ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Εν αναμονή διευκρινίσεων για τη διά ζώσης λειτουργία τα πανεπιστήμια

Δια ζώσης θα πραγματοποιηθούν τα μαθήματα και τα εργαστήρια στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας από την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους, αναμένονται ωστόσο οι ρυθμίσεις που αφορούν τον εμβολιασμό φοιτητών, τη διενέργεια τεστ για τους μη εμβολιασμένους, καθώς και τις επιπτώσεις για όσους δεν κάνουν ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Ο εμβολιασμός των πανεπιστημιακών αλλά και των φοιτητών είναι προϋπόθεση για την ασφαλή δια ζώσης επαναλειτουργία των πανεπιστημίων, με το υπουργείο αλλά και την Σύνοδο Πρυτάνεων να συγκλίνουν σε αυτό. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα γίνεται εμβολιασμός εντός των Ιδρυμάτων, όπως αρχικά είχε προταθεί. Το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει ζητήσει τη λειτουργία εμβολιαστικού κέντρου εντός της πανεπιστημιούπολης, καθώς και δυο κινητών εμβολιαστικών μονάδων σε Άρτα και Πρέβεζα. Το ζήτημα είναι να υπάρξει η αναγκαία στελέχωση από την πλευρά των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, είναι σημαντικό ο εμβολιασμός να ξεκινήσει νωρίς, τουλάχιστον από τις 20 Σεπτεμβρίου, προκειμένου με την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς να έχουν λάβει όλοι οι φοιτητές– που δεν το έχουν κάνει ακόμη– την πρώτη δόση.

Για του μη εμβολιασμένους και όσους δε σκοπεύουν να εμβολιαστούν, είναι υποχρεωτική η διενέργεια rapidή pcr τεστ, δύο φορές εβδομαδιαίως. Το προηγούμενο διάστημα, κλιμάκια του ΕΟΔΥ έκαναν τακτικούς ελέγχους στο πανεπιστήμιο, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί αυτό και τη νέα χρονιά.

Έτσι, το κόστος των τεστ, που ανέρχονται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 80 ευρώ μηνιαίως, θα καλούνται να το καταβάλλουν οι ίδιοι οι φοιτητές, γεγονός που προβληματίζει τη διοίκηση του πανεπιστημίου, ζητώντας, εφόσον μιλάμε για ένα μεγάλο αριθμό, να υπάρξει οικονομική κάλυψη από την πολιτεία.

Τέλος, αναμένονται οι αποφάσεις του υπουργείου σχετικά με το πώς θα γίνεται ο έλεγχος, αφού το πανεπιστήμιο, λόγω των προσωπικών δεδομένων, δεν μπορεί να γνωρίζει ποιοι φοιτητές του είναι εμβολιασμένοι ή μη, αλλά και το τι θα γίνει για όσους δεν είναι εμβολιασμένοι, αλλά και δεν κάνουν rapid test.

Σχετικά άρθρα

Εβδομάδα Γερμανόφωνου Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Με πολλαπλούς συμβολισμούς η Ολυμπιακή Φλόγα στο Πανεπιστήμιο

Γεωργία Χαλάτση

Φυσικό Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – «Ατυχής και επιζήμια» κάθε αναφορά περί κινδύνου κλεισίματος