ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Δεν πιστεύω τίποτα χωρίς επίσημη ανακοίνωση»

Σε ευθεία αμφισβήτηση της αναφοράς του περιφερειάρχη Ηπείρου για εξασφάλιση κονδυλίων 6,2 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Υποδομών για το τμήμα Πηγάδια- Γέφυρα Πλάκας της 2ης επαρχιακής οδού, προχώρησε ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος.

Αφού χαρακτήρισε αστεία την τακτική του κ. Καχριμάνη, που «όλως τυχαίως δέχεται ένα τηλέφωνο από κάποιον από την Αθήνα, ο οποίος, την ώρα που συζητάμε το θέμα το οποίο “καίει”, ξαφνικά μας δίνει ως ουρανοκατέβατος θεός τη λύση», αμφισβήτησε ότι βρέθηκαν τα χρήματα για το έργο, όπως είχε αναφέρει ο κ. Καχριμάνης στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Βουλής και βουλευτή Ιωαννίνων Κώστα Τασούλα. «Αμφισβητώ πλήρως ότι βρέθηκαν αυτά τα λεφτά, θεωρώ αναξιοπιστία αυτή τη συμπεριφορά και πάνω απ’ όλα, αν δε δω επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και για την Ιόνια Οδό και για τα 6,2 εκατ. ευρώ, δεν πιστεύω τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο, ο κ. Ριζόπουλος θέλησε να αιτιολογήσει την άρνησή του να ψηφίσει τον προϋπολογισμό, κάνοντας λόγο για μια «πελατειακή πλεκτάνη» και χαρακτηρίζοντάς τον αντιαναπτυξιακό, «που επαναλαμβάνει τη σοβιετικού τύπου λογική στην περιφέρεια Ηπείρου». «Φουσκώνουμε τον προϋπολογισμό, δεσμεύουμε την αγορά και τους ιδιώτες που εμπλέκονται με το κομμάτι της διανομής του χρήματος, ειδικά στις κατασκευές, παρουσιάζουμε ένα τεχνικό πρόγραμμα ως βασικό και για να μπορούμε να τους κρατάμε δέσμιους μέχρι τις επόμενες εκλογές, ουσιαστικά το επαναλαμβάνουμε κάθε χρόνο», σημείωσε.

Ο κόμβος του Πανηπειρωτικού και οι υπόλοιποι

Το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης αφιερώθηκε στους κυκλικούς κόμβους, με αφορμή και την πρόσφατη συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της περιφέρειας, όπου ήρθε προς γνωμοδότηση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον κόμβο στο Πανηπειρωτικό.
Τον τόνο έδωσε αρχικά ο εκπρόσωπος τύπου των «Οριζόντων Ηπείρου» Φίλιππος Παππάς, ο οποίος μίλησε για ασυντόνιστη διαχείριση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του δήμου Ιωαννιτών από διαφορετικούς διοικητικούς και πολιτικούς φορείς, που έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Όπως είπε, παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του λεκανοπεδίου, αντί να διαμορφώνουν συνθήκες βελτίωσης της οδικής ασφάλειας, έχουν δημιουργήσει και νέα επικίνδυνα σημεία.
«Η περιφέρεια, αντί να διαμορφώσει πρόγραμμα παρεμβάσεων ορθολογικά δομημένο με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό που έχει κάθε δήμος, ενεργεί για λογαριασμό των δήμων χωρίς να παίρνει υπόψη τον υφιστάμενο σχεδιασμό τους. Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζει σε κόμβους του οδικού δικτύου του δήμου Ιωαννιτών, δεν παίρνουν υπόψη τους τον εγκεκριμένο σχεδιασμό του ΣΒΑΚ», τόνισε, φέρνοντας ως παράδειγμα «τη δημιουργία τεσσάρων κόμβων σε απόσταση μικρότερη των 5 χλμ. μεταξύ τους χωρίς να υπάρχει συγκοινωνιολογική μελέτη» και την «κυοφορούμενη αλλαγή του κόμβου στα ΤΕΙ».
Πέραν, όμως, από αυτή καθ’ αυτή την κατασκευή των κόμβων, ο επικεφαλής της παράταξης Σπύρος Ριζόπουλος εστίασε στον τρόπο που ήρθε προς γνωμοδότηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος η ΜΠΕ για τον κόμβο στο Πανηπειρωτικό, εξαπολύοντας προσωπική επίθεση κατά του δημάρχου Ιωαννίνων.
«Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό ένας άνθρωπος του επιπέδου του δημάρχου Ιωαννιτών να θεωρεί ότι απλά, επειδή έχει ανοιχτή πολιτική γραμμή με τον περιφερειάρχη, μπορεί να έρχεται μια τέτοια συζήτηση για έναν κόμβο προφορικά, χωρίς καμία τεκμηρίωση, χωρίς κανέναν εκπρόσωπο, και συμβαίνει για τρίτη φορά. Το περιφερειακό συμβούλιο είναι εκείνο που καθορίζει τις τύχες της Ηπείρου, όχι ο περιφερειάρχης και η περιφερειακή αρχή. Το αν μας ενδιαφέρει η ραγιάδικη λογική να ευχαριστούμε τον περιφερειάρχη για τα αυτονόητα, αυτό βαρύνει τον καθένα. Εμένα με ενδιαφέρει η θεσμική λειτουργία. Δεν έχω προσωπική εμπάθεια ή συμπάθεια με τον δήμαρχο, απαιτώ να κάνει τη δουλειά του», τόνισε μεταξύ άλλων.

Σχετικά άρθρα

Μείζον ζητούμενο να μην κλείσει ο δρόμος Πηγάδια – Γέφυρα Πλάκας

Με ανάδοχο ουσιαστικά το Πηγάδια – Γέφυρα Πλάκας

Γεωργία Χαλάτση

Επαναδημοπρατείται το οδικό έργο Πηγάδια – Γέφυρα Πλάκας