ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Άλλοι εμβολιάστηκαν, άλλοι σε άδεια και ελάχιστοι σε αναστολή

Ελάχιστοι είναι οι εργαζόμενοι των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία της Ηπείρου που τίθενται σε καθεστώς αναστολής από την εργασία τους, στο πλαίσιο της εφαρμογής της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.

Στην ουσία μιλάμε για τέσσερις μόλις περιπτώσεις, καθώς από όσους δεν είχαν ήδη εμβολιαστεί με προσωπική τους απόφαση το προηγούμενο διάστημα, αρκετοί το έπραξαν στο πλαίσιο της υποχρεωτικότητας, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις εργαζόμενων που βρίσκονται σε καθεστώς άδειας –κανονικής ή αναρρωτικής- και η εφαρμογή του μέτρου της αναστολής θα ισχύσει με την επιστροφή τους στην εργασία.
Και οι τέσσερις περιπτώσεις αφορούν δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου. Όπως έκανε γνωστό η πρόεδρος Μαρία Τσολάκη, σε αναστολή θα τεθούν τρεις επικουρικοί εργαζόμενοι στη Μονάδα ΑμεΑ Ιωαννίνων και μία μόνιμη υπάλληλος στη Μονάδα ΑμεΑ Φιλιατών, όπου υπάρχει και μία ακόμη ανεμβολίαστη εργαζόμενη, η οποία, όμως, βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια.
«Είμαστε πολύ καλά και ελεγχόμενα», ανέφερε η κ. Τσολάκη, σημειώνοντας ότι η εφαρμογή της υποχρεωτικότητας δεν άλλαξε καταλυτικά τα δεδομένα σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Όπως εξήγησε, μόνο δύο εργαζόμενοι εμβολιάστηκαν επιπλέον, καθώς όλοι οι άλλοι είχαν ήδη εμβολιαστεί νωρίτερα. Κάτι που η ίδια απέδωσε στο ότι είχε γίνει μια αναλυτική διαδικτυακή ενημέρωση με τη συμμετοχή της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων Σταυρούλας Τσιάρα, η οποία απάντησε σε ερωτήματα και απορίες, συμβάλλοντας στο να καμφθούν οι όποιες ενστάσεις. Σε σχέση με τους εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί, απέδωσε το γεγονός σε φοβίες από θέματα υγείας.
Θετικό είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν προβλήματα λειτουργίας των μονάδων ΑμεΑ, καθώς η διοίκηση είχε ήδη μεριμνήσει για την εξασφάλιση επιπλέον προσωπικού μέσω του προγράμματος 55-67 ετών, ενώ αναμένεται και η αναπλήρωση με επιπλέον θέσεις από το υπουργείο Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Καμία απόφαση αναστολής δεν προκύπτει στην παρούσα χρονική στιγμή στο Γηροκομείο «Ζωσιμάδες» και στον Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας, αν και παραμένουν πέντε ανεμβολίαστοι σε σύνολο 75 εργαζόμενων. Ωστόσο, και οι πέντε βρίσκονται σε αναρρωτικές άδειες.
Λόγω του μέτρου της υποχρεωτικότητας εμβολιάστηκαν πέντε εργαζόμενοι, ανάμεσά τους και ο διευθυντής του Γηροκομείου Πέτρος Τσόδουλος, «κάνοντας υπακοή στον Επίσκοπο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υπέρ του εμβολιασμού, λέγοντας ότι δε θα χρειαζόταν η υποχρεωτικότητα, αν όλοι έδειχναν υπευθυνότητα, τάχθηκε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Ανταμώματος των Βελλαϊτών. Αφού ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρχε επιλογή από την πλευρά της Μητρόπολης για την τήρηση των αποφάσεων της κυβέρνησης, έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους εξακολουθούν να μένουν ανεμβολίαστοι και κυρίως σε εκείνους που αμφισβητούν τις εντολές των επιστημόνων, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
«Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε αυτό που λέει ο νόμος, διότι διαφορετικά τα πρόστιμα είναι όχι βαριά, ασήκωτα. Και δεν μπορούμε να μπούμε σε τέτοια περιπέτεια, ούτε να εκθέσουμε τους ανθρώπους και την υγεία τους, ούτε και σε οικονομικές περιπέτειες που θα οδηγήσουν σε κλείσιμο του Γηροκομείου. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να πληρώνουμε διακοσαριές χιλιάδες πρόστιμα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι είναι μια ευκαιρία να πούμε στους ανθρώπους να πάνε να εμβολιαστούν. Δυστυχώς δεν έχουμε άλλα μέσα προστασίας πέρα από τη μάσκα, τις αποστάσεις και το εμβόλιο. Μακάρι να φωτίσει ο Θεός τους επιστήμονες να βρουν φάρμακα για την ίαση και αυτής και άλλων ασθενειών. Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, ανάλογα και με τη θέση ευθύνης που βρίσκεται, και να κάνει αυτό που είναι το πρέπον για να φυλάξει τον εαυτό του και τους άλλους. Δυστυχώς υπάρχει αντίληψη ότι θα πρέπει να υπάρχει κάποιος να μας τα επιβάλλει. Και μετά, όταν μας τα επιβάλλει, επαναστατούμε. Δε χρειάζεται να μας επιβάλλει κανείς τίποτα. Χρειάζεται να επιστρατεύσουμε τη λογική μας, την υπευθυνότητά μας και ο καθένας μας να προστρέξει σε όλους τους δυνατούς τρόπους προστασίας. Ότι υπάρχουν άνθρωποι που, ενώ έχει πεθάνει εκατομμύρια κόσμος, λένε ότι δεν υπάρχει κορωνοϊός, δε χρειάζεται να φοράμε μάσκα, ότι η μάσκα γελοιοποιεί το ανθρώπινο πρόσωπο κ.λπ., λένε πράγματα που είναι απαράδεκτα και επικίνδυνα, και δυστυχώς παίρνουν ανθρώπινες ζωές πάνω τους. Είναι εγκληματικό. Μέγιστο δώρο είναι το δώρο της ζωής και δεν παίζουμε με το δώρο της ζωής».

Σχετικά άρθρα

Επίσκεψη Σ. Μαρκούλα στον Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Ενίσχυση της Μητρόπολης Ιωαννίνων με 17 κληρικούς