ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προχωρά ο διαγωνισμός, δεν βρέθηκε η «χρυσή τομή»

Τον δρόμο της δημοπράτησης παίρνει η διαδικασία της δοκιμαστικής λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης, καθώς και η μεταφορά των αποβλήτων και του υπολείμματος, μετά την έγκριση της μελέτης και των όρων δημοπράτησης για την ανάθεση της υπηρεσίας «Δοκιμαστική λειτουργία και συντήρηση Σ.Μ.Α. Ηπείρου, Μεταφορά Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) και υπολείμματος της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηπείρου».

Μετά τις αρχικές αντιπαραθέσεις και διαφωνίες επί της μελέτης και των όρων δημοπράτησης, ακολούθησε μια προσπάθεια διαλόγου και συνεννόησης μεταξύ των αιρετών της Ηπείρου, που φαινόταν να έχει αποτελέσματα.

Ωστόσο, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων το μεσημέρι της Τετάρτης, η έγκριση της μελέτης έγινε από την πλειοψηφία και συνοδεύτηκε από την αποχώρηση των εκπροσώπων του δήμου Ιωαννιτών, των αντιδημάρχων Γ. Αρλέτου και Β. Βλέτσα, ενώ αρνητική είναι η θέση δημάρχου Κ. Τζουμέρκων Χρ. Χασιάκου και του δημάρχου Ζίτσας Μ. Πλιάκου, ο οποίος μάλιστα εξέδωσε και μια σκληρή ανακοίνωση.

«Σήμερα αποδεικνύεται περίτρανα πως οι διαμαρτυρίες και διαφωνίες που εκφράζαμε μήνες τώρα για τη λειτουργία των Σ.Μ.Α., όπως δρομολογείται από τη Διοίκηση του Συνδέσμου, είχαν βάση και περιεχόμενο και δεν πρόκειται για εμμονική συμπεριφορά όπως μας έχουν κατηγορήσει. Η μελέτη και οι όροι δημοπράτησης που μας ζητήθηκε να εγκρίνουμε σε μια τόσο σημαντική από άποψη θεμάτων συνεδρίαση η οποία πραγματοποιήθηκε εν μέσω θέρους μας βρίσκει κάθετα αντίθετους καθώς δεν αλλάζει τίποτε προς όφελος των δημοτών. Και σα να μην έφτανε αυτό φορτώνει τους Δήμους με το κόστος λειτουργίας δέκα επιπλέον φορτηγών του αναδόχου, όταν ήδη οι Σ.Μ.Α. στον εξοπλισμό τους διαθέτουν 12 ολοκαίνουργια φορτηγά. Εδώ λοιπόν γεννιούνται εύλογα ερωτηματικά και απορίες που χρήζουν απαντήσεων από τους εμπλεκόμενους φορείς», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο κ. Πλιάκος και προσθέτει πως το ετήσιο κόστος θα ανέλθει της διαχείρισης των απορριμμάτων θα ανέλθει σε 7 εκ. και όχι τα 3,5 εκ, με τον ίδιο να εκτιμά πως θα μπορούσε να μειωθεί αισθητά αν δινόταν η δυνατότητα σε όσους δήμους μπορούν, να λειτουργήσουν τους Σ.Μ.Α. με δικό τους προσωπικό.

«Ήρθε επιτέλους η ώρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του για το κόστος που θα πληρώσουν οι Ηπειρώτες για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Καλούμε Περιφέρεια και βουλευτές να δώσουν απαντήσεις. Εμείς στο μερίδιο που μας αναλογεί αναλάβαμε την ευθύνη και το κόστος των μέχρι τώρα αποφάσεών μας. Τελικός και μοναδικός κριτής είναι οι Ηπειρώτες», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα

Αναβολή αποφάσεων, λόγω έλλειψης απαρτίας

Γεωργία Χαλάτση

Συμβολική κατάληψη, πριν τη συγκέντρωση

Ηπειρωτικός Αγών

Ιδιώτες με το τέλος της δοκιμαστικής λειτουργίας