ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Εμβολιασμοί με καθυστέρηση στις δομές προσφύγων

Με καθυστέρηση ξεκινά και στα Γιάννενα η διαδικασία του εμβολιασμού των προσφύγων και μεταναστών, που φιλοξενούνται στις δομές της Αγίας Ελένης και του Κατσικά, σε συνεργασία των διοικήσεων των δομών, με τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ωστόσο, ένας μικρός αριθμός εκτιμάται ότι τελικά θα εμβολιαστεί. Κι αυτό γιατί ένα μεγάλο μέρος των φιλοξενούμενων ήδη νόσησε το προηγούμενο διάστημα, καθώς, παρά τα μέτρα προστασίες και τις συνεχείς ενημερώσεις, δεν κατέστη δυνατόν να αποφευχθούν οι συρροές κρουσμάτων.

Οι εμβολιασμοί στους πληθυσμούς των προσφύγων και μεταναστών που διαβιούν στην χώρα μας, έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο περίπου μήνες, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ελευθερίας» και «Γαλάζιας Ελευθερίας», που αφορά τα νησιά.

Πλέον, σειρά παίρνουν και οι ηπειρωτικές περιοχές και σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Αϊβατίδης, την Παρασκευή θα γίνουν περί του 140 εμβολιασμούς στην δομή του Κατσικά, ενώ θα προηγηθούν εμβολιασμοί στη δομή της πρώην Παιδόπολης «Αγία Ελένη». Σε ό,τι αφορά τον Κατσικά, διαβιούν περί τους 1100 πρόσφυγες και μετανάστες, με 500 περίπου άτομα να έχουν νοσήσει το προηγούμενο διάστημα, οπότε για τους περισσότερους δεν απαιτείται εμβολιασμός. Επίσης, περίπου 500 είναι τα παιδιά, τα οποία και δεν εμβολιάζονται ακόμη. «Στόχος είναι να χτιστεί το τείχος ανοσίας και εντός των δομών», σημείωσε ο κ. Αϊβατίδης.

Υψηλότερος κίνδυνος μόλυνσης, αλλά όχι προτεραιότητα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του online περιοδικού Solomon, που ασχολείται με θέματα προσφύγων και μεταναστών, επιστημονική έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στους ανθρώπους σε κίνηση κατά το πρώτο εννιάμηνο της πανδημίας (Φεβρουάριος-Νοέμβριος 2020) διαπίστωσε πως ο κίνδυνος μόλυνσης από Covid-19 στους καταυλισμούς προσφύγων στην Ελλάδα ήταν 2,5 έως 3 φορές υψηλότερος σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Εξαιρετικά υψηλός κίνδυνος μόλυνσης από Covid-19 διαπιστώθηκε στα ΚΥΤ των νησιών και στο ΚΥΤ Φυλάκιο (Έβρος), τη στιγμή που, κατά το εξεταζόμενο διάστημα, σε τουλάχιστον έξι από τα επτά ΚΥΤ (85.7%) και 18 από τις 32 δομές της ενδοχώρας (56.3%) σημειώθηκε τουλάχιστον ένα περιστατικό έξαρσης των κρουσμάτων.

Τον Οκτώβριο του 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε μια οδηγία στην οποία οι πρόσφυγες αναφέρονται ρητά ως ομάδα προτεραιότητας στον σχεδιασμό εκστρατειών εμβολιασμού.

Και από τον Φεβρουάριο του 2021, χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Σερβία εξέφρασαν επίσημα την πρόθεσή τους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο να προτεραιοποιηθούν στις εθνικές εμβολιαστικές τους εκστρατείες.

Όχι όμως και η Ελλάδα, καθώς περίπου τον ίδιο καιρό η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, δήλωνε πως ο εμβολιασμός των αιτούντων άσυλο στις υπερκορεσμένες δομές της χώρας «δεν αποτελεί προτεραιότητα», με τη στάση της χώρας να χαρακτηρίζεται σε δημοσιεύματα ως “Greeks first” («Πρώτα οι Έλληνες»).

Προγραμματισμένος αρχικά να ξεκινήσει τον περασμένο Μάιο, ο εμβολιασμός στους προσφυγικούς καταυλισμούς ξεκίνησε τελικά στις αρχές Ιουνίου.

Ένα μεγάλο ζήτημα, ωστόσο, είναι ο εμβολιασμός όσων μεταναστών δε διαβιούν σε οργανωμένες δομές και δε διαθέτουν τα απαιτούμενα έγγραφα. Οι έλληνες πολίτες εμβολιάζονται μέσω ΑΜΚΑ, οι αιτούντες άσυλο εμβολιάζονται μέσω του Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ), ο οποίος εντάχθηκε πρόσφατα στη διαδικασία, ενώ για όσους δεν έχουν τίποτα από τα παραπάνω (π.χ. μετανάστες χωρίς χαρτιά, κάποιοι πολίτες τρίτων χωρών στα ΚΥΤ, ή οικονομικοί μετανάστες) θα δινόταν η δυνατότητα να αποκτήσουν έναν προσωρινό ΑΜΚΑ, για χρήση μόνο κατά τον εμβολιασμό: τον ΠΑΜΚΑ.

Ωστόσο, η σχετική ΚΥΑ ξεκαθαρίζει πως η έκδοσή του συνδέεται με ενέργειες της Υπηρεσίας Ασύλου και των φυλακών ή κέντρων κράτησης αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ), αποκλείοντας πρακτικά τους χιλιάδες αόρατους για το σύστημα του ΗΔΙΚΑ μετανάστες που βρίσκονται παράτυπα στην χώρα, οι οποίοι συχνά είναι εργάτες γης που ζουν σε επισφαλείς συνθήκες.

Σχετικά άρθρα

Σπίτι- σπίτι οι εμβολιασμοί στον Δήμο Δωδώνης

Προβληματίζουν οι μετακινήσεις λόγω εορτών

Εν αναμονή διευκρινίσεων για τη διά ζώσης λειτουργία τα πανεπιστήμια