ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προσέλκυση διεθνών συνεδρίων για μεγαλύτερα έσοδα

Συνεδριακός τουρισμός, διπλωματία πόλεων, γαστρονομία και προορισμός “city break”, συνθέτουν τις τουριστικές επιδιώξεις του προορισμού «Ιωάννινα» για το επόμενο διάστημα και όσο οι συνθήκες της πανδημίας το επιτρέπουν.

Η πόλη των Ιωαννίνων θα είναι ένας από τους δέκα αστικούς προορισμούς που θα περιλαμβάνονται στην καμπάνια που θα υλοποιήσει ο ΕΟΤ κατά τη χειμερινή περίοδο, ενώ ο δήμος έχει στα χέρια του ένα business plan για την δημιουργία του Γραφείου Συνεδριακού Τουρισμού, του τρίτου στην χώρα, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Η πρώτη ψηφιακή καμπάνια προβολής των Ιωαννίνων, προσαρμοσμένη στις επιταγές της πανδημίας, άφησε ένα ισχυρό αποτύπωμα στην εσωτερική αγορά, την οποία στόχευε, ενώ παράλληλα ολοκληρώθηκε η έκδοση νέου υλικού σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, όπως και η παραγωγή βίντεο προβολής της πόλης.

Έτσι, ο δήμος οργανώνει τα επόμενα βήματα εξωστρέφειας, μέσα σε συνθήκες δύσκολες, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατρέψουν τα πάντα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε με αντικείμενο τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα πρωτοβουλιών και τον σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα.
«Βρισκόμαστε σε μία δύσκολη και μεταβατική περίοδο. Μία περίοδο που καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις μεταλλάξεις και την πορεία του εμβολιασμού», σημείωσε ο δήμαρχος και υπογράμμισε πως για την πόλη των Ιωαννίνων, το πρώτο και σημαντικό ζητούμενο είναι να μην οδηγηθούν σε ματαίωση μεγάλες εκδηλώσεις –αθλητικές και συνεδριακές- που έχουν προγραμματιστεί για το φθινόπωρο.
«Οφείλουμε να διατηρήσουμε καλές υγειονομικές συνθήκες, ώστε να μην οδηγηθούμε σε νέες περιπέτειες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι ήδη τον Ιούνιο, με τα υβριδικά συνέδρια που έγιναν, η πόλη φιλοξένησε σημαντικό αριθμό επισκεπτών.
«Όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε μια συνεχή παρουσία σε εθνικά και διεθνή μέσα με συνεντεύξεις και αφιερώματα, ενώ μετείχαμε σε πολλές τηλεδιασκέψεις. Αυτό που συναντούμε, είναι ένα πολύ θετικό κλίμα για τα Γιάννενα αλλά και μία επιφυλακτικότητα λόγω της πανδημίας», ανέφερε κλείνοντας.
Αναλυτικά στην ψηφιακή καμπάνια που ολοκληρώθηκε, με χρήση για πρώτη φορά σύγχρονων ψηφιακών μέσων, όπως τα κοινωνικά δίκτυα και οι πλατφόρμες της Google, αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Tουρισμού Γιώργος Λώλης. Η καμπάνια αυτή είχε μεγάλη απήχηση και μπορεί να λειτουργήσει ως η βάση για να ακολουθήσει αντίστοιχη, περισσότερο στοχευμένη, είτε σε περιοχές είτε σε ηλικίες. Επίσης, ολοκληρώθηκε η παραγωγή, εγκρίθηκαν από τον ΕΟΤ και είναι ήδη διαθέσιμα τρία βίντεο προβολής της περιοχής, ενώ δημιουργήθηκαν εύχρηστοι ταξιδιωτικοί οδηγοί, ενημερωτικά φυλλάδια και χάρτες.
«Η ανάπτυξη του τουρισμού και η ενίσχυση της εξωστρέφειας του τόπου μας αποτελούν προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή. Οι προσπάθειές μας, κατά τη διάρκεια των μηνών της πανδημίας, δεν περιορίστηκαν. Tουναντίον ακολούθησαν τις επιταγές της εποχής και ενισχύθηκαν μέσω ποικίλων δράσεων προβολής, ώστε να είμαστε έτοιμοι για την ημέρα της σταδιακής επανεκκίνησης του τουρισμού», υπογράμμισε ο κ. Λώλης.
«Η ψηφιακή καμπάνια που υλοποιήθηκε ήταν πολύ σημαντική και πετυχημένη, με ιδιαίτερα θετικό αποτύπωμα στην εσωτερική αγορά», σημείωσε και ο σύμβουλος τουρισμού του δήμου Σπύρος Πέγκας, παρουσιάζοντας τα επόμενα βήματα.
Σύντομα πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η ίδρυση και λειτουργία του Γραφείου Συνεδριακού Τουρισμού, που έχει στόχο την προσέλκυση διεθνών συνεδρίων, κάτι που λείπει από την πόλη και μπορεί να ενισχύσει σημαντικά το διεθνές της αποτύπωμα.
«Είναι σημαντικό να συνεχιστεί η προσπάθεια προσέλκυσης συνεδρίων. Αυτό που απαιτείται είναι η προσέλκυση και διεθνών συνεδρίων. Αυτά λείπουν, ήδη υπάρχει μεγάλος όγκος εθνικών συνεδρίων, αλλά χρειαζόμαστε και διεθνή που φέρνουν μεγαλύτερα έσοδα και κινητικότητα. Από τα Γιάννενα δε λείπουν ούτε οι υποδομές, ούτε οι δυνάμεις, ούτε η βούληση. Λείπει το διεθνές αποτύπωμα και αυτό επιδιώκει η γενικότερη προσπάθεια», σημείωσε ο κ. Πέγκας.
Πέραν αυτού, σχεδιάζεται επίσκεψη τον Σεπτέμβριο στα Τίρανα για εμβάθυνση των συνεργασιών, επισκέψεις σε Αθήνα και Λευκωσία στο πλαίσιο της διπλωματίας πόλεων, συμμετοχή σε εκθέσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού –εφόσον υλοποιηθούν- καθώς και νέες συναντήσεις για τη διασύνδεση του αεροδρομίου με νέους προορισμούς.
Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Πέγκας, θα συνεχιστεί η προσπάθεια για την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας, που διεκόπη λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων.

Σχετικά άρθρα

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής

Στη μνήμη ενός σπουδαίου ανθρώπου

Συνεχίζουμε στο πνεύμα του Μωυσή Ελισάφ

Δημήτρης Σιώτος