ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Τσούφλειο Φαρμακείο: Πρωτοβουλία για να “σβήσει” τις φθορές του χρόνου

Τη διατήρηση του κτιρίου του Τσούφλειου Φαρμακείου στον χρόνο θέλει να εξασφαλίσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τσεπελόβου «Αναστάσιος Τσούφλης», με τα μέλη του να έχουν αναλάβει μια σημαντική πρωτοβουλία το τελευταίο διάστημα.

Με δεδομένο πως το κτίριο, σήμα κατατεθέν στην κεντρική πλατεία του Τσεπελόβου, έχει αρχίσει να παρουσιάζει στατικά προβλήματα, με τον χρόνο να αφήνει τα σημάδια του, αποφασίστηκε να ξεκινήσει μια προσπάθεια αναστήλωσης. Και το πρώτο βήμα ήταν η εκπόνηση μιας μελέτης, η οποία ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες. Μετά την αρχική αποτύπωση, το κόστος της οποίας καλύφθηκε με δωρεά της οικογένειας Αχιλλέα και Αλίκης Φλώρου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τσεπελόβου εξασφάλισε τη χρηματοδότηση της οριστικής μελέτης στερέωσης και αποκατάστασης από το Ριζάρειο Ίδρυμα.
Η μελέτη, την οποία εκπόνησαν η αρχιτέκτονας Φωτεινή Μπέλιου, ο πολιτικός μηχανικός Βασίλης Κασίμης, ο σχεδιαστής Κώστας Ζήκας και ο τοπογράφος μηχανικός Κωνσταντίνος Μασαλάς του γραφείου μελετών ANAX Group, παραδόθηκε ήδη στον δήμο Ζαγορίου και την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων προς έγκριση. Το επόμενο βήμα θα είναι η ένταξη σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
«Περιμένουμε την έγκριση της μελέτης από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και στη συνέχεια θα πιέσουμε για να εξασφαλιστεί και η χρηματοδότηση του έργου. Η προσπάθεια μας για την προστασία και ανάπτυξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς θα συνεχιστεί», δήλωσε στον Η.Α. ο πρόεδρος του συλλόγου Δημήτρης Ιωαννίδης.
Το Τσούφλειο φαρμακείο ιδρύθηκε, όπως αναγράφεται στην προμετωπίδα του, το 1874 από τον μεγάλο εθνικό ευεργέτη Αναστάσιο Τσούφλη, ο οποίος ξενιτεύτηκε με τον αδελφό του στη Μολδαβία και απέκτησε τεράστια περιουσία, την οποία και δώρισε ολόκληρη στο ελληνικό κράτος. Στη γενέτειρά του, το Τσεπέλοβο, έκτισε και χρηματοδότησε τη λειτουργία φαρμακείου, το οποίο αργότερα λειτούργησε ως ταχυδρομείο.
Το κτίριο ανήκει στον δήμο Ζαγορίου και έχει παραχωρήσει τη χρήση του στον Πολιτιστικός Σύλλογος Τσεπελόβου «Αναστάσιος Τσούφλης», ο οποίος λειτουργεί τον επάνω όροφο ως Δημοτική Πινακοθήκη με έργα του Τσεπελοβίτη Πέτρου Παπαβασιλείου, ενώ στο ημιυπόγειο φιλοξενείται μόνιμη έκθεση σύγχρονης φωτογραφίας. Στον αύλειο χώρο του Τσούφλειου βρίσκεται το ταφικό μνημείο του ποιητή Ιωάννη Βηλαρά (1771-1823), ο οποίος τελείωσε τη ζωή του στο Τσεπέλοβο.
Η στερέωση και αποκατάσταση του κτιρίου δε θα επιφέρει κάποια αλλαγή χρήσης, καθώς στις προθέσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου είναι να συνεχίσει να λειτουργεί την πινακοθήκη με τους 17 πίνακες που δώρισε ο Πέτρος Παπαβασιλείου και την έκθεση φωτογραφίας.

Σχετικά άρθρα

Κάνουν βόλτες τα βόδια και οι αγελάδες στο Τσεπέλοβο

Αποστόλης Τζελέτας