβαια, που πρέπει να γίνει είναι ένας καλύτερος διαμοιρασμός των χώρων στο Καπλάνειο, καθώς η παραχώρηση αιθουσών για το Νηπιαγωγείο στον 1ο όροφο δεν ήταν λειτουργική, με δεδομένο ότι οι τουαλέτες ήταν στο ισόγειο, ενώ υπήρχε και γειτνίαση με αίθουσες του Δημοτικού.
«Το 1ο Νηπιαγωγείο χρειάζεται δύο αίθουσες, έναν βοηθητικό χώρο (διαλείμματα, ξεκούραση, εκδηλώσεις κ.λπ.) και ένα γραφείο εκπαιδευτικών. Στο Καπλάνειο μπορούν να βρεθούν αυτοί οι χώροι και συμφωνούμε με το έγγραφο του 1ου Δημοτικού ότι πρέπει να γίνει μια νέα διευθέτηση των χώρων του συγκροτήματος και να καταλήξουν οι αρμόδιοι πού θα είναι το Δημοτικό και πού το Νηπιαγωγείο. Φυσικά, τα τμήματα του Νηπιαγωγείου και οι πρώτες τάξεις πρέπει να είναι σε ισόγειες αίθουσες για λόγους που όλοι κατανοούμε», σημειώνει η Ένωση Γονέων και καταλήγει ζητώντας από τη δημοτική αρχή να εκπονήσει, να διεκδικήσει και να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σχολικής στέγης.

Σχετικά άρθρα

«Υπάρχουν κενά» καταγγέλλει η Ένωση Γονέων Μαθητών

Εκ νέου πρόεδρος στην Ένωση Γονέων Μαθητών ο Τάσος Τόκας

«Κοινό μυστικό» η στρατολόγηση μαθητών από οπαδικούς συνδέσμους