ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Όλο το βάρος στην άμεση απόκριση

Ένα δύσκολο τριήμερο ήταν αυτό που πέρασε για τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της Ηπείρου και ιδιαίτερα των Ιωαννίνων, αφού κλήθηκαν να επέμβουν σε σειρά συμβάντων, αναδεικνύοντας ωστόσο την ετοιμότητα και άμεση ανταπόκριση με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου και του ελικοπτέρου Μ8 που εδρεύει στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων.

Η αμεσότητα παρέμβασης είναι αυτή που καθορίζει το επιχειρησιακό αποτέλεσμα, αλλά και τον χρόνο και τον κόπο που απαιτείται από την πλευρά των πυροσβεστικών υπηρεσιών. Αυτό αποδείχθηκε και στις πυρκαγιές που ξέσπασαν τις τελευταίες ημέρες στο λεκανοπέδιο, με την άμεση επέμβαση του ελικοπτέρου, κάτι που παλαιοτέρα δε γινόταν, να παίζει καθοριστικό ρόλο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη φωτιά της Αμφιθέας, που ξέσπασε αργά το απόγευμα της Παρασκευής, το ελικόπτερο άρχισε να επιχειρεί λίγο πριν πέσει ο ήλιος, ωστόσο κατάφερε να περιορίσει δραστικά την πυρκαγιά, η οποία τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο.
Την Κυριακή, πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή ανάμεσα από την Κατσικά και την Καστρίτσα, σε σημείο που απασχόλησε τις πυροσβεστικές αρχές και τα προηγούμενα καλοκαίρια. Και εκεί το ελικόπτερο επιχείρησε άμεσα, αποδεσμεύοντας επίγειες δυνάμεις που έσπευσαν σε άλλη πυρκαγιά στην περιοχή του Τερόβου. Αμέσως μετά τον περιορισμό της πυρκαγιάς στην Καστρίτσα, το ελικόπτερο επιχείρησε ξανά και στο Τέροβο.
«Στα τελευταία συμβάντα ανταποκριθήκαμε καλά, σε συνδυασμό με την χρήση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων, μεταξύ των οποίων και το ελικόπτερο που εδρεύει στα Γιάννενα», ανέφερε ο Συντονιστής Πυροσβεστικών υπηρεσιών Ηπείρου, Δυτ. Μακεδονίας και Νήσων Δημήτρης Κοντογιάννης, επισημαίνοντας ότι παράλληλα «έτρεχαν» και αστικά συμβάντα, όπως μια πυρκαγιά σε διαμέρισμα την Παρασκευή. «Κάθε ημέρα, ανάλογα με επικινδυνότητα, προχωράμε στην ανάπτυξη των δυνάμεων μας για να υπάρχει άμεση απόκριση», πρόσθεσε.
Οι δυνάμεις των πυροσβεστικών υπηρεσιών της περιοχής είναι αντίστοιχες με τις περσινές και στόχος είναι να υπάρχει καταμερισμός και συνδρομή σε άλλες περιοχές, εφόσον υπάρχει ανάγκη, χωρίς να υπάρχουν κενά στην κάλυψη. Παράλληλα, ο κ. Κοντογιάννης αναφέρθηκε και στη δυνατότητα παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο συμβάντων αλλά και των οχημάτων που επιχειρούν, κάτι που είναι εξαιρετικά χρήσιμο στην εκτίμηση του κινδύνου και στην άμεση επέμβαση.
Ο Συντονιστής Πυροσβεστικών υπηρεσιών Ηπείρου, Δυτ. Μακεδονίας και Νήσων επέστησε την προσοχή όλων, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, και κυρίως για το παραλιακό μέτωπο Πρέβεζας-Θεσπρωτίας, όπου τα Σαββατοκύριακο δέχεται έναν τεράστιο όγκο επισκεπτών.
«Η προσπάθειά μας είναι να μην αφήσουμε να εκτεθεί κανείς σε κίνδυνο. Ειδικά στις τουριστικές περιοχές εφιστώ την προσοχή όλων, γιατί όπου συγκεντρώνεται πολύς κόσμος, είναι δύσκολη και η προσέγγιση των οχημάτων άμεσης επέμβασης», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Εκτεταμένες ζημιές από τη φωτιά στις φοιτητικές εστίες (φωτορεπορτάζ)

Αμεσότερη απόκριση χάρη και στο Agusta Bell

Αποστόλης Τζελέτας

«Πονοκέφαλος» η αύξηση των αστικών πυρκαγιών

Γεωργία Χαλάτση