ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Υποβοηθητικός ο ρόλος των δήμων στους κατ’ οίκον εμβολιασμούς

Με όποιες δυνατότητες έχουν, συμβάλλουν οι δήμοι στη διαδικασία των κατ’ οίκον εμβολιασμών, που αφορούν σε πολίτες, οι οποίοι είναι κατάκοιτοι ή ανήμποροι να μετακινηθούν στα κέντρα εμβολιασμού.

Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει και στην Ήπειρο, με ορισμένους δήμους να έχουν ενεργοποιηθεί είτε για τη μεταφορά των πολιτών σε εμβολιαστικά κέντρα, είτε ακόμη και αναλαμβάνοντας να συγκεντρώσουν τα αιτήματα των πολιτών, προκειμένου σε συνεννόηση με τις υγειονομικές αρχές να κλειστούν τα αντίστοιχα ραντεβού, να ομαδοποιηθούν και να γίνουν οι εμβολιασμοί από κλιμάκια που συγκροτούνται.
Κάθε πολίτης μπορεί μόνος του ή μέσω του θεράποντος ιατρού να κλείσει το ραντεβού, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι δήμοι συγκεντρώνουν τα απαραίτητα στοιχεία (όνομα, διεύθυνση, τηλέφωνα και ΑΜΚΑ), όπως εξήγησε ο υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Νικόπουλος.
Μάλιστα, σε ό,τι αφορά την περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων, έχουν γίνει περί τα 50 αιτήματα και έχουν ήδη εμβολιαστεί περισσότεροι από τους μισούς, καθώς εξαντλήθηκαν προσωρινά τα μονοδοσικά εμβόλια της εταιρίας Johnson&Johnson, αλλά γίνεται νέα προμήθεια.
Για τη διευκόλυνση της διαδικασίας, ο κ. Νικόπουλος ζήτησε από τους εμπλεκόμενους να προσδιορίζουν τον τόπο κατοικίας με ακρίβεια, προκειμένου να γίνεται η διαχείριση των κλιμακίων, στα οποία συμμετέχουν και γιατροί από τα περιφερειακά ιατρεία.
Βέβαια, η διαδικασία δεν είναι ξεκάθαρη, με αποτέλεσμα υπηρεσίες των δήμων να βρεθούν εξ απροόπτου. Αυτό προκύπτει και από τις δηλώσεις του κ. Νικόπουλου, σημειώνοντας πως το αν οι υπηρεσίες των δήμων μπορούν να εμπλακούν στην διαδικασία των ραντεβού (δηλ. να εξυπηρετήσουν τους πολίτες κλείνοντας για εκείνους ραντεβού), είναι στη δική τους ευχέρεια. Από την άλλη πλευρά όμως, φαίνεται δύσκολο οι υπηρεσίες να ζητούν στοιχεία, όπως π.χ. τους κωδικούς του taxisnet, προκειμένου να κλείσουν ραντεβού.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, φαίνεται πως απαιτείται μια συνεννόηση και προσωπική επικοινωνία υπηρεσιών με τον ΕΟΔΥ ή άλλες υγειονομικές υπηρεσίες.
«Εμάς δε μας αφορά ποιος θα κλείσει το ραντεβού. Είτε ο πολίτης μόνος του ή με τον θεράποντα γιατρό, είτε μπορεί να τον εξυπηρετήσει η κοινωνική δομή του δήμου, δε μας απασχολεί. Θα ήταν μάλιστα ευχής έργον, γιατί έχουμε πει ότι σε αυτή την προσπάθεια δε μένει κανείς έξω. Εμείς κοιτάζουμε το άτομο και τη διεύθυνση κατοικίας», σημείωσε ο κ. Νικόπουλος, επισημαίνοντας ότι τα κλιμάκια θα επικοινωνήσουν με τον πολίτη για περισσότερες λεπτομέρειες.

Σχετικά άρθρα

Κινητές Μονάδες Υγείας σύντομα και στην Ήπειρο

Σε φάση αναδιοργάνωσης και ενίσχυσης

Γεωργία Χαλάτση

Υποσχέσεις για ενίσχυση με προσωπικό από Σεπτέμβριο