ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προβληματίζουν οι μετακινήσεις λόγω εορτών

Οι μετακινήσεις λόγω των εορτών, σε συνδυασμό με τον χαμηλό ρυθμό πρώτης δόσης του εμβολιασμού, προβληματίζουν τις υγειονομικές αρχές της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της χώρας σε σχέση με την πορεία της πανδημίας το επόμενο διάστημα.

Το ρεκόρ θανάτων που σημειώθηκε την Τρίτη, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού και το μόνο θετικό φαίνεται πως είναι ο πολύ υψηλός ρυθμός εμβολιασμού με τρίτη δόση, όπως έχει διαφανεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Στον προβληματισμό που υπάρχει, παρόλο που στην περιοχή παρουσιάζεται μια σταθεροποίηση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων, έστω και στα υψηλά επίπεδα, αναφέρθηκε η αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου, εκτιμώντας πως, λόγω των εορτών, θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων. Σημείωσε δε πως και στην περιοχή μας έχουν αυξηθεί οι εμβολιασμοί τρίτης δόσης ενώ πολλοί είναι εκείνοι που προσέρχονται για πρώτη δόση. «Όχι βέβαια όσοι θα θέλαμε», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, στην «εξίσωση» μπαίνει και η ανοσοποίηση των παιδιών μικρότερης ηλικίας, καθώς από τις 22 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί των παιδιών 5 έως 11 ετών. Σε ολόκληρη τη χώρα θα λειτουργήσουν 75 εμβολιαστικά κέντρα σε πρώτη φάση, ένα εκ των οποίων στο Πανεπιστημιακά Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Στο ΠΓΝΙ θα υπάρχει ξεχωριστή εμβολιαστική γραμμή για τα παιδιά αυτής της ηλικίας, που θα λειτουργεί δύο φορές την εβδομάδα, εκτιμώντας ότι θα γίνονται περί τους 100 εμβολιασμούς εβδομαδιαίως. Προφανώς, αν η ζήτηση είναι μεγαλύτερη, θα υπάρξει τροποποίηση του προγράμματος ή και προσθήκη εμβολιαστικών κέντρων.

Οι εμβολιασμοί των παιδιών ξεκίνησαν ήδη από χθες σε άλλες περιοχές, με τη χώρα μας να έχει παραλάβει τις πρώτες 60.000 δόσεις παιδικών εμβολίων των εταιρειών Pfizer/BioNTec. Ήδη, από τις 10 Δεκεμβρίου, χιλιάδες γονείς επισκέπτονται την πλατφόρμα emvolio.gov.gr και κλείνουν ραντεβού εμβολιασμού κατά της Covid-19 για τα παιδιά τους και μέχρι το απόγευμα της Τρίτης ανέρχονταν σε 31.000.

Το εμβόλιο που γίνεται στα παιδιά, περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων και το σχήμα που εφαρμόζεται είναι δύο δόσεων με μεσοδιάστημα 21 ημέρες. Στην περίπτωση δε, που ένα παιδί έχει νοσήσει, το εμβόλιο χορηγείται μετά από τρεις μήνες.

Όσον αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως φαίνεται μετά από τη χορήγηση 11 εκατ. δόσεων παγκοσμίως, είναι ανάλογες των συνήθων εμβολίων. Δηλαδή, λίγος πυρετός ή τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει γνωμοδοτήσει θετικά και ομόφωνα για τον εμβολιασμό των παιδιών αυτής της ηλικιακής ομάδας. Η σύσταση διαμορφώθηκε στηριζόμενη στο ότι τα εμβόλια θα προσφέρουν στην προστασία των ίδιων των παιδιών, ενώ παράλληλα θα τα βοηθήσουν ανεμπόδιστα να παρακολουθήσουν την εκπαίδευση και όλες τις δραστηριότητες στην κοινότητα.

Επιπλέον, ο εμβολιασμός των παιδιών 5-11 ετών θα μειώσει και τη διασπορά του ιού στο περιβάλλον, προστατεύοντας έτσι έμμεσα και τα ευάλωτα άτομα που βρίσκονται γύρω τους, ενώ η αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων συντελεί σημαντικά στη μείωση των μεταλλάξεων του ιού.

Σχετικά άρθρα

Ένας απινιδωτής και ένας αναλυτής για το Κέντρο Υγείας Πραμάντων

4.114 τα κρούσματα στην Ήπειρο, 2.416 στα Γιάννενα

Ιχνηλάτηση τέλος, αν δεν παραταθούν οι συμβάσεις