ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Νέο «όχι» στον κόμβο του ΠΕΑΚΙ, παρά τη συνεργασία

Η μη πρόβλεψη υλοποίησης παρεμβάσεων που θα εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία και της πεζής μετακίνησης γενικότερα προβάλλεται από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020» ως η αιτία απόρριψης της χρηματοδότησης του ισόπεδου κυκλικού κόμβου στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων- Άρτας, στο ύψος του Πανηπειρωτικού, κάτι, όμως, που αμφισβητείται από τη δημοτική αρχή.

Από την πλευρά του δήμου τονίζεται ότι στην εγκεκριμένη μελέτη των περιβαλλοντικών όρων υπήρχε σαφής πρόβλεψη για το πώς θα γίνεται η κίνηση των πεζών. «Στους κλάδους του κόμβου δεν προβλέπονται διαβάσεις πεζών. Οι υφιστάμενες διαβάσεις καταργούνται και οι κινήσεις συστήνεται να αντικατασταθούν από πεζογέφυρες. Στην αρχή της περιφερειακής οδού υπάρχει ήδη κατασκευασμένη πεζογέφυρα, οπότε συστήνεται οι πεζοί να καθοδηγούνται προς αυτήν με εφαρμογή κιγκλιδωμάτων στην οριογραμμή του οδοστρώματος. Στην Ε.Ο συστήνεται η κατασκευή πεζογέφυρας, ώστε να μη διακοπεί η επικοινωνία του πανεπιστημιακού ιδρύματος με το Πανηπειρωτικό Αθλητικό Κέντρο Ανατολής», αναφέρεται.
Το βασικό ερώτημα, πέραν των όσων επικαλούνται οι δύο πλευρές, είναι γιατί το ζήτημα αυτό δε «θεραπεύτηκε» από τη στιγμή που βρίσκονταν σε συνεργασία μετά την πρώτη απόρριψη της πρότασης, λόγω έλλειψης περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Πρόθεση, πάντως, του δήμου Ιωαννιτών είναι να προχωρήσει στην κατασκευή του ισόπεδου κόμβου στο ΠΕΑΚΙ με ίδιους πόρους, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια για νέα πρόσκληση από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ.

Σχετικά άρθρα

Τρίτη και… φαρμακερή για κόμβο στο Πανηπειρωτικό

Αποστόλης Τζελέτας

Βλέπει ΕΣΠΑ ο κόμβος του Πανηπειρωτικού

«Δεν πιστεύω τίποτα χωρίς επίσημη ανακοίνωση»